Reflexiv Kontroll & Masspersonlig Social Ingenjörskonst
2022-09-28
Reflexiv kontroll.....
United States Intelligence Community försöker bättre förstå hur framväxande teknologier kan utnyttja mänsklig kognition för vad som kan karakteriseras som "cyberpsykologisk" krigföring.
Enligt det ryska försvarsministeriet är reflexiv kontroll en "massiv psykologisk manipulation av befolkningen för att destabilisera staten och samhället."
Och även om konceptet kanske inte är nytt, har internet och sociala medier tillhandahållit en perfekt plats för reflexkontroll för att bli ett potent vapen för asymmetrisk krigföring.
Så mycket att vissa forskare har sagt att Rysslands standardtaktik att använda betalda sociala mediaanvändare, eller " trollfabriker ", för att påverka den allmänna opinionen representerar en helt ny form av psykologisk krigföring som kallas " masspersonlig social ingenjörskonst ".
Enligt en nyligen utfärdad " Request for Information " (RFI), söker Intelligence Advanced Research Projects Activity, eller IARPA, "information om metoder, studier, fynd, tillvägagångssätt och lämpliga mått för att karakterisera de kognitiva effekterna i cyberoperationer."
IARPA verkar ha en bred strategi för att förstå cyberrymdens mänskliga element, och undersöker hur cyberpsykologiska faktorer kan användas i både offensiva och defensiva cyberoperationer.
"Tekniker som för närvarande används inom onlineannonsering, politiska kampanjer, e-handel och onlinespel drar framgångsrikt nytta av sårbarheter i mänsklig psykologi", står det i RFI som utfärdats av IARPA. "Cyberangripare utnyttjar ofta liknande mänskliga begränsningar genom social ingenjörskonst."
Under de senaste åren har Ryska federationen använt cyberrymden i stor utsträckning för social ingenjörskonst som syftar till att påverka utländska beslutsprocesser som är gynnsamma för Moskvas intressen.
Den underliggande ramen bakom Rysslands moderna cyberinflytandekampanjer är ett återinförande av ett sovjetiskt psykologiskt krigföringskoncept som kallas " reflexiv kontroll ".
En betydande del av IARPAs senaste begäran är fokuserad på att bättre förstå den personliga psykologin hos cyberangripare som en del av dess ansträngningar att mildra cyberpsykologiska och konventionella cyberkrigföringsoperationer.
"Vilka typer av inneboende och yttre motivationsfaktorer driver cyberoperatörernas beteende?" är en av åtta frågor från IARPA till ämnesexperter från akademi och privat industri.
Kända eller troliga "kognitiva effekter", "kulturella faktorer" eller andra "specifika attribut" hos cyberoperatörer är några andra intressanta punkter.
IARPA:s intresse för cyberoperatörers personliga psykologi härrör sannolikt från nyare studier som tyder på att kognitiva bedömningar eller fördomar i beslutsfattande kan påverka agerandet hos motstridiga cyberaktörer.
Ytterligare ny forskning har också undersökt hur "oppositionella mänskliga faktorer", eller cyberpsykologiska metoder utformade för att utnyttja kognitiva fördomar och begränsningar, kan användas för att försämra och störa cyberangripares prestanda.
Senaste experiment som visar kraften i inramningseffekter undersöktes, vilket tyder på att angripare som fick information om att bedräglig teknik fanns på ett nätverk hade mindre framsteg framåt", noterar IARPA.
IARPA, som faller under Office of the Director of National Intelligence (ODNI), är US Intelligence Communitys högrisk/högavlönade hjärnförtroende, besläktad med försvarsdepartementets mer kända Defense Advanced Research Projects Agency eller DARPA
I ett tidigare program med kodnamnet SIRIUS utvecklade IARPA flera "Serious Games" för att minska kognitiva fördomar i intelligensanalys.
Men byrån noterar i sin senaste begäran, "Forskning om kognitiva effekter i cyberdomänen har varit mindre produktiv."
Baserat på svar på dess RFI kommer IARPA sannolikt att avgöra om det finns tillräcklig forskning för att gå vidare med att etablera ett nytt programkontor specifikt för cyberpsykologi.
Forskningsbidrag kan också ges för särskilda områden som saknas empiriskt stöd.
Byrån betonar att dess initiala förfrågan endast är avsedd för planeringsändamål och utgör inte en formell uppmaning om förslag eller föreslår upphandling av material, datamängder etc.
"Kapabla och kvalificerade" källor som vill svara på IARPA:s begäran har fram till kl. 17.00 (EST) den 4 oktober 2022 på sig att elektroniskt skicka in ett svar på maximalt 8 sidor, som täcker minst en av myndighetens åtta ställda frågor om kognitiva effekter i cyberoperationer.
Tim McMillan är en pensionerad brottsbekämpande chef, utredningsreporter och medgrundare av The Debrief. Hans författarskap fokuserar vanligtvis på försvar, nationell säkerhet och underrättelsegemenskapen.
Du kan följa Tim på Twitter: @LtTimMcMillan. Tim kan nås via e-post: tim@thedebrief.org eller via krypterad e-post: LtTimMcMillan@protonmail.com