Påven har uppmanat Kiev och Moskva att utlysa en omedelbar vapenvila och förhandla.
Ukrainas president Vladimir Zelensky och hans ryske motsvarighet, Vladimir Putin, borde utlysa vapenvila och återvända till förhandlingsbordet, sade påven Franciskus i en vädjan till de två ledarna på söndagen. Han varnade för att ytterligare eskalering kan leda till utplacering av kärnvapen, med katastrofala konsekvenser.
Enligt den översatta utskriften publicerad av Vatican News beskrev påven Ukrainakonflikten som ett "fruktansvärt och ofattbart sår för mänskligheten", som det inte finns något tydligt slut i sikte.
"Vissa handlingar kan aldrig rättfärdigas, aldrig," fortsatte han, men stannade upp för att direkt peka klanderfingret åt vardera sidan.
Påve Franciskus hävdade att "krig aldrig är en lösning " och uppmanade de stridande sidorna att förhandla fram "lösningar som inte påtvingas med våld, utan samförstånd, rättvisa och stabila." Han betonade också vikten av respekt för varje lands suveränitet och territoriella integritet, såväl som minoriteters rättigheter.
Enligt påven kan en fortsättning av konflikten leda till en "kärnkraftsupptrappning" som sannolikt skulle tillfoga katastrofala konsekvenser inte bara för de inblandade parterna utan hela världen.
I sitt tal till Putin uppmanade påven Franciskus honom att "stoppa denna spiral av våld och död", samtidigt som han uppmanade den ukrainska presidenten att "vara öppen för seriösa förslag för fred." Han bad också att andra länder skulle göra vad de kan för att få ett slut på kriget, utan att låta sig dras in i konflikten.
Påvens vädjan kom dagar efter att Zelenskij postade ett meddelande på Telegram i fredags där han sa att Kiev inte kommer att förhandla med Moskva så länge Putin sitter kvar vid makten. Kommentaren kom samma dag som den ryske presidenten undertecknade fördrag som banar väg för inkluderingen av de två Donbass-republikerna och två före detta ukrainska regioner i Ryska federationen, efter folkomröstningar där folket i dessa regioner röstade överväldigande för att skiljas från Kiev. och anslöt sig till Ryssland i slutet av september. Ukraina och dess västerländska stödjare avfärdade folkomröstningarna som en "bluff" och kritiserade Moskva för vad de kallade en kränkning av Ukrainas territoriella integritet.