Eftersom DI i en annan artikel redan idag tar upp att en efterföljande rättsprocess som en lågoddsare, så kan vi väl i anledning av gårdagens mys konstatera att nu skall Sverige veta vem Lage är....

Han har till och med tvingat DI att följa med i dansen

Men bara lugn, antalet storys tar inte slut i brådrasket


”Jag måste reda ut det, one way or another. Så jag tänker på detta”, säger han. Han kommer att undersöka möjligheten att utkräva ett skadestånd på ”några hundra miljoner eller liknande” från Mangold, säger han.
" Lage Jonason har hamnat i rampljuset de senaste dagarna. Hans aktier i budbolaget Urb-it URBIT -11,84% där han är ordförande har vräkts ut i tvångsförsäljningar. Samtidigt har Di rapporterat om hans skulder hos Kronofogden och att han är indragen i detaljhandelskedjan Indiska magasinets ekonomiska problem, där hans dotter är vd.
Finansmannen är samlad och verkar vara vid gott mod trots sitt kniviga läge när Di talar med honom. ”Jag mår väldigt bra”, säger han och tillägger att hans liv underlättas av att han är bekännande katolik.
”Jag är en person som Herren har prövat många gånger. Det är väl så att med den erfarenhet jag har i dag, så är jag kanske personligen mer rustad att klara motgångar”, säger Lage Jonason.
Som investerare har Lage Jonason åtminstone tre riktigt stora framgångar bakom sig. IT-bolaget Qeyton, nätverksteknikbolaget Net Insight och senast kommunikationsteknikbolaget Invisio – ”alla tillräckliga för att kunna luta sig tillbaka”, säger en investerare.
Di:s källor i finansbranschen beskriver Lage Jonason som karismatisk, rolig, bildad och begåvad. Samtidigt är han känd för att ta väldigt stor risk – han går ”all in”. I Invisio, där han tidigare var största ägare och varit engagerad i över 20 år, har han sålt det mesta av sitt innehav på senare år. Enligt Skatteverket hade Lage Jonason ett samlat överskott av kapital på cirka 380 miljoner kronor 2016-20.
Lage Jonason berättar inte i detalj hur han nu hamnat i ett läge med en skatteskuld hos Kronofogden på tiotals miljoner, samtidigt som han varit skuldsatt hos sin mäklarfirma Mangold. Både han och hans andra barn har gett stöd åt dottern Karin Lindahls bolag Indiska magasinet, säger han. I Urb-it har han stoppat in 125 miljoner kronor i egna pengar.
”Det är i grunden en mycket framgångsrik och bra verksamhet, det är inte det som är problemet. Man drar gärna slutsatsen att en låg aktiekurs betyder att det är dåligt bolag, men så är det ju inte”, säger Lage Jonason.
Lage Jonasons plan har varit att sälja aktier i Urb-it för att betala skulder, men först efter att bolagets kapitalbehov var lösta. Han har nyligen betalat av omkring 15 miljoner på en skatteskuld som ursprungligen var på 41 miljoner kronor, säger han. En riktad emission i Urb-it förra veckan gav mindre pengar till bolaget än tänkt. Ikea-sfärens Ingka Investments som var näst största ägare stod över.
Lage Jonason säger att han sedan i våras, vid upprepade tillfällen, försökt diskutera Urb-its kapitalbehov med Ingka, utan att få några besked därifrån, ”annat än att man plötsligt inte gillar noterade bolag”.
”De stora aktieägarna i ett bolag måste kunna prata med varandra och ta ett gemensamt ansvar. Och om då den näst största ägaren sitter med armarna i kors i ett halvår så blir det väldigt svårt att lösa uppgiften”, säger Lage Jonason.
Lage Jonason säger att Mangold, som han gjort affärer med i 15-20 år, varit medvetet om hans plan och att han inte vet vad som ligger bakom firmans agerande. Redeye pekade i en kommentar på att pengarna från Urb-its emission inte skulle räcka länge, vilket började sätta press på aktien.
”De (Mangold) tryckte då på knappen och sålde aktier, varför aktien gick ned naturligtvis, varför överbelåningen växte, och sen fick de sälja ännu mer, och sen var katastrofen ett faktum”, säger Lage Jonason.
Det mesta av hans aktier, som var värda närmare 400 miljoner kronor vid årsskiftet, såldes av Mangold i onsdags i vad som enligt marknadskällor såg ut som ”panik”, till allt lägre kurser med en värdekollaps för bolaget som följd.
Nu fokuserar Lage Jonason på att få rätsida på sin ekonomi.
”Jag måste reda ut det, one way or another. Så jag tänker på detta”, säger han. Han kommer att undersöka möjligheten att utkräva ett skadestånd på ”några hundra miljoner eller liknande” från Mangold, säger han.
”Det tar tid att lösa; det är ett långskott, men det där kan inte passera utan åtgärd.”
Mangolds agerande har inte bara orsakat Urb-it och dess aktieägare ”gigantisk skada”, utan kan skada förtroendet för investeringar i småbolag generellt, ”eftersom i princip uppenbarligen vad som helst kan hända”, menar Lage Jonason.
Lage Jonason bor i en magnifik villa i Djursholm. Han vill nu flytta in till stan och fick i vintras ett bud på det palatsliknande huset från en ambassad på omkring 200 miljoner kronor men som drogs tillbaka, säger han. I våras låg den ute till försäljning, och ligger nu på nytt ute hos mäklarfirman Residence Christie’s, vilket Affärsvärlden rapporterade på torsdagen. Någon prislapp anges inte.
”Sen om husets värde ökar genom mitt intensiva kändisskap den senaste tiden eller om det minskar, det får man väl se”, säger han.
Är då Lage Jonasons tillgångar i princip utraderade, sånär som på huset?
”Riktigt så är det inte”, svarar Lage Jonason men avböjer att utveckla vidare.
Urb-it-aktien föll 12 procent till 22 öre på fredagen, och börsvärdet uppgår därmed till 53 miljoner kronor, mot 1,2 miljarder kronor när aktien kulminerade kring fem kronor i januari i år. Lage Jonasons aktier är värda cirka 5 miljoner kronor, mot närmare 400 Mkr vid årsskiftet – före tvångsförsäljning och kurskollaps.
FAKTA: LAGE JONASON
• Född i småländska Eksjö 1951
• Utbildad jurist och civilekonom
• Började sin bana i finansbranschen på Handelsbanken där han arbetade med kreditavtal och emissioner
• Chefsposition på serieförvärvaren och börsraketen Skrinet 1983-84 där han ingick i vad som kallades ”De fyras gäng” - en kvartett av unga Stockholmsfinansmän i 80-talets högkonjunktur
• Chefsposition på Ratos från 1985
• Ägare av restaurangen och nattklubben Hard Rock Café på Sveavägen i Stockholm på 80-talet.
• På 90-talet vd för Servisen Fondkommission
• Vd för Nordiska Fondkommission 1996-2002 tills det köptes av Kaupthing
• Rekryterad av Erik Penser som senior rådgivare 2010
• Delägare i IT-bolaget Qeyton där hans och familjens andel var värd cirka 380 Mkr då bolaget såldes till Cisco år 2000.
• Tidigare styrelseledamot och delägare i bland annat Citymail och Net Insight
• Styrelseledamot i kommunikationsteknikbolaget Invisio där han tidigare var största ägare
• Äger enligt Holdings 10,1 procent av budbolaget Urb-it, listat på First North. Posten är värd cirka 5 Mkr, mot nästan 400 Mkr vid årsskiftet då innehavet uppgick till 33 procent och kursen ännu inte hade kollapsat."