Optiskt Drivintresse

2022-10-11
Detta är briljant optik för att låta ljuset från verkligheten visa att företagsamhet i bolagsform inte har något annat ansvar än tillgodoseende av ägares intressen.
Det är dags att fler begriper att om ägare saknar intresse av att driva verksamhet vidare så fungerar det inte mer eller alls och detta intresse kan inte regleras fram.
Därför måste motivationshygienen hela tiden styras för att skapa girighet eftersom annars så skulle systemet stanna helt.
I centrala Pieksämäki, 30 mil nordost om Helsingfors, står ett övergivet hotell som en gång i tiden lockade besökare från hela landet. De fallna höstlöven blandas på marken med glaskross från de sönderslagna rutorna. På golvet i lobbyn ligger kvittorullar slängda huller om buller. Bland skräpet, en urdrucken vinflaska.
I närheten ligger ett köpcentrum, som även inhyser tio lägenheter. Där har både elen och värmen stängts av. Ett äldre par bär flyttlådor i ett mörkt trapphus. Paret vill inte uppge sina namn men beskriver att de fått sina liv förstörda. Bostadsrätten var allt de hade, men nu tvingas de flytta.
– Hur kan de förstöra människors hem? Gör en polisanmälan om det här, uppmanar en annan kvinna som passerar i trappan.
Det var ett svenskt kommanditbolag, Nordic Real Estate Managament (på felstavad engelska), ägt av affärsmannen Kalle Kroon, som i fjol köpte hotellet och köpcentret. Den nya ägaren lovade att rusta upp, men inget har hänt. Allt har i stället lämnats åt sitt öde.
– Varför köper man ett köpcentrum, och slutar sedan betala räkningar tills dess att elen, vattnet och värmen stängs av och alla måste flytta? Vad tjänar man på det? frågar sig Veera Järvenpää, skribent på lokaltidningen Pieksämäen Lehti.
När hon började nysta i vilka de nya ägarna var ledde spår till en och samma familj. En av de inblandade, sonen till Kalle Kroon, visade sig vara politiker – en SD-topp i Stockholm, som nu valts in i Sveriges riksdag.
– Varför vill Sverigedemokraternas framtida stjärna vara en del av det här?
Veera Järvenpää satte sig i somras att skriva en kolumn: Kuka ihme on Gabriel Kroon?
Vem tusan är Gabriel Kroon?
Tillsammans med tidningen Helsingin Sanomat (HS) har DN kartlagt det nätverk av affärer och bolag som SD-politikern Gabriel Kroon ingått i. Samtidigt som han gjort politisk kometkarriär har han också bedrivit en näringsverksamhet som han aldrig berättat om offentligt. Även den finska nyhetsbyrån STT har gjort en granskning om affärerna, som publicerades i lördags.
Gabriel Kroon har pekats ut som ett framtida toppnamn: ”Interna surret: Snart mogen för tyngre roll på riksnivå”, skrev Expressen tidigare i år när han utsågs till en av Sveriges 30 mäktigaste politiker under 30 år.
I SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna arbetade han nära partiets rättspolitiska talesperson Tobias Andersson, som berättat om en ”djup vänskap” dem emellan. Stabschefen Linus Bylund har beskrivit honom som en ”jävla bra snubbe”.
Tidigare i år tog Gabriel Kroon steget över till Stockholms stad som gruppledare, en roll han haft i regionen sedan 2018. I och med partiets succéval fick han en plats i riksdagen. Han berättade dock omgående att han skulle avsäga sig platsen för att istället fortsätta jobba för SD i Stockholm.
Nu, ett par veckor efter riksdagens öppnande, sitter han dock fortfarande kvar som ledamot, och har även plats i civilutskottet och i EU-nämnden.
Men i skuggan av hans politiska karriär har det alltså blåst upp till storm i Finland kring Gabriel Kroon och hans familj.
DN:s och HS granskning visar att Gabriel Kroon det senaste året suttit i styrelsen för fem olika bolag i Finland, där minst fyra förvaltar fastigheter, som köpts av hans pappas bolag. Förutom köpcentret Pieksämäki, så även kontors- och affärsfastigheter i städerna Kouvola, Kuhmo och Parikkala.
Åtminstone fyra av bolagen har uppenbara ekonomiska problem, eller jagas av myndigheter för att de inte redovisat sin verksamhet som man ska. Fadern Kalle Kroon riskerar att tas till domstol i skuldärenden och förutom flera finska tidningar ifrågasätter tjänstemän och företagare på flera håll familjens verksamhet.
När medlemmarna från Kroon-familjen tog över ansvar för köpcentret i Pieksämäki drev hårfrisörskan Anita Paunonen salong där. Hon berättar att varmvattnet försvann i juli. Det var också då hon fick höra att varken städare eller fastighetsskötare fanns kvar.
– Jag fick panik, berättar Anita Paunonen.
Nu har hon tvingats lägga 150 000 kronor på att flytta och öppna på annan plats.
Med Gabriel Kroons pappa har hon haft viss direktkontakt, och då fått höra löften om att köpcentret ska fyllas med nya entreprenörer.
Gabriel Kroons roll har varit mer undanskymd. Tillsammans med fadern och en närstående kvinna var han medlem i styrelsen fram till slutet av september – då de lokala myndigheterna gav ett specialtillstånd att sparka styrelsen och tillsätta en ny. Men ekonomin har hunnit ödeläggas och risken för konkurs är nu överhängande.
I ett bolag som bär samma namn som hotellet i Pieksämäki har Gabriel Kroon ingått som suppleant i styrelsen. I somras krävde finska myndigheter att man skulle lämna in sin redovisning, något som ännu inte gjorts.
Eftersom hotellet lämnats helt öde har nu staden beslutat att det ska rivas, och att marken ska återställas. Man har dock ännu inte lyckats få tag i ägarna.
DN har låtit tre experter på internationell och ekonomisk brottslighet ta del av underlaget. Samtliga ifrågasätter syftet med de bolagsupplägg och affärer som Gabriel Kroon är inblandad i.
Kimmo Nuotio är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet och har suttit i en finsk nationell expertgrupp mot penningtvätt.
”Det här ser inte ut som normal affärsverksamhet”, skriver han i ett mejl till DN och fortsätter:
”Frågan är vad idén är med en dylik verksamhet”.
Gabriel Kroon är enligt finska bolagsregister fortfarande ledamot för bolagen som förvaltar kontorsbyggnader i Kuhmo och Parikkala. Ett dokument som skickats till finska myndigheter visar att han så sent som i mars 2022 deltog i ett styrelsemöte för det bolag som förvaltar en kontorsfastighet i Kouvola.
Även där står byggnaden, enligt nyhetsbyrån STT, mestadels tom. Räkningar för underhåll är obetalda. Gabriel Kroon satt kvar i styrelsen fram till den 25 september.
Det är dock inte bara i Finland som Gabriel Kroon haft näringsverksamhet.
Mellan senhösten 2014 och i dag kan han på olika sätt kopplas till tolv företag i Sverige, varav merparten aldrig redovisat någon aktivitet. Se faktarutan för de olika kopplingarna.
Fakta. Bolag som Gabriel Kroon varit inblandad i
● Gabriel Kroon kan mellan 2014 och 2022 kopplas till 18 olika bolag, i Sverige, Finland och Schweiz.
● Mellan 2016 och 2019 drev han en enskild firma i Schweiz, ”G.E. Kroon”, som registrerades inom byggbranschen, med adress i Montreux, vid Genèvesjön.
● Mellan 2014 och 2019 registrerade han, alternativt var komplementär eller kommanditdelägare i åtta olika kommanditbolag i Sverige. I dagsläget står ytterligare två kommanditbolag skrivna på hans adress i Haparanda.
● Ett exempel är Marine Electric Power Solutions Sweden Kommanditbolag, som Gabriel Kroon startade och var direkt inblandad i mellan 2014 och 2017. När bolaget i fjol försattes i konkurs fick förvaltaren inte tag på några dokument som visade vad verksamheten handlat om.
● Den sista kända ägaren till bolaget var ett estniskt företag, som är knutet till närstående till Gabriel Kroon.
● Gabriel Kroon har också kopplingar till två aktiebolag, där han suttit i styrelsen respektive angivits som kontaktperson till Bolagsverket.
● Ett heter Curais AB och är skrivet på ett ödehus som hans pappa äger i en liten by utanför Haparanda. Det andra är ett familjeföretag som sedan starten 2013 endast redovisat nollresultat.
Visa mer
Flera är kommanditbolag, som i dag avförts, avregistrerats eller gått i konkurs. Kommanditbolag är en bolagsform som innebär betydligt mindre insyn än ett aktiebolag. Gabriel Kroon startade själv flera av dem, bland annat för att syssla med ”städning och hemrenovering” eller ”el och reparationsservice”.
Mönstret, med kommanditbolag som inte redovisat sin ekonomi, haft utländska ägare framför allt i Estland, verkat inom flera olika sektorer och stått skrivna på boxadresser, går igen när DN kartlägger bolagsnätverket kring Gabriel Kroon och hans närstående. Fadern har förutom bolag i Sverige, Finland och Estland, även startat ett tiotal bolag i Storbritannien. Ytterligare företag är skrivna på andra familjemedlemmar eller närstående.
Experter som tagit del av DN:s och HS material ser det som problematiskt att det finns ett nätverk av bolag med komplicerade ägarstrukturer, verksamma i flera olika länder och där det saknas transparens kring vad den finansiella aktiviteten består i.
– Det här skulle få de flesta som jobbar med finansiell brottslighet i bankvärlden att dra öronen åt sig, säger Martin Nordh, expert på åtgärder mot finansiell brottslighet och vd på riskanalysföretaget Acuminor.
Även Pia Bergman, tidigare expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, har tagit del av underlaget. Hon ser inte någon naturlig förklaring till bolagsuppläggen.
Det enda rimliga som jag ser i dag, utifrån den information jag har, är att det är företag som används som fasader för något annat
– Det enda rimliga som jag ser i dag, utifrån den information jag har, är att det är företag som används som fasader för något annat, säger hon.
Sedan 2019 har Gabriel Kroon haft en lön på omkring 1,3 miljoner kronor per år från Region Stockholm. Men trots sina många bolagsengagemang i Sverige och utlandet har han aldrig redovisat någon inkomst från näringsverksamhet till Skatteverket, och inte heller något större överskott av kapital.
Och trots att Gabriel Kroon hela tiden bott och verkat i Stockholm har han även gjort ytterligare en affär som väckt uppmärksamhet långt därifrån.
Fakta. Gabriel Kroon
● Gabriel Kroons föräldrar utvandrade från Sovjetunionen till Sverige på 1980-talet.
● Gabriel föddes i Finland 1996, men växte upp på Östermalm i Stockholm och har trots sina unga år ett gediget cv, enligt hans profil på sajten Linkedin: Han talar sex språk, däribland ryska, franska och tyska och sedan 2017 har han hunnit ta en kandidatexamen i finans vid EU Business School, en masterexamen vid King’s college i London och även en master i hälsoekonomi och management vid Karolinska institutet.
● Han har under två år arbetat som politisk sekreterare för SD i riksdagens finansutskott. Parallellt har han suttit i regionfullmäktige och regionstyrelsen i Stockholm för SD sedan 2018, och samtidigt företrätt ungdomsförbundet Ungsvenskarna vid internationella kongresser och workshops.
● När han vid årets val kom in i riksdagen meddelade han att han skulle lämna den så snart som möjligt för att fortsätta som gruppledare för SD i Stockholms stad. Men än så länge sitter han som ledamot i riksdagen, där han även är ledamot i civilutskottet och i EU-nämnden.
DN besöker i början av oktober ett litet villa- och radhusområde i Haparanda. Här, i en blå trälänga, köpte SD-politikern en trerumslägenhet 2018. Sedan dess har han hyrt ut bostadsrätten till olika hyresgäster.
Samtidigt är två kommanditbolag skrivna på adressen: ett som sysslar med ”handel samt underhåll med eldrivna fordon”, ett annat som ska ”bedriva förlagsverksamhet”.
– Han bor inte här, har aldrig visat sig här och verkar inte ha någon koppling hit. Men det kommer post till flera olika namn och bolag som ingen har hört talas om. Det är många som upplever det som olustigt, säger en granne.
Inte heller här redovisar bolagen någon aktivitet. Ägare i de båda är Nordic Real Estate Managament, det vill säga det bolag hans pappa driver och som köpt flera av fastigheterna i Finland, samt två företag i Estland.
Bostadsrättsföreningen har satt igång en juridisk process mot Gabriel Kroon. Han å sin sida har stämt bostadsrättsföreningen och hävdar i ett mejl som DN läst att han inte hyrt ut i andrahand, utan endast hyrt ut rum till inneboende.
Gabriel Kroon vill inte göra en intervju med DN. I ett mejl svarar han att han ställt upp i de finska bolagen för att det rådde brist på kandidater till styrelserna.
”Jag har inga ekonomiska intressen eller delägande i fastigheterna i fråga eller i andra företag som drivs eller ägs av min far”.
Han förnekar att han deltagit vid ett styrelsemöte, trots att det dokumenterats, och uppger att han inte varit insatt i verksamheten, att han varken talar eller förstår finska språket och att ingen har meddelat honom om problem vad gäller betalningar eller andra ekonomiska förhållanden.
Om sina egna företag säger han att han i yngre år hade olika affärsidéer, som aldrig blev av.
”För att slippa administration av att lägga ned företag överlät jag dem till andra näringsidkare, sen dess har jag inte haft någon roll i dem och känner inte till deras ekonomiska förehavanden”.
Syftet med lägenhetsköpet i Haparanda uppger han var att hans far ville bo nära Finland, men det blev inte av efter en allvarlig bilolycka. I stället hyrde han ut lägenheten.
”Därtill önskade min far att låna adressen för att registrera företag eftersom det var nära Finland, vilket jag tillät för att vara schysst.”
Fakta. Ytterligare en fastighetsaffär utreds av kommunen
● Vid sidan av företagen har Gabriel Kroon gjort flera fastighetsköp. Han är skriven på en hyresrätt i Stockholm, men äger också en lägenhet i Haparanda.
● I fjol köpte han tillsammans med sin yngre bror för 2,1 miljoner kronor en tomt på 21 000 kvadratmeter på Runmarö i Stockholms yttersta skärgård.
● Året dessförinnan köpte han för 115 000 kronor en obebyggd tomt i Vemdalen i Härjedalen av kommunen. Premissen för att kommunen skulle sälja var att den som köpte tomten skulle bosätta sig permanent på adressen.
● Tjänstemän vid Härjedalens kommun håller just nu på att undersöka om något bygge påbörjats på tomten. Men en granne som DN pratat med har inte sett att det hänt något på platsen.
● Gabriel Kroon uppger att han köpte tomten i Vemdalen för att han tänkte flytta dit efter valet 2022 och jobba med något annat än politik.
● ”Bygget kom inte i gång på grund av covid och dess restriktioner. Innan valet fick jag ett nytt jobberbjudande och valde att fortsätta arbeta i Stockholm. Drömmen om fjälliv i Vemdalen lever kvar men förskjuts med ett par år”, skriver han till DN.
Visa mer
I övrigt hänvisar han till fadern. Kalle Kroon säger på telefon att han visst låtit renovera de finska fastigheterna i Pieksämäki, och att el- och värmeräkningarna visst har betalats av hans bolag. Elen och värmen har stängts av på grund av ett missförstånd. Varför han inte längre har förtroende som styrelseordförande måste minoritetsägarna i husbolaget svara på, anser han.
Han nekar till att Gabriel Kroon haft någon aktiv roll i bolagen, och dokumentet som säger att sonen deltagit på ett styrelsemöte menar han är falskt. Det trots att han själv signerat protokollet från mötet elektroniskt med bank-id.
Kalle Kroon säger att han sysslar med allt möjligt, bland annat att han tidigare handlat med olja via ett bolag i Schweiz. Just nu handlar han med konst och har ett galleri i London – på vilken adress vill han dock inte säga. Han uppger att han inte minns alla bolag han startat eller suttit i.
– Jag har mängder av idéer och har startat många bolag. Det är inte konstigare än så.
Han säger att han lever på pengar från affärer för över tio år sedan, och att det är därför han inte redovisat någon inkomst. Han vänder sig starkt mot experternas beskrivning att hans bolagsupplägg liknar det som förekommit i penningtvättshärvor.
– Jag tvättar inte pengar. Om någon misstänker det så är det bäst att göra en polisanmälan och låta myndigheterna utreda det. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram