1200 Miljarder I Tillgångsminskning För Svenska Hushållen Förra Kvartalet

2022-09-06
"De svenska hushållens tillgångar minskade med över 1.000 miljarder kronor under det andra kvartalet.
”Det är en nedgång som kan likställas med att nästan en fjärdedel av den svenska ekonomin skulle försvinna på ett kvartal”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández, vars bank har sammanställt siffrorna.
Kraftiga börsfall, svalare bostadsmarknad och stigande bolåneräntor fick hushållens förmögenhet att falla kraftigt under det andra kvartalet. Totalt minskade hushållens tillgångar med nästan 1.200 miljarder kronor till totalt 26.900 miljarder jämfört med förra kvartalet, enligt SEB SEB A +0,61% :s sparbarometer.
Skulderna ökade samtidigt med 71 miljarder kronor till 5.168 miljarder.
SEB:s privatekonom Américo Fernández konstaterar att en närmast perfekt storm svepte in över hushållen under det andra kvartalet, och att en förmögenhetsminskning på över 1.000 aldrig tidigare har setts i sparbarometerns historia.
”Det är en nedgång som kan likställas med att nästan en fjärdedel av den svenska ekonomin skulle försvinna på ett kvartal”, säger han i en kommentar.
Bortsett från det första kvartalet 2020 är det också enda gången som tillgångarna sjunker mer än 4 procent under ett kvartal.
Hälften av den samlade förmögenheten består av bostäder medan aktietillgångarna växt till att motsvara en tredjedel av förmögenheten. Det innebär att tillgångarna till stor del drivs av utvecklingen på bostadsmarknaden och börsen och endast i mindre utsträckning av det kvartalsvisa nysparandet, noterar SEB."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram