

Dokument avslöjar Israels roll i Myanmars armés grymheter
Islam Times

Nyligen avhemliga uppgifter visar hur den israeliska regimen stöttade Myanmars armé genom olika repressiva medel, vilket gjorde det möjligt för den att begå grymheter mot oliktänkande såväl som minoritetsgrupper som rohingya-muslimer.
Omkring 25 000 sidor av dokument från det israeliska utrikesministeriet har nyligen hävts som visar djupa militära band mellan Israel och Burma (som senare bytte namn till Myanmar) från 1950-talet till början av 1980-talet, rapporterade presstv.
Enligt en torsdagsrapport från Haaretz visar dokumenten att alla Israels regeringar, i det onda inbördeskriget som rasade där, såg militärjuntan och arméns korruption och våld både en diplomatisk möjlighet för Israel och en affärsmöjlighet för Israel. Försvarsmakten och militärindustrin.
Med hänvisning till dokumenten konstaterar rapporten att ockupationsregimen har spelat en nyckelroll i upprättandet av det asiatiska landets armé, som har styrt först Burma, sedan Myanmar, med dödlig grymhet under större delen av landets existens.
"Israel hjälpte armén att omorganisera som en modern styrka, beväpnade och tränade den och bidrog dramatiskt till att bygga upp dess makt och befästa dess grepp som det mäktigaste elementet i landet.
Den makten gjorde det initialt möjligt för armén att styra landet bakom kulisserna, och efteråt att ta bort det civila ledarskapet och skapa en mängd olika militära regimer”, står det i rapporten.
Dokumenten avslöjar att ett av Israels främsta mål var att vinna burmesiskt stöd i internationella forum i utbyte mot dess vapenstöd.
Det var inte av intresse för successiva israeliska regimer att det militära biståndet inte var avsett för försvarssyfte mot yttre fiender, utan användes för att föra krig mot landets invånare", noterar rapporten och tillägger att ingen israelisk representant någonsin har uttalat invändningar. till vapenförsäljning till Myanmar under den perioden.
Enligt rapporten uppfattade Israel det dödliga inbördeskriget i Burma på 1950-talet som ett "gyllene tillfälle" att öka sin vapenförsäljning till Burma.
Samtidigt inspirerades Burma också av Israels ockupation av palestinsk mark och byggandet av illegala bosättningar när de försökte bosätta militär personal i regioner bebodda av rebelliska etniska minoriteter, i stil med IDF:s Nahal-brigads utposter.
Dokumenten visar att trots att Israel var medvetet om ett utbrett internt förtryck i det asiatiska landet, inklusive ett försök att genomföra etnisk rensning av den muslimska minoriteten, fortsatte Israel att erbjuda Burma säkerhetstjänster.
"Vi är intresserade av att etablera en koppling mellan vår Mossad och den burmesiska Mossad", skrev Kalman Anner, då chefen för Asia Desk i januari 1982 efter att den israeliska regimen såg den etniska rensningen av rohingyafolket som en möjlighet.
"Därefter fick den israeliska ambassaden i Burma ett kuvert från Mossad innehållande underrättelsematerial att vidarebefordra till sin burmesiska motsvarighet angående den 'muslimska tunnelbanan i Sydostasien [som verkar under] inspiration av Iran och Libyen'", står det i rapporten.
Även om nyare dokument fortfarande är hemligstämplade, har det inte funnits några tecken på förändring i Israels stöd till Myanmars armé.
Tillbaka i november 2019 önskade Israels ambassadör i Myanmar Ronen Gilor "lycka till" för Myanmars armé när det gäller överläggningar mot dem vid Internationella domstolen i Haag på anklagelser om att ha begått folkmord mot rohingyafolket.
Den 1 februari 2021 tog Myanmars militär kontrollen över landet genom en kupp. Enligt FN:s uppskattningar har omkring 14 000 människor gripits och minst 2 000 människor dödats sedan dess.
Den israeliska regimen har vägrat att fördöma kuppen och grymheterna.