" Förra hösten avvisade Mark- och miljödomstolen i Umeå LKAB:s ansökan om ett nytt miljötillstånd för bolagets gruva i Kiruna. Det betyder att ansökan inte ens togs upp till förhandling av rätten.
Orsaken var bland annat fel begångna under det samråd som är obligatoriskt i samband med större industriprojekt. Bolaget skulle ha bjudit in de närmast berörda villaägarna på ett tydligare sätt, menade domstolen.
LKAB hade gått ut med en bred inbjudan till hela Kiruna, eftersom bolaget anser att alla invånare i staden berörs av gruvbrytningen, men det var inte tillräckligt. Gruvföretaget överklagade till Mark- och miljööverdomstolen, som i sitt beslut i våras gick på samma linje som lägre instans.
Nu tar LKAB nästa steg i fallet. Bolaget väljer att börja om från början med miljöprocessen. Den första ansökan bestod av flera tusen sidor och kostade 100 miljoner kronor. Arbetet påbörjades 2014 och pågick i fyra år innan den lämnades in 2018.
Eftersom mycket arbete redan är gjort hoppas LKAB kunna få klar ansökan snabbare den är gången, men bolaget räknar ändå med att det kommer att ta minst ett år.
”Att vi nu får börja om är så klart ett enormt resursslöseri för oss och samhället, utan verklig nytta för varken, miljö, klimat eller individer”, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB i ett pressmeddelande.
Samtidigt väljer LKAB att överklaga den tidigare domen till Högsta domstolen. Gruvföretaget vill klargöra rättsläget för tillståndsärenden och förhindra att domen i Mark- och miljööverdomstolen blir praxis.
”Vi behöver vända den trend mot ökad byråkratisering och bokstavstolkning som vi sett på senare år om vi ska få en effektiv, tydlig och rimlig miljöprövningsprocess som behövs för att vi i Sverige ska klara våra klimatomställningsambitioner”, säger Niklas Johansson.
Miljöansökan för Kirunagruvan handlar om den nuvarande verksamheten. Bolaget vill ha ett modernt tillstånd och ha möjlighet att öka järnmalmsproduktionen från 30 till 37 miljoner ton per år. Processen berör inte de nya malmfyndigheter som LKAB har konstaterat de senaste åren."