" I veckan blev Ramzan Kadyrov befordrad till generalöverste, trots att han bara en vecka tidigare kritiserat den högsta militära ledningen i Ryssland för utvecklingen i Ukraina, inklusive försvarsministern.
Den senaste tiden har han också kommit med flera uppmärksammade uttalanden. Han har sagt att han ska skicka sina tre tonårssöner 14, 15 och 16 år gamla till kriget i Ukraina – och han förespråkar användandet av taktiska kärnvapen.
”Vi måste vidta hårdare åtgärder, inklusive undantagstillstånd i gränsregioner och användning av taktiska kärnvapen”, skrev Kadyrov på Telegram.
Kadyrov är född och uppvuxen i Tjetjenien, en liten delrepublik i norra Kaukasus. Han är son till Achmat Kadyrov som kämpade för självständighet i det första Tjetjenienkriget. Därefter bytte han sida i det andra Tjetjenienkriget som avslutades 2009 och svor sin lojalitet till Putin.
Achmat Kadyrov, då president i Tjetjenien, dödades i ett bombattentat 2004. Sonen Ramzan Kadyrov, som nu uppges vara en av de personer Putin litar mest på, gjorde som sin far och höll sig väl med makten i Kreml. 2007 tillsattes han av Putin som president i Tjetjenien.
Med repressiva metoder – människorättsorganisationer har rapporterat om misshandel, kidnappningar och utomrättsliga avrättningar – har han tagit ett järngrepp om den lilla republiken.
– Han har sitt totala envälde där. Makten i den här delen av Ryssland är helt personfixerad. Institutionerna väger väldigt lätt, särskilt i Tjetjenien som är ett klansamhälle. Därför är Kadyrov fortfarande essentiell för Putins kontroll av norra Kaukasus, säger Christofer Berglund, universitetslektor i statsvetenskap och expert på Ryssland och dess grannländer.
Så essentiell att Ramzan Kadyrov är en av få som öppet kritiserat Rysslands militära ledning utan repressalier. 2015 sade han också i ett uppmärksammat uttalande att om rysk polis, oavsett om de kommer från Moskva eller Stavropol, skulle sätta sin fot på tjetjensk mark skulle de avrättas.
– En klyfta mellan Kreml och Kadyrov skulle riskera att återuppliva frågan om federationens sammanhållning, säger Christofer Berglund.
Men Kadyrov är också beroende av Putins stöd, av flera anledningar, säger Tjetjenienkännaren Emil Aslan, professor i statsvetenskap vid Karlsuniversitetet i Prag.
– Han behöver det ekonomiska stödet som kommer från ryska staten, utan det stödet håller sig inte Kadyrov ovanför vattenytan. Ungefär 80 procent av Tjetjeniens budget består av pengar som kommer från ryska federationen, och som Putin kontrollerar.
Dessutom är Putin en av få vänner som Kadyrov har bland rysk maktelit.
– Kadyrov är väldigt ogillad av det ryska rättsväsendet och underrättelsetjänsterna och sådana eliter. Så om Putins stöd skulle sina tror jag inte att Kadyrov skulle överleva särskilt länge.
Det finns också många familjer i Tjetjenien vars nära och kära drabbats av Kadyrovs hårdföra maktutövande.
– Det är bara förtrycket som hindrar dem från att hämnas. De väntar alla på tillfället då Kadyrov och hans regim blir försvagade, eller då Putins stöd sinar.
Så länge Putin sitter säkert på presidentposten är det troligt att Kadyrov behåller sin makt i Tjetjenien.
– Putin gillar framför allt personer som är lojala. Och jag tror att Kadyrovs lojalitet och deras band som sträcker sig tillbaka till tidiga 2000 gör deras relation stark.
Det är också Putin som tillsätter makthavarna i de andra 21 delrepublikerna som utgör den ryska federationen.
Missnöjet i regioner som Tatarstan, Dagestan och Burjatien pyr.
–Jag har flera kontakter i norra Kaukasus och Volga-Uralregionerna. Det har funnits vissa uppror mot Putins sätt att mobilisera, där han kallat in en större andel bland etniska minoriteter i delrepublikerna. Folk är väldigt missnöjda och börjar förstå att de är missgynnade, säger Emil Aslan.
Om en större andel av populationerna i de ryska autonoma regionerna mobiliseras, och många av dem dessutom dör, kommer missnöjet att växa, enligt Emil Aslan.
– Aldrig tidigare under Putins styre har regionerna varit så nära att vända sig mot centralmakten. Men om det skulle leda till en formell upplösning av federationen är för tidigt att säga, säger Aslan."