Parallell Verklighet I DI

2022-09-30
Ja men nu börjar det verkligen bli seriöst, vad kan nu möjligen gå fel med denna typ av förtroendeskapande insatser...
" Vladimir Putin är slut som artist.
Det tal som presidenten höll på fredagen inför landets parlamentsledamöter, som på förhand trissats upp som något alldeles extra, visade sig vara lika tafatt som hans armé uppträder på slagfältet.
President Putin bekräftade under en ceremoni på fredagen att Ryssland annekterar fyra regioner i Ukraina. På bilden syns han tillsammans med ledarna för regionerna i fråga, som utnämnts av Moskva.
Det var en enda lång och tragisk lögn om hur Ryssland kommit i kläm mellan ukrainska nazister och ett aggressivt väst – om hur man ska försvara sig med ”alla tillgängliga medel”.
Med andra ord: inget nytt under den ryska solen.
Detsamma kan sägas om orsaken till talet, annekteringen av de fyra regionerna Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk. Hela fredagens ceremoni påminde om den som bekräftade annekteringen av Krim 2014.
Det är som om Putin hoppas att historien ska upprepa sig bara han agerar på liknande sätt – att även dagens annekteringar ska följas av en ljum reaktion från omvärlden och ett rejält uppsving i hans stöd på hemmaplan.
Men i så fall misstar han sig. Skillnaderna i omständigheter är enorma. 2014 överraskade Putin omvärlden med folkomröstningen på Krim som snabbt följdes av annekteringen, helt utan blodspillan.
Dessutom handlade det om en region som den ryska befolkningen hade känslomässiga och historiska band till, vilket såklart inte var en ursäkt men en faktor som sannolikt bidrog till omvärldens återhållsamhet.
Den här gången lägger Ryssland beslag på fyra regioner där kriget pågår för fullt, där Ukraina har ett tydligt övertag. Inom kort väntas ukrainarna ta tillbaka också den strategiskt viktiga staden Lyman, som är huvudfäste för de ryska styrkorna i Donbass.
Samtidigt tycks landets viktigaste bundsförvanter Kina och Indien vackla, medan den ryska befolkningen i allt större utsträckning ifrågasätter ”specialoperationen” efter den färska mobiliseringsordern.
Annekteringsbeskedet och kärnvapenskramlet ska ses i det ljuset.
Desperation, kallas det.
Vad gäller västs reaktion finns heller inga tendenser till avmattning. Tvärtom meddelade Vita huset i veckan att man skickar ännu ett paket med försvarsmateriel till Ukraina – det 22:a stödpaketet i ordningen.
Även Sverige och andra europeiska länder måste skicka mer vapen och finansiellt stöd till Ukraina nu när Ryssland höjer insatserna i kriget.
Den nya regeringen måste också markera mot de länder som erkänner de nyligen annekterade regionerna som ryska, som spelar med i Putins fars. "
Regeringen bör omedelbart dra in eventuellt svenskt bistånd till dessa länder och styra om det till Ukraina."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram