Företagsdatabas Över Verkligt Ägande I USA Segdras

2022-09-22

Ny amerikansk företagsägardatabas "tar alldeles för lång tid" att implementera, varnar experter
Efter ICIJ:s FinCEN Files-undersökning jublade transparensförespråkare en ny lag som kräver ett register över verkligt ägande i USA Två år senare uttrycker experter allvarlig oro.
En viktig amerikansk reform som utformats för att stoppa anonyma företag som döljer olaglig verksamhet och pengar stannar kvar i USA:s finansdepartement två år efter att FinCEN Files , en global penningtvättsundersökning ledd av International Consortium of Investigative Journalists, stimulerade krav på stärkta skyddsåtgärder.
Experter säger att finansdepartementet ligger mycket efter med schemat när det gäller att implementera lagen som ger regeringen mandat att samla in ägardata från företag som är verksamma i USA.
Transparensförespråkare som jublade över den nya lagen oroar sig nu för att förseningarna är så allvarliga att det så viktiga registret kan förbli ofärdigt till nästa presidentval, och att en ny administration kan ha mindre intresse av att implementera och försvara lagen.
-------------------------------------------
Ur artikeln ⬇️⬇️⬇️
"Det finns mycket oro för att Biden-administrationen kommer att ta hela fyra år att slutföra reglerna för att upprätta registret för verkligt ägande,"
Elise Bean, en anti-korruptionsexpert och tidigare chefsjurist för den amerikanska senatens ständiga underkommitté för utredningar, sa. "Det är svårt att förstå vad som tar så lång tid."
I hjärtat av förseningarna, sa experter till ICIJ, är finansministeriets försök att slutföra regler som måste finnas på plats innan ett ägarregister aktiveras, en databas som ska göras tillgänglig för brottsbekämpande agenter och bankers efterlevnadsansvariga.
"FinCEN arbetar snabbt för att utfärda regler för att implementera stadgan," sa FinCENs talesperson Jayna Desai till ICIJ, och noterade att kontoret ännu inte har ett datum fastställt för att reglerna ska publiceras.
-------------------------------------------
I september 2020 publicerade ICIJ, BuzzFeed News och mer än 100 medier FinCEN-filerna , och avslöjade misstänkta transaktioner till ett värde av mer än 2 biljoner dollar som flödade genom det globala finansiella systemet som USA-baserade banker gjorde lite för att stoppa.
Projektet fick sitt namn efter finansdepartementets kontor för bekämpning av ekonomisk brottslighet, Financial Crimes Enforcement Network eller FinCEN.
Experter sa att skapandet av ett register över företagsägare var nyckeln till att stävja den typ av ekonomisk sekretess som avslöjas av FinCEN-filerna och andra ICIJ-utredningar.
Att tvinga företagsägare att identifiera sig skulle hjälpa till att stoppa flöden av smutsiga pengar genom det amerikanska finansiella systemet, som förespråkare konsekvent har flaggat som notoriskt ogenomskinliga och sårbara för penningtvätt.
Med hänvisning till offentliga protester efter att FinCEN Files släpptes, lade amerikanska lagstiftare fram ett landmärke mot penningtvättslag som kallas Anti-Money Laundering Act of 2020, som inkluderade Corporate Transparency Act.
Lagen gav FinCEN i uppdrag att upprätta den nya databasen och skriva de detaljerade reglerna som skulle ligga till grund för systemet.
Dessa regler skulle vara klara för månader sedan, men hittills, säger experter, har FinCEN bara föreslagit en av de tre uppsättningar regler som behövs för att lansera ägardatabasen.
Och inte ens denna första uppsättning – som styr hur data kommer att samlas in och vem som måste rapportera företagsägande – har inte slutförts, sa experter till ICIJ.
Desai, FinCENs talesman, berättade för ICIJ att FinCEN lämnade in det slutliga utkastet till den första regeln i slutet av augusti till Office of Management and Budget, som måste granska regeln innan den blir slutgiltig.
FinCEN:s tillförordnade direktör Himamauli Das berättade för en kongresskommitté tidigare i år att personalbrist hade bidragit till förseningar i att skapa databasen.
"Som ni är medvetna om saknar vi deadlines", sa Das till ledamöter av US House Committee on Financial Services i april. "
För att vara rakt på sak kommer vi sannolikt att fortsätta att göra det eftersom vår budgetsituation har krävt att vi måste göra betydande avvägningar mellan konkurrerande prioriteringar."
Databasen över verkligt ägande kommer sannolikt att ha komplexa interaktioner med olika statliga myndigheter och att spika fast dess många element i regelframställning är ingen lätt uppgift för ett kontor med kort personal.
"Det här tar allt för lång tid, mycket längre tid än väntat, och FinCEN-underfinansiering bromsade processen", säger Gary Kalman, chef för Transparency Internationals amerikanska kontor, till ICIJ.
"FinCEN fick en stöt i finansieringen i år, men det behövs mer. Ändå borde de kunna slutföra denna regelgivningsprocess.”
Kalman sa att han har sett indikationer på att FinCEN:s tillsynsmyndigheter inom finansdepartementet har noterat förseningarna och kan börja fokusera mer på att hjälpa FinCEN att påskynda framstegen i databasen.
Han och andra förespråkare för öppenhet har kritiserat lagen för att begränsa tillgången till databasens ägarinformation till vissa regeringstjänstemän och banktjänstemän – och inte allmänheten.
Kalman sa att i länder med offentliga ägardatabaser, som Storbritannien, har forskare och journalister kunnat ge regeringar avgörande feedback om problem i informationen.
Med åtkomst begränsad till utvalda användare, kommer USA att förlita sig på en mycket smalare grupp för feedback.
Det är "absolut avgörande" att finansdepartementet spikar upplägget, sa Kalman.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram