I Tyskland väntar alla på "the smoking gun"

Även i Ryssland rapporterar man om det misstänkta sabotaget mot gasledningar i Östersjön. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström menar att man från rysk sida inte vill lägga skulden på någon än, men att man indirekt pekar på att det måste var krafter som är mot Ryssland som ligger bakom.
- Det är ännu ett slag mot energiförsörjningen från Ryssland, och kan komma att betyda igen att det blir högre priser på energi i Europa, säger Bert Sundström i Morgonstudion.
SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick befinner sig nu i Frankrike på reportageresa men rapporterar till vardags mycket från grannlandet Tyskland.
Han berättar att man i Tyskland ser händelsen som ett riktat angrepp mot kabelrören. I den tyska tidningen Der Spiegel har man även rapporterat om att den tyska regeringen redan i somras varnades av amerikanska CIA om att det fanns tecken på planerat sabotage mot rören.
- I Tyskland väntar alla på "the smoking gun", var finns bevisen som kan leda den här utredningen framåt, man ser det som en deckare som ännu inte fått sin upplösning, säger Wendick.
Norge höjer säkerheten vid energianläggningar
Norge, som nu är Europas största gasleverantör, ska höja säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs till följd av gasläckorna vid Nord Stream och Nord Stream 2, meddelade olje- och energiminister Terje Aasland under tisdagskvällen.
Oljebolag har den senaste tiden rapporterat drönare runt plattformarna i norska hav. Norska kontrollorganet Petroleumtilsynet har manat till ökad vaksamhet.
-En del av bakgrunden (till den stärkta beredskapen) är rapporter om ökad drönaraktivitet, säger Aasland.
Mycket tyder på att gasläckorna i Östersjön beror på ett medvetet sabotage, enligt bland annat Norges, Danmarks och Sveriges regeringar. Ingen regering har hittills velat spekulera i vilken aktör som kan ligga bakom det.
Åklagarmyndigheten ska utreda gasläckan
Polisen har upprättat ett ärende kring läckorna vid Nord Streams gasledningar i Östersjön och det hela har nu skickats vidare till Åklagarmyndigheten.
Det skriver Åklagamyndigheten i ett pressmeddelande på onsdagen.
Ärendet kommer att hanteras av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som ska besluta om den fortsatta handläggningen.
Stoltenberg om Nord Stream-läckan: "Sabotage"
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger på onsdagen att läckorna i Nord Streams ledningar är en aktiv handling av sabotage, rapporterar Reuters, som hänvisar till ett inlägg på Twitter.
Stoltenberg uppger vidare att han har haft samtal med Danmarks försvars minister avseende försvar av kritisk infrastruktur inom Nato-länderna.
"Vi har adresserat försvaret av kritisk infrastruktur inom Natos medlemsländer", skriver han.
Danmarks försvarsminister: Kan dröja upp till två veckor innan skadorna kan undersökas
Danmarks försvarsminister Morten Bødskov säger på onsdagen att det kan ta upp till en vecka, eller möjligtvis två, innan området runt skadorna på Nord Stream 1 och 2 har lugnat ned sig så pass att det kan undersökas, rapporterar Reuters.
-Om du lyssnar på de som vet något om hur mycket gas som finns i rören, hur lång tid det tar innan trycket sjunker, är verkligheten att det kan ta en vecka eller två veckor innan det är tillräckligt lugnt i området så att du kan se vad som har hänt, säger Bødskov till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Gasläckan fortsätter med oförändrad kraft
Misstankarna om sabotage mot de ryska gasledningarna i Östersjön tätnar efter uppgifter om explosioner på havsbottnen. Samtidigt visar läckagen inga tecken på att avta.
- Det är ett oförändrat flöde sedan igår, det har varken avtagit eller ökat, säger Kustbevakningen presstalesperson Mattias Lindholm.
Men Kustbevakningen ser inte att mer behöver göras i nuläget, utan bedömer läget som stabilt i och med de säkerhetsåtgärder som vidtagits.
- Vi är lugna med de säkerhetsåtgärder som tagits.
Läckagen förekommer på tre ställen. Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.
Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.
Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.
Kustbevakningen övervakar läckan med flyg och fartyg. Utsläppet syns på havsytan, bubblandes i en cirkel på cirka 900 meter i diameter.
SVT:s reporter på plats på Bornholm: ”Gasmätare sätts upp”
Ann Linde (S): "Det är inte ett angrepp mot Sverige"
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) framhåller i SVT:s Morgonstudion att händelsen är väldigt ovanlig och oroande.
- Hela det här området i Östersjön är av stor strategisk betydelse, säger hon
Ann Linde (S) säger att hon varken vill eller kan spekulera vem som ligger bakom det misstänkta sabotaget.
- Men det är en väldigt komplicerad operation att kunna göra två detonationer som leder till tre gasläckor inom det här området, säger hon
Linde berättar att statsminister Magdalena Andersson (S) idag har inkallat det säkerhetspolitiska rådet där representanter från myndigheter och statsråd ska diskutera händelsen.
Läckorna finns i Sveriges respektive Danmarks ekonomiska zoner men Ann Linde understryker att det inte är en attack mot Sverige, eftersom gasläckorna inte inträffat på svenskt territoriurium.
- Det här är inte ett angrepp mot Sverige eftersom det hela inte skett på svenskt territorium, säger Ann Linde.
Hon säger att liknande händelser fanns med bland de scenarier som svenska regeringen förberede sig för, i samband med den svenska natoansökan.
Ann Linde bekräftar att USA:s utrikesminister Antony Blinken har utlovat amerikanskt stöd med anledning av gasläckorna.
- Det som Blinken framförallt har lovat är stöd med att se vad som har hänt och informationsinhämtning, säger hon
Hultqvist (S): "Har vidtagits åtgärder från både den danska och svenska sidan"
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger i P1 Morgon att han ser allvarligt på de konstaterade läckorna i Nord Stream 1 och 2.
- Det är klart att det här är en allvarlig händelse. Det är också därför det har vidtagits åtgärder från både den danska och svenska sidan. Framför allt då med närvaro av olika marina fartyg där vi har kustbevakningen närvarande, säger han.
Peter Hultqvist säger vidare att händelsen följs "väldigt noggrant" och att det har etablerats kontakt mellan svensk och dansk marin. Det har även etablerats kontakt mellan försvardepartementen.
- Vi har också kontinuerlig kontakt med den danska försvarsministern, säger han.
Enligt Hultqvist finns en svensk beredskap i området.
- Det är framför allt närvaro det handlar om i det här läget. Just nu är det Sjöfartsverket och Kustbevakningen som har huvudarrangemanget. Däremot har vi en beredskap inom marinen att gå över dit med enheter om vi anser att det är nödvändigt.
Försvarsministern förklarar att det, förutom kontakter med andra länder, också är den seismiska datan som ligger till grund för slutsastsen om misstänkt sabotage.
Han vill inte inte gå in på vem eller vilka som kan ligga bakom händelsen.
- Det är för tidigt att ha den tydliga uppfattningen. Sedan är det naturligtivs så att det här inte är någon tillfällighet att det händer. Eftersom vi bedömer att det är ett troligt sabotage så ligger ju det en medveten handling bakom. Men man måste också ha tydliga belägg om man ska peka ut någon, säger Peter Hultqvist.
Den tyska tidningen Der Spiegel publicerade på onsdagen uppgifter om att CIA i flera veckor har varnat för att attacker kan ske mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Hultqvist vill inte gå in på om det är uppgifter som den svenska regeringen har nåtts av.
- Jag kan inte kommentera underrättelseuppgifter i media, säger han i P1 Morgon."