JP Morgan: Energikris Över & Börsen Stabil Om Två År

2022-09-08

Börsprosa deluxe ...Det ena inslaget motsäger det föregående....
⬇️
När de flesta målar upp domedagsprofetior utan vägledning spår JP Morgan att energikrisen snart är över – och svenska fondproffs ser börslyft.
Två år. Längre än så kommer Europas energikris inte att pågå, tror JP Morgans experter.
”Det finns inte en chans att elpriserna vi sett de senaste veckorna kommer att föras över på konsumenterna. El- och gaspriserna befinner sig i en bubbla som det kommer att ta ett par år att komma ur”, säger Fred Barasi, Managing Director, International Equity Group på JP Morgan, berättar Placera.
I rådande situation har hushållen inte fått höra så mycket annat än att ett kompakt mörker stundar.
Pekar på vad som talar mot en bestående enerkris
Det är i huvudsak svarta scenarier som målas upp. Men nu ger JP Morgan uttryck för det omvända och räknar med att Europa följer Tysklands exempel att sänka elpriserna för konsumenterna i det prekära läge som uppstått.
Storbritannien, som står utanför EU, har gjort samma sak som Tyskland, framgår det.
Det faktum att Ryssland stängt av gasleveranserna i Nord Stream 1 är oroande, det finns en osäkerhet om gaslagren som europeiska länder bygger upp räcker när vintern kommer, konstaterar David Maccarrone, Managing Director, US and International Equity Group på JP Morgan, enligt Placera.
Varje grad kan ha stor betydelse för konsumtionen. Det hänger också på hur vädret är globalt inte bara i Europa eftersom flytande naturgas förbrukas globalt”, säger experten.
Så ser vägen ut ur krisen enligt JP Morgan
Han förklarar att de åtgärder som vidtagits tycks ha lugnat marknaderna i viss grad.
Tyska gaskunder som han haft kontakt med andas mer optimism, upplever David Maccarrone på JP Morgan och hänvisar till att statliga stödpaket dessutom kommer pressade hushåll och företag till undsättning.
Utöver det är bilden, säger han, att EU agerar innovativt och använder alternativa energikällor, även om inte alla är klimatvänliga.
Oavsett banar det en väg ut ur krisen, resonerar experten.
Prognosen är att vindkraftsutbyggnaden kommer att gå snabbare, att det ljusnar överlag i energikrisen redan nästa år och 2024 och förväntan är att Europa därefter inte längre är beroende av rysk gas utan att förnyelsebara energikällor får spela en mer framträdande roll, framgår det.
Det här är så klart en analys, men det kan ändå ge en bild av vad som väntar och dämpa oro.
I dag söker många svar på när eländet är över och om JP Morgan får rätt dröjer det inte alltför länge innan det ljusnar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram