Krigsdelegationen kan vid behov ersätta riksdagen om Sverige skulle vara i krig eller krigsfara.
Krigsdelegationen består av talmannen och 50 riksdagsledamöter. Ledamöterna väljs av riksdagen för varje mandatperiod. Ordförande är talmannen. Även ministrar som är lediga från uppdraget som riksdagsledamot kan sitta i krigsdelegationen.
Om det är fara för krig fattar Utrikesnämndens ledamöter tillsammans med statsministern beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen. För ett beslut krävs att statsministern och sex av nämndens ledamöter röstar för det.
Det är Utrikesnämndens ledamöter tillsammans med statsministern som fattar beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen om det är fara för krig. För ett beslut krävs alltså att statsministern - alltjämt Magdalena - och sex av nämndens ledamöter röstar för det, förklarar Sveriges riksdag på sin hemsida.
Under den föregående mandatperioden har flera partiledare suttit med som ordinarie ledamöter.
Bland annat Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Nooshi Dadgostar (V), Per Bolund (MP), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).
Om Sverige är i krig är det Utrikesnämndens ledamöter som beslutar att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen. Innan Utrikesnämnden meddelar sitt beslut samråder nämnden med statsministern, om det är möjligt. Om nämnden inte kan sammanträda på grund av krig tas beslutet av regeringen.
Krigsdelegationen och regeringen kan i samråd eller var för sig besluta att riksdagen ska återta sina befogenheter. Beslutet ska fattas så snart förhållandena medger det.
Krigsdelegationens arbete regleras i regeringsformen och i riksdagsordningen.