Tyskland tar kontroll över ryskägda oljeraffinaderier.....
Tyska tjänstemän sa på fredagen att Berlin har tagit kontroll över tre ryskägda raffinaderier i Tyskland i ett försök att stärka energisäkerheten innan det planerade embargot mot oljeimport från Ryssland sätter igång och pressar energitillförseln ytterligare.
Tysklands ekonomiministerium sade i ett uttalande den 16 september att Rosneft Deutschland GmbH och RN Refining & Marketing GmbH kommer att ställas under administrationen av Tysklands Federal Network Agency.
Med flytten kommer tyska myndigheter också att ta kontroll över Rosnefts aktier i tre raffinaderier – PCK Schwedt, MiRo (Karlsruhe) och Bayernoil (Vohburg), sade ministeriet.
Rosneft Deutschland är ett av de största oljebearbetningsföretagen i Tyskland och har totalt cirka 12 procent av den tyska oljeraffineringskapaciteten.
Övertagandet "motverkar den överhängande risken för energiförsörjningens säkerhet och lägger en viktig grundsten för underhållet och framtiden för Schwedt-verksamheten", sade ministeriet. Schwedt levererar cirka 90 procent av Berlins bränsle.
------------------------------------------
European Scramble för att stärka energisäkerheten
Beslutet att ta kontrollen över Rosneft Deutschland är Tysklands senaste försök att stabilisera energimarknaden, som har skakat av störningar som härrör från västerländska sanktioner mot rysk energi och Moskvas vedergällning genom att stävja flöden.
Det ryska energiföretaget Gazproms drag att avbryta gastillförseln genom Nord Stream 1-rörledningen i slutet av augusti belyste utsikterna för gasbrist för att generera el och värma hushåll när vintern närmar sig.
Den tyska regeringen sa denna vecka att den skulle öka utlåningen till företag som riskerar att påverkas av stigande gaspriser.
------------------------------------------
In It for the Long Haul"
Regeringar över hela Europa har tävlat om att säkra bränsleleveranser och stärka sina kraftleverantörer och allt eftersom de intensifierar sanktionerna mot kontinentens stora energileverantör, Ryssland, på grund av dess invasion av Ukraina.
Europeiska unionen har deklarerat att den kommer att förbjuda rysk oljeimport i slutet av 2022, även utan en alternativ källa till billig energi.
"Vi är inne på det på långa vägar", sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 14 september.
Ryssland har hämnats på västerländska sanktioner genom att minska gasflödena och har hotat med en fullständig avstängning, vilket har fått priserna att skjuta i höjden och höjt utsikterna för energiransonering i Europa i vinter.
I ett försök att skydda europeiska konsumenter från skyhöga energipriser har Bryssel föreslagit oväntade avgifter på energiföretag som försöker samla in 140 miljarder dollar.
Nödförslaget, som tillkännagavs av EU-kommissionen den 14 september, skulle också kräva att EU:s medlemsländer minskar den totala elanvändningen med 10 procent och införa en obligatorisk minskning med 5 procent under rusningstid.