Men se där ja Och minsann om inte 4:e AP-fonden dras in i bilden, som vore det av en ren slump, ja det där med att vara vänner sedan gammalt är ju vad det är
" ”Ingka måste ta sitt ansvar! Det blir annars svårt att fortsättningsvis lita på dem i ett investerarperspektiv”, säger Erik Mitteregger när Di Digital ringer upp.
”Ytterst är det ju ordförande Lars-Johan Jarnheimer som är ansvarig”, tillägger han med en hänvisning till Tele2:s förre vd, som numera är ordförande för Ikeas ägarbolag Ingka Group.
Bakgrunden är att Urb-it URBIT -2,88% under onsdagen meddelade att bolagets rörelsekapital kommer att vara förbrukat under fjärde kvartalet. Beskedet fick aktien att rasa med 83 procent till 24,3 öre senast betalt. Efter börsens stängning beslutade börsoperatören Nasdaq att placera Urb-its aktie på First Norths observationslista, vilket Di rapporterat.
Situationen kompliceras av att Urb-its största ägare, finansmannen och investeraren Lage Jonason, har miljonskulder hos Kronofogden till affärsmannen Erik Åfors, vilket Di avslöjat. Han har därför tvingats sälja delar av sitt innehav i Urb-it. Erik Åfors, styrelseledamot och en av de största ägarna i konsultbolaget Ework, kräver samtidigt flera miljoner från detaljhandelskedjan Indiska magasinet, vars vd och ägare Karin Lindahl är dotter till Lage Jonason.
En person som stöttat Urb-it sedan start är finansmannen Erik Mitteregger, som i juni var femte största ägare med 5,4 procent av aktierna enligt Holdings. När Di Digital ringer upp säger han sig inte ha sålt några andelar.
Hur ser du på Urb-its nuvarande kris?
”Ja... Just nu har ju Urb-it först och främst ett trovärdighetsproblem eftersom största ägaren inte kunnat ta ansvar på det vis som han bör. Lage Jonason har satsat för mycket och tagit för stora risker med ett annat bolag, Indiska. Jag hade hellre sett att han koncentrerat sina resurser i Urb-it, givetvis. Men vi lever i ett fritt land.”
Hur ser du på att att det är Lage Jonasons dotter som äger och driver Indiska?
”Att det är hans dotter har jag inga kommentarer till. Men uppenbarligen har han tagit för stora risker.”
Hur bör krisen hanteras?
”Ingka måste som sagt ta sitt ansvar och agera konstruktivt för att hitta en lösning på Urb-its likviditetsproblem. De är näst största ägare, med drygt 9 procent av aktierna, och mycket kapitalstarka. De investerade ju 95 miljoner kronor i bolaget för mindre än ett år sedan till en värdering som är betydligt högre än dagens, så de borde ju ha förtroende för bolaget och dess affärsidé.”
Fonderna då? Fjärde AP-fonden och Handelsbanken Fonder är ju nummer tre och fyra på ägarlistan.
”Fonderna måste också vara med och arbeta för en lösning. Men initiativet bör komma från Ingka, annars måste fonderna ta initiativet själva och sätta press på Ingka.”
Varför står du kvar som ägare?
”Jag står inte och faller med min investering i Urb-it. Men Ingka och de andra institutionella ägarna har betydligt större resurser vilket behövs för att rädda Urb-it från bolagets likviditetsproblem. Det tycker jag de är skyldiga att göra.”
Kan du tänka dig att investera mer i Urb-it?
”Det vill jag inte uttala mig om.”
Du har varit lojal sedan innan noteringen 2017, varför?
”Jag är ju god vän med Lage och har investerat i fem-sex vändor. Så jag tycker jag gjort mitt för att stötta bolaget i dess tidiga skeden.”
Men Urb-it har haft svårt att få upp omsättningen, vad har fått dig att tro på affärsidén?
”Man sluter ju avtal med relativt stora företag som Amazon och Alibaba. Det är initialt små uppdrag, men sköter man sig så kan de bli större. Jag tycker det ser lovande ut i de senaste rapporterna. Tittar man på bolag som Budbee och Airmee så har de inte heller tjänat så mycket pengar, men ändå värderats till miljardbelopp. Om Urb-it kan öka intäkterna, avsluta olönsamma kontrakt, expandera, hitta nya kunder och vrida upp priserna har de goda förutsättningar”, säger Erik Mitteregger."