Vilks Stridselefant

2022-09-07

https://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/lars-vilks-rustar-for-krig/?fbclid=IwAR3FT-M8hbuXGK-bbkKAnDDV__WwhGcFUD7WC5AAVC-RXQTCQEq-veAE_M0

"Stridselefanten ska användas när Ladionien invaderar San Marino. Först ska den målas elefantgrå", säger Lars Vilks. Bilder: Jan-Olle Persson Här finns nämligen både spartips för Simrishamns kommun och information om Ladoniens förestående angrepp på lilleputtlandet San Marino. Dessutom kan man få vara med och rösta i ett presidentval. En hörna i galleriet är vikt åt Lars Vilks 30 spartips, som illustreras med teckningar och skulpturer. Somliga är av hushållskaraktär, andra riktar sig till Simrishamns kommun. Förslaget om att sänka takhöjden i daghem till strax över barnhöjd kan minska dryga uppvärmningskostnader och kan kanske vara intressant för både politiker och tjänstemän i Simrishamn. - Barnen tycker det är spännande. Den vuxna personalen får tyvärr böja sig, men det är det man kallar att böja sig för omständigheterna, säger Lars Vilks, som också levererar den slutliga lösningen på problemet med barn som skriker om natten: en kartong att hängas ut i ett träd, med hönsnät som skydd mot rovdjur. "Kriget mot San Marino har inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Ingen verkar ha tänkt på att det är där massförstörelsevapnen finns", säger Lars Vilks. Det virtuella landet Ladonien, med bas på Kullabergs strand vid skulpturen Nimis, är kanske den Vilks-skapelse som väckt mest uppmärksamhet de senaste åren. Den 5 juli förra året förklarade Ladonien krig mot Sverige och USA, och bara två dagar senare förklarades krig också mot lilla San Marino. - Kriget mot San Marino har inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Ingen verkar ha tänkt på att det är där massförstörelsevapnen finns! Lars Vilks förklarar varför det nu blir nödvändigt för Ladonien att invadera det lilla landet som ligger insprängt i Italiens berg. - Vi tar ansvar för att ordna det här. Det är nog ingen som blir ledsen, svenskarna struntar i ett litet futtigt land som San Marino! En tre meter hög stridselefant i papier maché är ett av vapnen i anfallet, i kartagisk tradition. Eftersom Ladonien inte har någon egen flotta anlitar man den spanska armadan för angrepp från sjösidan - fast de sista milen upp i bergen får det bli på lastbil. Allt illustreras med teckningar, foton och föremål. Om sparsamhet är ett tema så är terrorism ett annat. Konstnären Fredrik Larsson som skapat självmordsbombaren säger: - Terrorism är ju inne! Utställningens självmordsbombare är både snålare och snällare än al-Qaidavarianten. Ladoniens motsvarighet åker ekonomiklass och ber att få stiga av ovanför målet. För den känslige finns alltså provokationer för alla smaker, trots att curatorn Martin Schibli med allvarsam stämma säger: - Vi vill inte provocera någon för provocerandets egen skull. Och även i Ladonien sammanfaller krig och presidentval. En valstuga med tre bås har ställts i ordning i ett hörn av gallerilokalen. Här kan man rösta utifrån könstillhörighet. - Mona Sahlin har ju sagt att det är viktigt med genusperspektivet, tillägger Lars Vilks allvarligt. Utställningen pågår fram till 30 april, och på vernissagedagen är det öppet 11-14. Och kl 12 på lördag blir det dessutom Nationalperformance.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram