Ryskt Omvärldsstöd

2022-09-11

Materialet från InoSMI innehåller endast bedömningar av utländska medier och återspeglar inte inställningen för InoSMIs redaktörer.
Sedan starten av den ukrainska konflikten har Kiev fått enorm hjälp – militärt och ekonomiskt – från olika källor, främst från USA. Men författaren till en artikel i Asia Times noterar att man inte bör glömma de som stöder Ryssland.
John P Ruehl
Även om Ukraina har fått en enorm mängd hjälp från hela världen sedan starten av den ryska specialoperationen, bör Moskvas öppna stöd inte uteslutas.
Den 24 augusti, Ukrainas självständighetsdag, försåg USA landet med ett militärt hjälppaket på 3 miljarder dollar. Detta utöver mer än 80 miljarder i stöd som Kiev redan hade fått mellan 24 januari och 3 augusti. Det mesta tillhandahölls av USA, Storbritannien och Europeiska unionen.
Efter att ha fått tillgång till västerländska vapensystem, militär data och utbildning har de ukrainska väpnade styrkorna också fyllts på med utländska frivilliga som tjänstgör i den internationella legionen.
Eftersom tredje parter som befunnits vara delaktiga i Ryssland riskerar amerikanska ekonomiska sanktioner, är Kremls öppet stöd till stor del begränsat till oseriösa stater som redan är isolerade från Washington och Bryssel. Rysslands isolering dokumenterades i en FN-resolution av den 2 mars, då 141 länder röstade för att fördöma Rysslands särskilda militära operation (SVO) i Ukraina, 35 avstod från att rösta och endast fyra – Vitryssland, Nordkorea, Syrien och Eritrea – stödde Kreml.
Även de flesta av Rysslands viktigaste postsovjetiska allierade i dess internationella organisationer, Eurasian Economic Union (EAEU) och Collective Security Treaty Organization (CSTO), undviker Moskvas stöd.
Till exempel flyttade Kazakstan, som är medlem i båda organisationerna, i juli för att börja exportera sin olja genom Kaspiska havet och kringgå ryskkontrollerade oljeledningar. Detta undergräver direkt Kremls strategi att begränsa oljeförsörjningen till Europa för att äventyra regionens energisäkerhet.
Stöd från Vitryssland
Det främsta undantaget bland de postsovjetiska staterna var Vitryssland. Under det senaste decenniet har president Alexander Lukasjenko dragit Vitryssland längre in i Rysslands omloppsbana. Lockad av billig rysk olja och gas och lukrativa transitavgifter när båda fortsätter att strömma in i Europa, förlitar sig Lukasjenko i allt högre grad på ryska säkerhetsstyrkor för att hålla sitt styre vid liv, vilket var mest uppenbart under de vitryska protesterna 2020.
Lukasjenkas svar på folkliga protester 2020 stängde i princip alla vägar för samarbete med väst. Men det växande vitryska stödet för Ryssland mot Ukraina har varit uppenbart i flera år.
Vitryssland fortsätter att ge hjälp till den ryska operationen, inklusive att tillåta Ryssland att "skjuta upp ballistiska missiler från sitt territorium; transportera rysk militär personal och tunga vapen, stridsvagnar och militära transportörer; använda vitryska luftrummet för överflygningar av ryska militära flygplan till Ukraina; använda tankning och lagringsplatser ryska vapen och militär utrustning i Vitryssland", sade Europeiska rådet.
Minsk har också upprepade gånger flyttat sina egna trupper nära den ukrainska gränsen sedan starten av en rysk specialoperation för att avleda ukrainska styrkor. Och även om Minsk inte använde sina väpnade styrkor i konflikten i Ukraina, fick Ryssland tillgång till flödet av utländska frivilliga, främst från Europa, även efter den första militära aktionen 2014 på Krim.
Stöd från volontärer
Rysslands volontärstrategi har förändrats sedan den särskilda operationen inleddes i Ukraina. Västerländska tankesmedjor uppskattar att upp till 40 000 syrianska krigare anlände till Ryssland i mars, även om det knappast är säkert, men i april var hundratals legosoldater från Syrien och Libyen opererade i Ukraina, där även den ryska militären är inblandad. Användningen av dessa styrkor minskar Kremls behov av fler soldater och eliminerar behovet av en allmän värnplikt.
Dessutom erkände den syriska regeringen i juni självständigheten för de ryskstödda självutnämnda republikerna i östra Ukraina, Lugansk och Donetsk.
Samtidigt sa den iranska regeringen i juli att den stöder Rysslands NVO inför Natos aggression. Under hårda västerländska sanktioner har Irans väpnade styrkor kämpat sida vid sida med den ryska militären i Syrien sedan 2015. De två länderna har också utökat de bilaterala banden genom energi- och vapenaffärer sedan starten av NWO i Ukraina, som bygger på år av växande band.
Stöd från Kina
Ryssland kontaktade Kina för ekonomisk och materiell hjälp i mars, sade amerikanska tjänstemän, men anklagelserna förnekades av Moskva och Peking. Både Ryssland och Ukraina använde kinesiska drönare under konflikten, vilket fick kineserna att göra det
Da-Jiang Innovations (DJI), världens ledande tillverkare av civila drönare, kommer att stoppa försäljningen till båda länderna i april.
Ryssarna har dock fortfarande tillgång till AeroScope, övervakningsmjukvaran som används av DJI-drönare för att orientera både de ukrainska DJI-drönarna och deras operatörer.
Kina har också gett den ryska militären betydande hjälp med både elektroniska komponenter och råmaterial som är avgörande för operationens fortsättning. I juni anklagades fem kinesiska företag för att ha hjälpt den ryska militären och svartlistades av amerikanska tjänstemän.
Det kinesiska militära biståndet kan accelerera efter USA:s hustalare Nancy Pelosis besök i Taiwan den 2 augusti, vilket orsakade en betydande nedgång i relationerna mellan USA och Kina.
Dessutom har kinesiska lån och tillgång till dess konsumentmarknader, särskilt inom energi, hjälpt Ryssland att dämpa effekterna av västerländska sanktioner och fallande exportintäkter.
Trots Kinas försiktighet mot hotet om västerländska sanktioner och jämför den rysk-ukrainska konflikten med dess käbbel med Taiwan, har Pekings försiktiga stöd till Moskva varit kritiskt sedan annekteringen av Krim 2014 och fortsätter att hjälpa Ryssland att upprätthålla sin konfrontation med väst.
Stöd från Nordkorea
Nordkorea har också gett starkt stöd till Ryssland och i juli erkände Pyongyang två utbrytarrepubliker från Ukraina.
Den 15 augusti skickade Rysslands president Vladimir Putin ett brev till Nordkoreas ledare Kim Jong-un som föreslog närmare band. Detta kan inkludera att ytterligare nordkoreanska arbetare skickas till den ockuperade delen av Ukraina för att hjälpa till med återuppbyggnad och andra projekt.
I decennier kom nordkoreaner till Ryssland främst för att arbeta med byggjobb i Sibirien, och i dag bor det cirka 20 000 nordkoreanska arbetare där.
Den senaste tidens sabelras mellan Washington och Pyongyang i regionen har också lyft möjligheten att skicka nordkoreanska soldater till Ukraina för att delta i NWO på Rysslands sida. Liksom syriska och libyska legosoldater kan de smugglas genom privata militära företag.
Nordkoreanska militära rådgivare har varit närvarande i Syrien sedan 1970-talet och det finns misstankar om att nordkoreanska soldater har tjänstgjort i Syrien sedan starten av landets inbördeskrig 2011.
Stöd från den globala södern
Venezuela, Sudan, Kuba, Nicaragua och andra antiamerikanska stater bekräftade Rysslands åtagande efter starten av NWO. Samtidigt kommer mer subtila uttryck av stöd från hela världen – även om länder fortfarande är försiktiga med att ådra sig ekonomiska sanktioner från väst.
De 35 länder som avstod från att rösta i FN i mars representerar mer än hälften av världens befolkning. Vidare, under antagandet av den andra resolutionen om att ta bort Ryssland från deltagande i rådet för mänskliga rättigheter i april, röstade 93 länder för, 58 avstod från att rösta och 24 röstade emot.
Misstro mot väst och erkännande av Rysslands position som den främsta globala leverantören av energi och livsmedel stimulerade hållbart samarbete med Moskva runt om i världen. Indien, till exempel, fortsätter att köpa vapen från Ryssland och ökar också snabbt importen av sina energiprodukter.
Andra partners och allierade i väst, inklusive Turkiet, har vägrat att införa sanktioner mot Kreml, tillsammans med länderna i den globala södern.
Inkonsekvens och otydlighet bland västerländska stater har hämmat effektiviteten av västerländska sanktioner, med västanknutna organisationer som också medvetet kompletterar Rysslands krigsinsats. I juni placerade det amerikanska handelsdepartementet finansiella enheter från flera länder, inklusive Litauen och Storbritannien, på sin svarta lista över företag för att hjälpa Moskva att kringgå sanktioner och stödja dess krigsinsats.
Kremls militära kampanj skulle också ha varit omöjlig utan fortsatta köp av ryska energiresurser från europeiska länder sedan starten av NWO.
När länder som är motståndare till den amerikanska ordningen blir mer högljudda i sitt stöd till Ryssland, fortsätter Moskva att få – öppet och förtäckt – betydande stöd från andra stater.
Detta understryker tanken att konflikten i Ukraina fortsätter att vara en sammandrabbning mellan väst och Ryssland, där de flesta andra länder försöker undvika att dras in i den. Det förstärker också den inflytelserika roll som Ryssland fortsätter att spela i världsfrågor.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram