Om man i stället ser detta ur perspektivet av en intensiv långvarig geofencing och insamlandet av geospatial data, så kan man väl kanske enklare konstatera att detta förefaller faktiskt väldigt väl planerat..
Nu går alltså kvastarna duktiga tag i Ryssland och någon mobilisering i den meningen är det ju knappast fråga om med 6 000 man i förluster ifrån början på operationen i Ukraina till nu.

" Redan den 25 februari när invasionen av Ukraina var ett ett dygn gammal hade protesterna spritt sig över landet och 1 800 människor gripits.
Utöver aktivism fanns det även då en tilltagande del ryska medborgare som lämnade landet.
– Nu sker en viss ökning av de som flyr igen, med den överhängande risken att tvångsinkallas, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, UI.
Enligt den oberoende poliskällan OVD ska minst 1 386 personer på torsdagsmorgonen ha gripits för att ha deltagit i protester mot kriget och den senaste ordern om partiell mobilisering. Mer än hälften av dessa ska ha frihetsberövats i Moskva. De flesta uppges vara kvinnor.
– Det finns dessutom uppgifter om att omkring en handfull antikrigsdemonstranter redan fått sin inkallelseorder till mobiliseringen i arresten. Och att Kreml fortsättningsvis kommer att använda sig av det tillvägagångssättet i ett mer direkt avskräckande syfte, säger Martin Kragh.
Otydligheten i Vladimir Putins dekret om partiell mobilisering av 300 000 man har ökat osäkerheten om vilka det egentligen gäller och vilka som klarar sig från att bli skickade till fronten.
Det florerar även rykten om att rekryteringen även fortsättningsvis huvudsakligen ska komma från avlägsna regioner och att storstäder som Moskva och St. Petersburg inte ska drabbas så hårt.
– Sedan kriget startade har en oproportionerligt stor andel av de som dött kommit från etniska minoriteter med tydlig regional anknytning. Klassfrågan är också tydlig. Allt hänger ihop, tillägger Martin Kragh.
Det finns enligt Moscow Times uppgifter om attacker med Molotovcocktails, mot myndighetsbyggnader. Bland annat i Nizhny Novgorod, 45 mil öster om Moskva. Även i orten Toljatti längre österut ska brand ha uppstått.
Kragh påpekar att frågtecknet bakom den partiella mobiliseringen är stort.
– Det beror på vad man menar med reservister. Det finns inte 300 000 soldater i Ryssland, utöver värnpliktiga, som hålls aktiva och regelbundet övar. Frågan är hur man ska lyckas skrapa ihop så många man.
Bedömningen delas av det brittiska försvarsdepartementet som i sin senaste rapport skriver att Ryssland både administrativt och logistiskt kommer att få svårt att rekrytera den stora numerären.
”Förmodligen kommer man att försöka forma nya förband med flera av dessa nya styrkor, som inte kommer att vara effektiva på slagfältet på flera månader”, skriver man.
Även den inhemska politiska aspekten på mobiliseringen dryftas:
”Den kommer att vara väldigt impopulär i vissa delar av befolkningen. Putin accepterar en avsevärd risk i sin förhoppning om att generera stridskraft. Åtgärden är ett erkännande av att Ryssland har gjort slut på sin tillgång av frivilliga för att kriga i Ukraina”, tillägger det brittiska försvarsdepartementet.
Den tidigare ”moroten” med pengar kanske heller inte väger lika tungt längre, med tanke på de ryska motgångarna på slagfältet.
– Om valet står mellan 15 år i fängelse eller köttkvarnen i östra Ukraina vet jag inte vad man väljer, säger Martin Kragh.
Den erfarne Rysslandskännaren noterar också att Putin mer och mer gått ifrån retoriken om ”avnazifiering” och ”militär specialoperation.”
– Nu ramar han mer in sitt tal i eskalerande termer, som att det är Rysslands överlevnad som står på spel, säger Martin Kragh.
Tyngden i budskapet blir inte mindre av att det är första gången sedan 1941, då mitt under brinnande världskrig med intågande nazistiska styrkor, som Kreml beordrar mobilisering.
Det återfinns dock paradoxer i det ryska narrativet om behovet av mobilisering. Försvarsminister Sergej Sjojgu uppgav på onsdagen för första gången sedan i mars hur många ryska soldater som stupat, enligt Kreml.
Den angivna siffran var knappt 6 000 man – samtidigt som källor från väst uppskattar dödstalet till nästa tio gånger högre.
– Om det är så få som dött, varför måste man då mobilisera så många man? frågar sig Martin Kragh.
Om protesterna tilltar – var går gränsen för Putin?
– Han kan inte backa. Det ligger i linje med den logik som uttalats från krigets början."