Staten skall inte garantera spekulation i elpriser eller i bankerna före allt annat!
Sveriges statsbudget riskerar att pantsättas flera gånger om beloppet till elhandelsbolagen, genom Riksbankens garanti till banksystemets finansiella stabilitet
Regering och riksdag ska idag sätta 250 miljarder kr i pant för spekulanter på en avreglerad elmarknad som gått överstyr och skapat absurda priser och svängningar.
-------------------------------------------
Ur artikeln

Det finns ingen anledning att acceptera denna enorma summa för att hålla igång hela den överbyggnad av spekulation i elpriser som lägger helt onödiga extra kostnader för prissäkringar av elräkningarna.
Prissäkring är en slags derivataffärer som görs helt spekulativt med stora risker på stora underliggande värden vilka kan skapa enorma extra prissvängningar.
I hela finanssystemet har derivaten en sådan stor påverkan på priser på råvarupriser som el och på räntor och valutor att de betraktas som systemkritiska och går före allt annat.
Med före allt annat menas, att derivatens finansiella stabilitet går före vård, skola, omsorg, försvar, investeringar och alla medborgares välfärd och framtid.
Det har alla partier bundit upp sig till och det är det som gör att Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Max Elgers på en helg tvingas hosta upp 250 miljarder kr i garantier.
Regeringen vågar inte ta itu med den gigantiska spekulationen, och ljuger därför om orsaken till de höga gaspriserna som de skyller dem på ett ryskt energikrig
Detta trots att Ryssland varit beredd att förse Europa med all den gas som önskas och t.o.m. låtit Gazprom bygga den helt nya gasledningen Northstream 2.
Bristen på gas beror inte på Ryssland utan på Sverige, EU och USA som infört sanktioner mot rysk gas och olja, och vägrat tillåta användningen av den nya gasledningen.
Reparationen av den gamla gasledningen Northstream 1 har också fördröjts av sanktionerna.
Ryssland har hindrats betala i rubel när betalning i euro genom SWIFT blockerats genom sanktionsbeslut och inte heller tillåtits använda de 300 miljarder dollar som finns i den av USA beslagtagna delen av ryska valutareserven.
Sanningen är att den stora derivatkrisen som förorsakat det svenska miljardpaketet till elbolagen, kunde ha undvikits om de svenska regeringarna kunnat släppa sitt marknadsliberala spekulationsinriktade elhandelssystem och stängt Nordpol.
Ryssland har faktiskt försökt hjälpa Västländerna att eliminera spekulationen genom erbjuda långsiktiga gasavtal med garanterade leveranser, vilka dessutom skulle givit lägre elpris än de spekulationsdrivna ockerpriserna vi ser idag.
En mer ändamålsenlig åtgärd från regeringen för att säkra lägre bränsle- och elpriser är därför att omedelbart avbryta sanktionerna mot Ryssland och säga åt Tyskland att öppna kranarna för Northstream 2 och tillåta svensk import av rysk gas, olja, konstgödsel, cement och andra nödvändiga el- och gaskrävande varor för folkförsörjningen, med långsiktiga avtal till fasta priser.
Regeringen och Riksdag måste dessutom förbjuda Vattenfall att prissäkra sina elavtal med spekulativa derivatavtal, och andra elbolag skall meddelas att staten aldrig (mer) kommer att garantera deras derivatavtal heller. Vattenfalls verksamhet är så stor att de kan försäkra sig själva.
Statens förmögenhet skall inte slarvas bort genom tillfälliga stöd och garantier till elbolag och konsumenter för att betala spekulanternas höga elpriser.
De reserver som ansamlats i bl.a. Svenska kraftnät måste användas för investeringar i Sveriges elsystem. 250 miljarder räcker till att betala 4 nya kärnkraftverk på vardera 1300 MW à 60 miljarder styck vilket blir 240 miljarder kr.
De kan vara i drift om 6 till 8 år om lagarna för övervakning av kärnteknik tillåts ersätta tillämpningen av miljöbalken.
Om de byggs vid de tidigare kärnkraftverken finns redan färdiga kraftledningar på rätt plats i Sverige.
Regeringen måste därför snarast införa en nödregelring av elmarknaden med fasta priser där alla övervinster används för att upprusta elsystemet så att elpriserna långsiktigt kan hållas låga.
Derivatkrisen på elmarknaden måste bli den varningschock som krävdes för att Sveriges regering och Riksdag skall ingripa mot de statliga garantierna till den oerhört mycket större derivathandeln på övriga finansmarknader.
Genom derivaten länkas den ena spekulationsmarknaden efter den andra samman ända bort till Karibiska nödtorftigt reglerade finansparadis.
Störningar kan få priser på valutor, räntor och råvaror att rusa till systemkritiska nivåer precis som elpriserna.
Metoden att minska dessa risker för staten är att återinföra den bankdelning som fanns tidigare mellan affärsbanker och finansbolag, mellan bankverksamhet och värdepappershandel.
Staten begränsar då sin garanti kraftigt genom att bara garantera bankverksamheten med dess kontohantering, betalningssystem, handelskrediter och finansiering av företagande.
Värdepappershandeln avskiljs till ägarmässigt helt separata bolag som får stå för sina egna marknadsrisker.
Eftersom det är där som den stora spekulationsverksamheten i finanssystemet sker, frikänns staten på så sätt från riskerna med de gigantiska instabila derivatbubblorna och andra finansbubblor.
Bankdelning och prisregleringar måste införas för att bryta den onda cirkel av skapandet av nya bubblor och gigantiska finansiella stödpaket för att hålla igång ett spekulationsinriktat finanssystem. Utvägen finns.
När det är kris är det möjligt att välja den långsiktiga prisstabiliseringen genom ökad produktion och ökad produktivitet.
Av Ulf Sandmark
Ordförande, Schillerinstitutet i Sverige