" Tiden är på väg att rinna ut för Cementa i Slite. Det tillfälliga täkttillstånd som regeringen beviljade i fjol löper ut redan den 31 december och bolagets nya ansökan om ett fyraårigt tillstånd har sågats av svenska myndigheter.
Enligt rättshandlingar som Di begärt ut och som registrerades under sommaren underkänner både Länsstyrelsen på Gotland och expertmyndigheten Naturvårdsverket Cementas senaste ansökan.
I ett yttrande till Mark- och miljödomstolen begär Länsstyrelsen kompletteringar i första hand och yrkar på avslag om domstolen väljer att genomföra en prövning i sak med nuvarande underlag. Naturvårdsverket yrkar å sin sida på avvisning i första hand, vilket sker om underlaget inte anses tillräckligt för prövning, och avslag i andra hand. Myndigheten anser att det inte är troligt att Cementa kommer att hinna göra de kompletteringar som krävs.
”Med hänsyn till bristernas grundläggande karaktär och det aktuella målets snäva tidsramar, är det inte sannolikt att kompletteringsbehovet kan uppfyllas inom ramen för denna tillståndsprocess”, skriver Naturvårdsverket i sitt yttrande.
De punkter myndigheterna slår ned på är samma som vid förra prövningen, bland annat utredning av påverkan på grundvatten och Natura 2000-områdena. Men Karin Comstedt Webb, vice vd i Cementas ägarbolag Heidelbergcement Sverige, delar inte myndigheternas bedömning.
”Man kan inte jämföra miljöbedömningarna i de olika ansökningarna eftersom den här är så pass begränsad. Ansökan avser en verksamhet under fyra år vilket innebär en väsentligt mindre miljöpåverkan”, säger hon.
Det var brister i miljökonsekvensbeskrivningen som var anledningen till att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas tillståndsansökan förra sommaren.
Har ni gjort några förändringar i ansökan?
”Vi har hunnit genomföra fler typer av undersökningar under tiden som gått. Och vi har även längre mätserier som gjort att ansökan är starkare än vad den var senast”, säger Karin Comstedt Webb.
Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala Universitet, uppger att kritiken är oroväckande för Cementa men att det inte kan ge en fingervisning om utgången av målet.
”När Cementa fick avgörandet i Mark- och miljööverdomstolen var det en tydlig signal om att man måste utreda de här delarna jättenoga och lämna in en ansökan som kan godtas. Myndigheterna gör sitt jobb utifrån sin fackkunskap och har man inte utrett frågorna tillräckligt får man kritik. Men det är domstolen som bestämmer i slutändan”, säger han.
Om ansökan avvisas eller avslås kan Cementa klara sina leveranser i ytterligare sex månader, enligt Karin Comstedt Webb.
”Den egna kalksten vi lagrat, kombinerad med att vi tar in extern råvara, innebär att vi har täckning till halvårsskiftet 2023. Därefter finns en uppenbar risk att vi får problem med vattenhanteringen och utan tillstånd kan vi inte vara trygga i vår leveransförmåga”, säger Karin Comstedt Webb.
Står förhoppningen till att regeringen kliver in igen i så fall?
”Någonstans måste man ingripa politiskt då. Exakt vad som händer då kan jag inte svara på. Men det kommer att uppstå ett väldigt problematiskt försörjningsläge av cement till Sverige.”
När fjolårets ansökan avvisades varnade branschorganisationen Byggföretagen att det kunde innebära att uppemot 400.000 jobb i Sverige kunde försvinna. Slitefabrikens tillverkning står för mer än 60 procent av den cement som används i landet vilket innebär att drygt hälften av allt byggande är beroende av fortsatta leveranser.
Det fick regeringen att kliva in och införa tillfälliga ändringar i miljöbalken för att Cementa skulle kunna fortsätta sin verksamhet. Jan Darpö är däremot tveksam till att regeringen skulle göra ett stort undantag för en enskild aktör igen.
”Frågan är om regeringen törs. De har gjort det en gång utan att EU-kommissionen har reagerat. Kan man göra det igen utan att de andra medlemsstaterna säger något? Det kanske finns andra cementproducenter som klarat sina tillståndsprocesser som känner att de skulle kunna leverera istället.”
Cementa tanke med en ansökan om tillstånd i fyra år var för att hinna förbereda en vanlig ansökan om täkttillstånd på 20 år och få den prövad. Bolaget väntar sig en dom redan i slutet av 2022."