Polenkabeln Undersöks

2022-09-30
Vad sade Charlie Picture..

Explosionerna som skadade Nord Stream inträffade intill annan känslig infrastruktur – däribland elkabeln mellan Sverige och Polen. Nu har Svenska kraftnät kallat in specialister som ska undersöka om även Polenkabeln är skadad.

Gasläckorna från Nord Stream upptäcktes i måndags. Snart stod det klart att explosioner uppmätts på havsbotten bara timmar innan larmet om läckorna – och händelsen utreds som misstänkt sabotage.
För svensk del har Säkerhetspolisen tagit över utredningen eftersom det kan röra sig om ett allvarligt brott som till viss del är riktat mot svenska intressen.
SVT har tittat närmare på platserna där gasläckorna upptäckts nordost om Bornholm, varav två i svensk ekonomisk zon. På sjökort kan man se att de är i närheten av annan känslig infrastruktur.
Nära Polenkabeln
Bara cirka 500 meter från en av explosionsplatserna går Polenkabeln, officiellt kallad Swepol Link. En kraftledning som används för att importera och exportera el mellan Karlshamn i Sverige och Polen.
Men kabeln är för tillfället avstängd, vilket har varit planerat sedan tidigare, och varken svenska eller polska myndigheter vet därför om den skadats.
– Det är klart vi funderar på om det har hänt något med den. Vi fick ganska snabbt en bild av att den ligger ungefär 500 meter bort från en av detonationerna, säger Per Kvarnefalk, avdelningschef på Svenska kraftnät.
Tre av gasläckorna som konstaterats nordost om Bornholm, där Polenkabeln korsar Nord Stream-ledningarna. Foto: Amanda Fogelberg
Ska göra mätningar
Nu har myndigheten tillsammans med sin polska motsvarighet kallat in specialister som ska undersöka eventuella skador.
– Vi vet inte hur allvarlig detonationen under vattnet var. För att säkerställa att det inte hänt något kommer vi att göra mätningar i början av nästa vecka, säger Per Kvarnefalk.
Polenkabeln togs i drift på 1990-talet och är enligt Svenska kraftnät viktig för att kunna importera el under tider på året då den svenska produktionen inte är tillräcklig.
– Men det är också viktigt att kunna stötta Europa med den kraft och produktion vi har. Vi klarar oss utan kabeln en viss tid, men det är klart det kommer att påverka om den skulle vara utslagen en längre tid, säger Per Kvarnefalk.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram