För tre år sedan avslöjade Dagens Juridik att ett flertal Glock-pistoler stulits inne på Regeringskansliet.
Nu har en man dömts för grovt vapenbrott efter att han haft bilder på en av pistolerna i sin mobil – men vapnet är, liksom de flesta andra som stals, fortfarande borta.
Det var i november 2019 som Dagens Juridik avslöjade att det stulits upp mot tio Glock-pistoler inifrån ett vapenrum på Regeringskansliet, vapen som tillhörde bevakningsföretaget Securitas.
Förutom pistolerna stals en stor mängd ammunition.
Ett år efter att stölden uppdagats dök en bild av en av de stulna pistolerna upp i en annan utredning, avseende ett bedrägeri.
Bilderna hade skickats till mobilens innehavare i en WhatsApp-konversation och var daterade den 20 november 2019, bara några dagar efter att Dagens Juridik avslöjat den stora vapenstölden på Regeringskansliet.
39-åring greps

På bilderna av vapnet i telefonen framgick dess serienummer – och under polisens utredning visade det sig att pistolen var ett av vapnen som stulits från Regeringskansliet.
Med hjälp av IT-forensiker kunde polisen identifiera vem som skickat bilden, en 39-årig man som tidigare dömts för bland annat rån av en guldbutik.
Polisens tekniker, och NFC, konstaterade att det med stor sannolikhet är den gripne mannens händer som syns hålla i pistolen på bilderna.
förhör uppträdde den misstänkte dock trotsigt, och sa att polisen omöjligt kan veta om vapnet på bilderna är äkta.
– Ni kan inte säga med hundra procent, ingen kan säga med hundra den är äkta, sa han.
Åtalades
Mannen åtalades för grovt vapenbrott, av åklagare Lucas Eriksson. Brottet bedömdes som grovt ”eftersom det innehafts i en kriminell miljö”.
Men den 39-årige mannen friades i tingsrätten.

”Det kan till en början konstateras att inget vapen har påträffats och har därför naturligen inte heller kunnat undersökas,” skriver tingsrätten.
Rätten konstaterade dock att det trots detta är fastställt att det är ett riktigt vapen på bilderna, och att det är den åtalade mannen som håller i det.
Tingsrätten menade också att det genom bilderna är fastställt att mannen ”uppsåtligen innehaft vapnet i vapenlagens mening.”
Men trots detta friades alltså mannen.
Oklart när stölden skedde

Rätten konstaterade att ”Åklagaren har i gärningsbeskrivningen gjort gällande att N.N
innehaft pistolen någon gång mellan den 23 oktober 2019 och den 20 november 2019″ alltså mellan när stölden upptäcktes och när bilden skickades.
Men, menade tingsrätten, det är inte klart när stölden skedde – och därför kan innehavet av vapnet skett långt innan stölden upptäcktes – och därmed inte rymmas i åklagarens gärningsbeskrivning.
Valde att inte justera

Trots att denna fråga väckts under förhandlingen har ”åklagaren inte under förhandlingen justerat åtalet på så sätt att den angivna tidsperioden utökats i sådan mån att det rimligen inte skulle uppkomma några frågetecken i detta hänseende, utan enligt åklagaren har N.N innehaft pistolen under den tid som han har gjort gällande.”
Därför frikänns alltså den åtalade mannen. Två nämndemän var skiljaktiga och ville fälla mannen för vapenbrott.
Fälls i Hovrätten

Men nu fälls mannen i Svea Hovrätt, vilket Aftonbladet var först att berätta. I Hovrätten har åklagare Lucas Eriksson justerat gärningsbeskrivningen, och angav istället brottstiden till mellan den 18 september 2019 och den 20 november 2019. Den åtalade mannen döms till två års fängelse.
I mars förra året lade åklagare Lucas Eriksson ner förundersökningen om vapenstölden, utan att någon åtalats.
Ett av de stulna vapnen återfanns 2020 hos en pojke, som ett halvår senare åtalades för mordförsök. Ytterligare ett vapen har återfunnits, av polisen i Medelpad.
Men under vilka omständigheter har polisen sekretessbelagt, men ingen misstänkt kunde identifieras.