" Efter sabotaget mot gasledningarna i södra Östersjön blir det den svenska regeringen som sitter med det avgörande beslutet om Nord stream-ledningarna ska lagas eller inte.
Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till regeringen från Nord Stream för att göra en större reparation och byta ut rör på de skadade ledningarna som ligger i svensk ekonomisk zon.
Men det kan bli ett känsligt beslut, eftersom huvudägaren till Nord Stream 1 och 2, ryska Gazprom omfattas av EU:s sanktioner med anledning av Ukrainakriget.
Det blir ett känsligt beslut för regeringen vid en ny ansökan från Nord Stream. Även den danska regeringen väntas få ta ställning.
Ekot har i flera dagar förgäves försökt att få en kommentar från ansvarig minister. Näringsminister Karl Petter Thorwaldsson tackar nej till intervju.
Statsminister Magdalena Andersson var igår eftermiddag på väg in till den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
– Det handlar om Nord Stream, att säga ja eller nej till ledningarna, vad tror du om det?
– Jag tror att det finns internationell rätt som behöver tolkas, men vi kan säkert återkomma, sa Magdalena Andersson.
Men statsminister Magdalena Andersson ångrade sig snabbt och meddelade via sin pressekreterare att hon inte ger någon kommentar till Ekot.
Enligt uppgift till Ekot så väntas Nord Stream inom kort skicka in en ansökan om nytt tillstånd.
Orsaken är att det saknas rättighet att utföra större reparationer på havsbotten. När regeringen sa ja till Nord Stream 2, 2018, fanns ingen bestämmelse som medger annat än tekniskt underhåll och mindre reparationer.
Om regeringen skulle komma fram till ett ja till den kommande ansökan så ger Sverige, liksom också Danmark som måste ge besked, Ryssland fortsatt möjlighet i framtiden att utnyttja gasleveranser som påtryckningsmedel.
Vid ett nej till ansökan blir följden sannolikt att havsvatten som tränger in i ledningarna orsakar rostangrepp som på sikt kommer att förstöra rören.
Men det, kanske svåraste för regeringen, blir det faktum att huvudägaren till både Nord Stream 1 och 2, ryska statens företag Gazprom omfattas av EU:s sanktioner med anledning av Ukrainakriget. På EU:s sanktionslista finns dock inte Nord Stream med."