Ja tänk så jävla märkligt att detta kommer just nu ur perspektivet av omvärldsutvecklingen, men det är nog inte alls koordinerat och det är förmodligen inte på minsta vis så som Per E Samuelsson beskriver, inte ens på minsta vis alltså
Att handlingar till styrkande av utsaga blir offentliga kan ju få lite olika effekter för inblandade parter...
"Birgitte Bonnesen förnekar brott. Både hon och hennes advokat Per E Samuelson har avböjt intervju inför rättegången, men Per E Samuelson har i en tidigare intervju i SVT:s Aktuellt sagt att rättegången blir Birgitte Bonnesens chans till revansch och att förklara vad som egentligen hände hösten 2018.
– Det hon talar om är en jämförelse med hur det såg ut hösten 2018 i Swedbank jämfört med det som hade publicerats om Danske Bank säger Advokaten Samuelsson."
" I dag inleds den unika rättegången mot Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen. Hon åtalas för bland annat grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation efter Uppdrag gransknings avslöjande om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank. Det är första gången på decennier som en före detta vd för en svensk storbank ställs inför rätta.
I februari 2019 kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja omfattande misstänkt penningtvätt även i Swedbank. Efter avslöjandet föll Swedbanks aktie med drygt 20 procent, motsvarande ca 50 miljarder kronor.
Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning och i januari i år väckte chefsåklagare Thomas Langrot åtal mot Birgitte Bonnesen för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Enligt åklagaren ska Birgitte Bonnesen ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.
Hon åtalas även för obehörigt röjande av insiderinformation eftersom hon informerade bankens största ägare om Uppdrag gransknings kommande avslöjande innan uppgifterna blev offentliga för alla.
Föll på börsen
Bakgrunden till åtalet är de uttalanden som Birgitte Bonnesen gjorde i media och till investerare under hösten 2018 fram till februari 2019. Det var kort efter att Danske Bank offentliggjort en granskningsrapport som visade på omfattande misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet. Många ställde sig då frågan om även andra skandinaviska banker med verksamhet i Baltikum – däribland Swedbank – kunde ha liknande problem.
Oron för att penningtvättshärvan skulle sprida sig gjorde att bankaktierna sjönk på börsen. I flera intervjuer försäkrade Birgitte Bonnesen att Swedbank inte hade samma problem som Danske Bank.
Nekar till brott
Birgitte Bonnesen förnekar brott. Både hon och hennes advokat Per E Samuelson har avböjt intervju inför rättegången, men Per E Samuelson har i en tidigare intervju i SVT:s Aktuellt sagt att rättegången blir Birgitte Bonnesens chans till revansch och att förklara vad som egentligen hände hösten 2018.
– Det hon talar om är en jämförelse med hur det såg ut hösten 2018 i Swedbank jämfört med det som hade publicerats om Danske Bank.
Rättegången är unik i flera avseenden: Dels är det första gången som en tidigare vd för en av storbankerna ställs inför rätta, dels är det mycket ovanligt med åtal om svindleri. Enligt uppgifter från Ekobrottsmyndigheten är detta det tredje svindleriåtalet under de senaste tio åren.
Rättegången förväntas pågå under åtta veckor. Fälls Birgitte Bonnesen riskerar hon fängelse i mellan sex månader och sex år."