
Seoul motvilligt att dras in i Taiwan-konflikten
https://www.islamtimes.org/en/news/1016393/seoul-reluctant-to-get-dragged-into-taiwan-conflict?fbclid=IwAR2kzsQezWehf8jk53hqprCeZh0EB4y2O-EEb8mhpTKXVzqTAJmXBaBqViE
Islam Times

Sydkoreas president har uttryckt ovilja att hjälpa USA att försvara Taiwan mot en kinesisk attack och säger att hans lands militära och amerikanska trupper stationerade på halvön skulle behöva fokusera på ökad risk för en konflikt med Nordkorea i ett sådant scenario.
"I fallet med militär konflikt runt Taiwan, skulle det finnas ökad möjlighet för nordkoreansk provokation", sa president Yoon Suk-yeol i en CNN-intervju som sändes på söndagen. "
Därför, i det fallet, skulle högsta prioritet för Korea och den USA-koreanska alliansen på den koreanska halvön baseras på vår robusta försvarsställning.
Vi måste ta itu med det nordkoreanska hotet först.”
Yoon slutade med att säga att Seoul borde ha högre prioritet i USA än Taipei, men han föreslog att de cirka 28 500 amerikanska trupperna i Sydkorea inte skulle avledas till strid i Taiwan.
USA:s president Joe Biden sa förra veckan att amerikanska styrkor skulle försvara Taiwan i händelse av en kinesisk invasion, vilket framkallade ett rasande svar från Peking.
Kina har lovat att återförenas med Taiwan, med våld om nödvändigt, och spänningarna mellan Peking och Washington om den självstyrande ön har eskalerat de senaste månaderna. USA:s hustalare Nancy Pelosi reste till Taipei förra månaden och blev den högst rankade amerikanska tjänstemannen som besökt ön sedan 1997.
Yoon valde att inte träffa Pelosi personligen när hon stannade till i Seoul på väg till Taiwan, vilket vissa observatörer tolkade som en försök att undvika att reta Kina, Sydkoreas största handelspartner.
Yoon berättade för CNN att Seoul kommer att arbeta med Washington för att "utvidga friheten för världens medborgare", men att samarbetet uppenbarligen inte skulle innefatta att använda Sydkorea som en bas för att bekämpa Kina.
Det är en avvikelse från tidigare konflikter, inklusive Vietnamkriget. Sydkorea skickade 350 000 soldater till Vietnam mellan 1964 och 1973 och hade nästan 50 000 soldater utplacerade i det sydostasiatiska landet vid ett tillfälle 1969.
"För Sydkorea är det mest överhängande hotet Nordkoreas kärnvapenmissilhot", sa Yoon till CNN
Pyongyang avvisade förra månadens erbjudande från Yoon att hålla återföreningssamtal.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un sa tidigare denna månad att hans land aldrig skulle ge upp sina kärnvapen och antog nyligen en lag för att stadfästa dess rätt att använda den arsenalen förebyggande om den är under överhängande hot.
Yoon sa att Sydkoreas allians med USA expanderar till "ekonomiska områden och banbrytande teknologier."
Han tillade, "Vi har mycket att lära av det amerikanska systemet för att ytterligare främja vårt samhälle och ekonomi, såväl som vår politik."