Australiensk Jättedataläcka

2022-09-30

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.771031/jattelacka-i-australien--40-procent-av-befolkningen-drabbad?fbclid=IwAR0GkNMm4TM6hxYPi0nOBwFRDWe3i0BvfcgV2tJMXLQBJkm-EZcsGHhAT6k

Jätteläcka i Australien – 40 procent av befolkningen drabbad
Personuppgifter för tio miljoner användare från det australiska telekomföretaget Optus har läckt efter ett dataintrång.
I förra veckan avslöjade telekomföretaget Optus att man utsatts för ett dataintrång – ett dygn efter att företaget noterat misstkänkt aktivitet i ett nätverk, rapporterar BBC News.
Företaget uppgav att uppgifter kopplade till både tidigare och nuvarande kunder stulits, det rör sig om namn, födelsedatum, hemadresser, telefon- och e-postkontakter samt pass- och körkortsnummer men däremot inte betalningsuppgifter och lösenord.
Totalt ska läckan beröra 10 miljoner kunder, runt 40 procent av hela befolkningen i Australien.
Ungefär 2,8 miljoner av dem har fått sina pass. eller körkorsnummer stulna och den australiska regeringen har uttalat att de löper en "ganska stor" risk för identitetsstöld och bedrägeri.
Sedan Optus gick ut med sin information i förra veckan har det också tillkommit att runt 37 000 kunders statliga identifikationsnummer som kan ge tillgång till medicinska journaler har stulits.
Under den gångna helgen publicerades data från intrånget online tillsammans med krav på en lösesumma på 1 miljon dollar, drygt 11 miljoner kronor för att inte de stulna uppgifterna skulle säljas i omgångar och företaget fick en vecka på sig.
I tisdags lades ytterligare 10 000 kundregister ut men några timmar senare raderades de dock och de som publicerat dem skrev ”för många ögon.
Vi kommer inte att sälja [sic] data till någon” och fortsatte att be om ursäkt till Optus – ”hoppas att allt går bra efter detta.”
Det hela har startat spekulationer kring om Optus har betalat, något som företaget förnekar, eller om angriparna skrämts av polisutredningen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram