– Tillsammans diskuterade vi hur vi kan stärka vår kollektiva säkerhet. Och hur vi ska implementera de långtgående beslut gällande Natos inställning till försvar och avskräckning som fattades av vårt politiska ledarskap på Natos toppmöte i Madrid, sa han."
" Natochefer vill se roterande militära enheter som kan förflytta sig snabbt längs Natos östra gräns, istället för permanent placerade amerikanska soldater i de baltiska länderna.
– Vi menar att det bästa alternativet är att ha största möjliga flexibilitet. Med permanenta styrkor i till exempel alla länder kommer fienden, motståndaren, alltid att söka efter svaga punkter och anfalla där, sa Rob Bauer, ordförande i militärkommittén.
Det är första gången som Natos militära kommitté sammanträtt efter Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni.
Då kom medlemsländernas politiska ledare överens om att Nato ska öka antalet soldater i hög beredskap från 40 000 till 300 000 vid den östra flanken, på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Nu har man diskuterat hur medlemsländerna kan bidra. Konferensen ägde rum i Estlands huvudstad Tallinn i helgen.
Ingen samsyn om förbanden
Polen och flera av de baltiska länderna har tidigare uttryckt önskemål om att amerikanska förband ska placeras permanent i deras länder för att avskräcka Ryssland från anfall.
Estlands försvarschef, generallöjtnant Martin Herem, är dock tveksam till att placera en hel amerikansk brigad permanent i Estland. En brigad består av 3 000 till 5 000 soldater.
– Vi måste hitta balansen mellan permanenta styrkor och roterande styrkor som övar och utplaceras här. Sedan måste vi ta reda på hur många ytterligare permanenta militärbaser som behövs. Jag tror inte att vi behöver permanenta brigadenheter här. I Estland tror jag inte att det är effektivt, sa Herem.
Svenska stridsflyg och markförband
Samma dag som konferensen inleddes uppgav Sveriges Försvarsmakt att Sveriges bidrag till Nato kan bli stridsflyg för air policing, markförband till Baltikum och Östeuropa samt fartyg till alliansens stående marina styrkor.
Sveriges ÖB Michael Bydén var inbjuden första gången som observatör, men saknar rösträtt eftersom ländernas Natoansökningar inte är godkända av alla medlemsländer. Rob Bauer, amiral och ordförande i militärkommittén, var tydlig med att Sverige och Finland deltar i samtalen.
– Tillsammans diskuterade vi hur vi kan stärka vår kollektiva säkerhet. Och hur vi ska implementera de långtgående beslut gällande Natos inställning till försvar och avskräckning som fattades av vårt politiska ledarskap på Natos toppmöte i Madrid, sa han."