Deripaska & Medarbetare Åtalade USA

2022-09-30

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/russian-oligarch-oleg-vladimirovich-deripaska-and-associates-indicted-sanctions-evasion?fbclid=IwAR2NxbKmXWWA_VNLhykEWHQk4tJ3xpZTvUSQhl9nlAo0REmKYq_51Hv9LtA

Den ryske oligarken Oleg Vladimirovich Deripaska och medarbetare åtalas för undandragande av sanktioner och hinder för rättvisa.
Amerikansk medborgare arresterad för sin roll i att underlätta olagliga resor av Deripaskas flickvän och i fastighetstransaktioner.
Justitiedepartementet tillkännagav idag att ett åtal har upphävts som åtalar en amerikansk medborgare och tre medborgare i Ryska federationen för att ha brutit mot nya amerikanska sanktioner som infördes tidigare i år som svar på Rysslands oprovocerade militära invasion av Ukraina.
Enligt domstolshandlingar, Oleg Vladimirovich Deripaska, aka Oleg Mukhamedshin, 52; och Natalia Mikhaylovna Bardakova, alias Natalya Mikhaylovna Bardakova, 45, båda medborgare i Ryska federationen (Ryssland), och Olga Shriki, 42, bosatt i New Jersey och naturaliserad amerikansk medborgare, anklagas för att ha konspirerat för att bryta mot USA:s sanktioner mot Deripaska och en av Deripaskas företagsenheter, Basic Element Limited (Basic Element). Shriki åtalas vidare för att ha hindrat rättvisa baserat på hennes påstådda radering av elektroniska register relaterade till hennes deltagande i Deripaskas sanktionsundandragande system efter mottagandet av en stämning från storjuryn som kräver framställning av dessa register. Bardakova åtalas för ett fall för att ha gjort falska uttalanden till agenter för FBI. Dessutom, Ekaterina Olegovna Voronina, aka Ekaterina Lobanova, 33, är anklagad för att ha lämnat falska uttalanden till agenter från USA:s Department of Homeland Security vid tidpunkten för Voroninas försök till inresa i USA i syfte att föda Deripaskas barn. Shriki greps i morse.
"I kölvattnet av Rysslands orättvisa och oprovocerade invasion av Ukraina lovade jag det amerikanska folket att justitiedepartementet skulle arbeta för att hålla de som bryter mot våra lagar och hotar vår nationella säkerhet ansvariga. Dagens anklagelser visar att vi håller det löftet, säger justitieminister Merrick B. Garland. "Justitiedepartementet kommer inte att sluta arbeta för att identifiera, hitta och ställa dem inför rätta som undviker amerikanska sanktioner för att möjliggöra den ryska regimen."
"Som dagens anklagelser avslöjar, försökte Oleg Deripaska, medan han tjänade den ryska staten och energisektorn, kringgå amerikanska sanktioner genom lögner och bedrägeri för att tjäna pengar på och dra nytta av det amerikanska sättet att leva", säger vice justitieminister Lisa O. Monaco. "Men skalföretag och nät av lögner kommer inte att skydda Deripaska och hans kumpaner från amerikansk brottsbekämpning, och de kommer inte heller att skydda andra som stöder Putinregimen. Justitiedepartementet är fortfarande dedikerat till den globala kampen mot dem som hjälper och stödjer den ryska krigsmaskinen.”
Enligt domstolshandlingar utsattes Deripaska, ägare och kontrollant av Basic Element, ett privat investerings- och förvaltningsbolag för Deripaskas olika affärsintressen, för ekonomiska sanktioner den 6 april 2018. Den dagen utsattes det amerikanska finansdepartementets kontor för Foreign Assets Control (OFAC) utsåg Deripaska som en specialdesignad medborgare (SDN), i samband med att den konstaterade att Ryska federationens regerings agerande med avseende på Ukraina utgör ett ovanligt och extraordinärt hot mot den nationella säkerheten och utrikespolitiken. USA (OFAC-sanktionerna). Genom att utse Deripaska förklarade OFAC att Deripaska fick sanktioner för att ha agerat eller påstått sig agera för eller på uppdrag av, direkt eller indirekt, en hög tjänsteman i Ryska federationens regering,
"Dagens åtal återspeglar FBI:s åtagande att använda alla de verktyg som står till vårt förfogande för att aggressivt förfölja dem som försöker undvika USA:s ekonomiska motåtgärder mot den ryska regeringen", säger FBI:s direktör Christopher Wray. "Vi kommer att fortsätta att aggressivt åtala dem som bryter mot åtgärder som införts för att skydda USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik, särskilt i denna tid av Rysslands oprovocerade aggression mot Ukraina."
"Åtalet som öppnades idag signalerar USA:s pågående stöd för folket i Ukraina inför den fortsatta ryska stridigheten", säger USA:s advokat Damian Williams för New Yorks södra distrikt. "Upprätthållandet av sanktioner är ett viktigt verktyg som används av denna byrå och våra brottsbekämpande partner när vi försöker avskräcka rysk aggression, och dagens åtal bör tas som en varning för att, hur mycket de än försöker, kommer individer som bryter mot dessa sanktioner att hållas ansvariga. .”
Efter att han utsetts av OFAC, konspirerade Deripaska med andra för att undvika och bryta mot dessa sanktioner på olika sätt och under flera år. Deripaska, genom företaget Gracetown Inc., använde illegalt USA:s finansiella system för att underhålla och behålla tre lyxfastigheter i USA (US Properties), och anställde vidare Olga Shriki och Natalia Mikhaylovna Bardakova för att använda amerikanska finansinstitutioner för att tillhandahålla hundratals av tjänster värda tusentals dollar till hans fördel i USA. Till exempel, under eller omkring 2019, underlättade Shriki till Deripaskas fördel försäljningen av en musikstudio i Kalifornien för över 3 miljoner dollar. Deripaska hade ägt studion genom en serie företagsskalföretag som fördunklade hans faktiska ägande. Efter försäljningen av studion,
Bardakova – till stor del baserad i Ryssland – uppmanade Shriki att ägna sig åt särskilt olagliga transaktioner på Deripaskas vägnar. Dessa instruktioner inkluderade att beordra Shriki att skaffa amerikanska varor och teknologi för Deripaska. Dessutom, mellan i eller omkring maj 2018 och i eller omkring 2020, instruerade Bardakova Shriki att köpa och skicka blommor och presentleveranser på uppdrag av Deripaska till Deripaskas sociala kontakter i USA och Kanada. Leveranserna omfattade bland annat påskpresentleveranser till en amerikansk tv-värd, två blomleveranser till en då före detta kanadensisk parlamentsledamot och två blomleveranser 2020 till Voronina medan hon var i USA 2020 för att föda Deripaskas barn.
Sedan, eller omkring 2020, hjälpte Shriki och Bardakova Deripaskas flickvän, Voronina, att resa från Ryssland till USA, så att hon kunde föda Deripaskas och Voroninas barn i USA. Trots Deripaskas pågående stöd till den ryska regimen finansierade han hundratusentals dollar i transaktioner så att hans barn skulle dra fördel av det amerikanska sjukvårdssystemet och USA:s förstfödslorättsmedborgarskap. Trots Deripaskas pågående stöd till den ryska regimen misstrodde Deripaska det ryska sjukhussystemets säkerhet. Som påstås organiserade Shriki betalningen av cirka 300 000 USD av amerikansk sjukvård, bostäder, barnomsorg och annan logistik för att stödja Voronina att föda barn i USA, vilket resulterade i att barnet fick amerikanskt medborgarskap. Som en del av detta schema, Deripaska gav Voronina råd om att skaffa ett amerikanskt visum, bland annat genom att säga åt henne att vara "försiktig" inför en intervju av amerikanska immigrationsmyndigheter. Voronina ansökte därefter om och erhöll ett amerikanskt visum för ett påstått 10-dagars turistbesök utan att avslöja hennes avsikt att resa och stanna i USA i ungefär sex månader för att föda Deripaskas barn. Efter födseln konspirerade Shriki, Bardakova och Voronina för att dölja namnet på barnets sanna far, Deripaska, och gick så långt att de ändrade, något, stavningen av barnets efternamn. visum för ett påstått 10-dagars turistbesök utan att avslöja hennes avsikt att resa och stanna i USA i ungefär sex månader för att föda Deripaskas barn. Efter födseln konspirerade Shriki, Bardakova och Voronina för att dölja namnet på barnets sanna far, Deripaska, och gick så långt att de ändrade, något, stavningen av barnets efternamn. visum för ett påstått 10-dagars turistbesök utan att avslöja hennes avsikt att resa och stanna i USA i ungefär sex månader för att föda Deripaskas barn. Efter födseln konspirerade Shriki, Bardakova och Voronina för att dölja namnet på barnets sanna far, Deripaska, och gick så långt att de ändrade, något, stavningen av barnets efternamn.
Senare, eller omkring 2022, försökte Shriki och Bardakova underlätta Voroninas återkomst till USA för att föda Deripaskas och Voroninas andra barn. Detta andra försök inkluderade Bardakovas och Voroninas försök att använda falska uttalanden för att dölja Deripaskas finansiering och säkra Voroninas inträde i USA – ett försök som omintetgjordes, och Voronina nekades inresa och återvände omedelbart till Istanbul, genom vilket hon hade flugit från Ryssland till Förenta staterna.
Deripaska, Bardakova och Shriki är åtalade för ett fall av konspirering för att bryta mot och kringgå amerikanska sanktioner, i strid med International Emergency Economic Powers Act, som har ett maximalt straff på 20 års fängelse. Shriki åtalas ytterligare i ett fall av förstörelse av register, vilket ger ett maximalt straff på 20 års fängelse. Bardakova och Voronina åtalas var och en för ett fall av falska uttalanden till federala agenter, vilket ger ett maximalt straff på fem års fängelse. Åtalet ger också besked om USA:s avsikt att förverka från Deripaska intäkterna från hans brott, inklusive US Properties och intäkterna från försäljningen av musikstudion. En federal distriktsdomare kommer att avgöra varje straff efter att ha övervägt USA
FBI New York Field Office och kontraspionageavdelningen undersöker fallet, med värdefull hjälp från Department of Homeland Security och justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning, kontraspionage och exportkontrollsektion.
De biträdande amerikanska advokaterna Anden Chow och Vladislav Vainberg åtalar fallet.
Den 2 mars 2022 tillkännagav riksåklagaren lanseringen av Task Force KleptoCapture, en arbetsgrupp för brottsbekämpande mellan instanser som ägnar sig åt att genomdriva de omfattande sanktioner, exportrestriktioner och ekonomiska motåtgärder som USA har infört, tillsammans med allierade och partners, i svar på Rysslands oprovocerade militära invasion av Ukraina. Arbetsgruppen kommer att utnyttja alla avdelningens verktyg och myndigheter mot ansträngningar att undvika eller undergräva de ekonomiska åtgärder som vidtagits av den amerikanska regeringen som svar på rysk militär aggression.
Ett åtal är bara ett påstående, och alla åtalade anses vara oskyldiga tills motsatsen bevisats utom rimligt tvivel i en domstol.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram