Bildsköne Kalle Villig Att Hjälpa Regeringen

2022-09-26
" Kan Carl Bildt – ”fri företagare i framtid och fred” – göra politisk comeback som utrikesminister i en ny moderatledd regering?
Från Sydkorea svarar 73-åringen inte blankt nej på den frågan.
Vad säger du om Ulf Kristersson ringer?
– Det säger jag inte till dig. Men nice try…
Bildt svarar i telefon på flygplatsen i Seoul, på väg att boarda ett nattflyg till Los Angeles.
Efter planeringsmöte på tankesmedjan Rand Corporation i Santa Monica ska den tidigare stats- och utrikesministern vidare till Houston i Texas.
Han landar i Stockholm igen lagom tills att det börjar ”klarna på den inrikespolitiska fronten”, som han skriver i bloggen ”Alla dessa dagar”.
Bildts never ending tour har accelererat igen efter att pandemin tvingade hallänningen att sakta ned i Sverige.
– Möten via Zoom kan aldrig ersätta det personliga mötet, motiverar Bildt sitt maniska kringflackande.
– Man måste lukta på en situation för att förstå den.
Den utrikespolitiska agendan, som Bildt själv formulerar den för nästa regering, skulle passa den gamla oljerockens profil.
– Vi ska in i Nato, säger Bildt. Nato kommer bidra till vår säkerhet men vi ska också bidra till Natos säkerhet. Det svenska försvaret ska ställas om från ett nationellt till ett nordeuropeiskt försvar.
Vad betyder det i praktiken?
– Det är inte orimligt att vi, när vi väl kommit in i Nato, bidrar med trupp i de baltiska länderna. Det skånska pansarregementet kan ha ett stridsvagnskompani i Litauen till exempel.
Du låter lite sugen på att få vara med och rita om den försvarspolitiska kartan?
– Ja, på ett eller annat sätt. Det innebär inte att jag är sugen på en position. Men om jag kan hjälpa till med något så gör jag det – oavsett regering. Först ska en ny bildas. Och där har jag ingen koll på läget i det avseendet.
Vi pratar samtidigt som en sydkoreansk flygplatsvärdinna eskorterar Bildt till en lounge. Den 1.92 långa emissarien tråcklar sig genom en säkerhetskontroll utan att sluta prata.
Putin har just meddelat att Ryssland ska mobilisera 300 000 man ytterligare till armén i Ukraina.
Ett svaghetstecken, säger Bildt.
— En signal om att den militära offensiven har misslyckats. Och så är det ju. De (ryssarna) har gjort få framsteg sedan april och förlorat mer än de vunnit under de senaste veckorna.
– Och det har skapat en situation i Moskva som kännetecknas av dålig stämning. Och då tvingas han göra detta för att visa att han fortfarande tror att det finns en militär lösning på kriget. Vilket det inte finns. Han kan inte vinna det här kriget. Det är helt uppenbart. Putin har en enastående förmåga att missbedöma Ukraina.
Foto: Elin Åberg
Hur kommer det att sluta?
– Fred förutsätter att Putin försvinner. Han är så bunden vid detta krig att ingen möjlighet till genuin fred finns så länge han är kvar. För det andra förutsätter det att vi säkrar Ukraina genom säkerhetsbistånd. De måste förses med tillräckligt starkt stöd för att avskräcka Ryssland.
Hur stor är risken att Putin tillgriper kärnvapen?
– Det kan inte uteslutas. Men det skulle inte leda till att han vinner kriget. De internationella reaktionerna skulle bli starka. Men det är alldeles uppenbart att han ser kärnvapen som sin yttersta livförsäkring.
Den valrörelse som just gått i mål i Sverige var lite för ”jordnära” för Bildts egen smak, säger han.
– Tyngdpunkten låg på att få ordning på statens kärnfunktioner. Den framtidsinriktade delen av politiken var väl inte den som kom fram mest – från något parti. Det var allt för jordnära, höll jag på att säga.
Flera borgerliga profiler från Bildts tid i inrikespolitiken lämnade sina partier i protest mot den nya alliansen med SD.
Generellt är det väl så att populistiska partier får svårigheter när de konfronteras med verkligheten
I veckan berättade den tidigare liberalen Birgitta Ohlsson i SVT:s Min Sanning att hon röstade på Centern i valet.
Bildt är fortfarande moderat.
Du vacklar inte i ditt stöd för Moderaterna?
– Nej.
Varför inte?
– Det står ju faktiskt i det moderata valmanifestet att vi är Europapartiet i svensk politik. Man har hållit den flaggan högt och det är viktigt för mig.
I EU har dock partiföreträdare i den liberala gruppen ifrågasatt svenskarnas SD-samarbete på hemmaplan.
Rubriker i internationell press framhäver SD:s nynazistiska rötter.
Kommer Sverige att förlora i anseende på grund av regeringssamarbetet med SD?
– Omvärlden kommer titta på den politik som den nya regeringen för. Jag har svårt att se att den skulle vålla några bekymmer över huvud taget.
– Sverigedemokraterna svängde ju i Natofrågan före Socialdemokraterna. De har tidigare varit synnerligen svajande i inställningen till EU. Men jag noterade att den frågan var helt frånvarande i deras valrörelse. Den enda utrikespolitiska fråga där jag ser att Sverigedemokraterna profilerat sig kraftigt är att de är väldigt pro-israeliska.
Enligt anonyma källor i Expressen kräver tungviktare i Moderaterna att SD hålls utanför EU-politiken. Liberaler är indignerade efter en omröstning i EU-parlamentet nyligen om ett betänkande som stämplar Ungern som en icke-demokrati. Alla svenska partier röstade för betänkandet utom SD.
Men i praktiken kan inte SD exkluderas från EU-politiken, säger Carl Bildt.
– De (SD) sitter ju i EU-nämnden. De sitter i utrikesnämnden. De sitter i riksdagens utrikesutskott och försvarsberedningen. De är inte uteslutna ur några formella sammanhang där utrikes- och EU-politiken diskuteras; och så har det varit under denna mandatperiod också.
Enligt den avgående socialdemokratiska regeringen utgör SD en säkerhetsrisk, eftersom partiet påstås ha ”nära kopplingar till Ryssland”. Håller du med om det?
– Jag har inte sett det. Men det är möjligt att de har sett något som jag inte har sett. Men jag noterade i alla fall att de (SD) ställde upp helt och fullt på att ta emot flyktingar från Ukraina.
Som statsminister tvingades du att hantera Ny demokrati. Finns det några lärdomar att dra gentemot SD?
– Generellt är det väl så att populistiska partier får svårigheter när de konfronteras med verkligheten. Det blev tydligt med Ny demokrati. Sverigedemokraterna har ju suttit i riksdagen ett antal mandatperioder. Men det blir ändå en annan sak när de får ett mer fast förhållande till regeringsmakten. Då ställs man inför avvägningar som man inte behöver göra när man befinner sig på avstånd från allting. Det har ju inte varit problemfritt för liknande partier i andra länder."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram