Ja det gäller ju att göra sekvenslängden kortare för att öka överskådligheten, så är det ju
Lustigt nog betyder det också att istället för att vara beroende av Ryssland för gas, blir Europa nu beroende av Peking istället för sin energi - som fortfarande är rysk gas, bara den här gången importerad från Kina - vilket utgör ett hån mot USA:s geopolitiska ambitioner att försvara en liberal internationell ordning med egen energiexport.
Än värre, medan Europa skulle kunna köpa rysk LNG för pris X, måste det istället betala 2X, 3X eller mer, bara för att signalera till världen att det inte kommer att finansiera Putins regim, när man i verkligheten betalar extra till både Xi och till Putin, som tar ut ett premiumpris tack vare den totala marknadsbristen.
Roligt nog, utan att uttryckligen ange det, antyder FT att Europa köper rysk LNG via Kina:
Om Ryssland slutar med att exportera mer gas till Kina som ett sätt att straffa Europa, kommer Kina att ha större kapacitet att sälja sin överskottsgas till spotmarknaden – vilket indirekt hjälper Europa.
Varför inte bara erkänna det uppenbara - att Kina hjälper Ryssland att ta sig igenom sanktionerna eftersom båda länderna blir väldigt rika i processen? För då är FT:s eget omdöme - trots allt är tidningen en kanal för det nyliberala tänkandet som krävde ett fullständigt embargo mot rysk energi, ett embargo som även WSJ nu medger har slagit tillbaka spektakulärt – skulle ifrågasättas.
Bortsett från FT:s brister, så har tidningen rätt i att ju längre den här typen av kringgående kringgående av ryska sanktioner från ett hycklande Europa (som signalerar sin dygd så högt när motståndaren är Ryssland men inte vågar säga pip när det är Kina) fortsätter, desto större Kinas inflytande på Europa kommer att vara
Ryssland har stoppat flödet av naturgas genom sin huvudledning till Europa. Det innebär att Nord Stream 1 inte kommer att kunna leverera någon gas till Tyskland under tre dygn – från och med onsdag morgon till lördag morgon. Enligt The Guardian. Uppgifterna överensstämmer med vad som den statliga statliga nyhetsbyrån TASS skriver.
Bolaget Gazprom, som under det första halvåret redovisade en vinst på motsvarande 440 miljarder kronor, hävdar att åtgärden är nödvändig för att den kompressor som används ska hinna undergå service och underhåll. Nu fruktar flera länder i Europa att uppehållet kan bli längre, som en vedergällning för införda sanktioner.
Jämfört med för ett år sedan har priset på gas ökat med 400 procent....