" Det som återstår av förhandlingarna är ”några detaljer”, enligt Ulf Kristersson på onsdagen. SD-toppen Richard Jomshof, nyvald ordförande i justitieutskottet, problematiserar begreppet i en intervju med Di på torsdagen.
”Det som är detaljer för oss kan vara en jättestor sak för ett annat parti och tvärtom, så det är jättesvårt att uttala sig om det”, säger han.
”Jag kan inte uttala mig om själva processen och hur långt det är kvar för det kan också vända. Det kan ju dyka upp saker hela tiden. Sedan är också frågan hur mycket man ska ha på bordet. Hur mycket ska man komma överens om nu, hur mycket ska man ta under vägens gång. Det är bara att jämföra våra budgetförslag”, säger han vidare.
Att komma i mål med förhandlingarna vore ”trevligt”, enligt Richard Jomshof, men på en fråga hur han ser på Ulf Kristerssons chanser att bli klar på fredag är budskapet att datumet inte är det viktigaste.
”Det är viktigare att vi landar i någonting som vi faktiskt är överens om och tror på”, säger han.
Richard Jomshof deltar inte själv i förhandlingarna men har viss insyn. Frågan om SD kan få personal i regeringskansliet beskriver han så här:
”Det får vi se, det där är en diskussionsfråga att resonera kring. Ska vi sitta i regering är det en sak. Ska vi inte göra det krävs det någon sorts insyn naturligtvis och hur ska den se ut, ja det är det man diskuterar i så fall.”
Ni har också majoritet med Socialdemokraterna i ganska många utskott, kan den bli aktuell att använda på områden där ni inte har avtal?
”Teoretiskt sett är det möjligt, men jag tänker inte uttala mig om det. Det får framtiden utvisa vad som händer. Nu är siktet inställt på att vi ska samarbeta.”
”Vi tar det här på absolut största allvar och vi är förbaskat ödmjuka i den här frågan och förstår naturligtvis att det är första gången för oss”, fortsätter Richard Jomshof.
Apropå förväntningar har ni lovat era väljare ett avtal som är mer detaljerat än Januariavtalet, kommer ni i mål med det?
”Det återstår ju att se men det är såklart tanken.”
”Det är klart att vi måste kunna visa väljarna, men det gäller i alla partier. Det gäller inte minst mot den del av väljarkåren i alla fyra partier som är tveksamma till det här. Vi har också väljare och sympatisörer som är tveksamma.”