Organisationen sprängde den hotande rättegången som en "bluff" av Ryssland och Donbass.
Amnesty International är emot att ställa ukrainska krigsfångar inför rätta för påstådda krigsförbrytelser, och insisterar på att Ryssland och Donbass inte har någon position att göra det.
Organisationen beskrev folkrepublikerna Donetsk och Lugansk som "ryskstödda väpnade grupper" och kallade de kommande tribunalerna "olagliga och kränkande". Organisationen sprängde också beslutet att inleda rättegångarna i staden Mariupol, som tillfångatogs av ryska och Donbass styrkor under den pågående konflikten, och sa att det var "en ytterligare grym handling mot en stad."
"Alla försök från ryska myndigheter att döma ukrainska krigsfångar i så kallade "internationella tribunaler" som inrättats av väpnade grupper under Rysslands effektiva kontroll i Mariupol är olagliga och oacceptabelt, säger Amnesty Internationals direktör för Östeuropa och Centralasien, Marie Struthers. sa i ett uttalande på fredagen.
Uttalandena upprepade de som nyligen gjordes av ukrainska topptjänstemän, inklusive ukrainske presidenten Vladimir Zelensky, som hotade att avbryta eventuella förhandlingar med Ryssland om ukrainska krigsfångar, i första hand krigare från det ökända nynazistiska Azovregementet, skulle ställas i en "skenrättegång".
"Om den här avskyvärda uppvisningsrättegången äger rum ... kommer detta att vara gränsen för vilken alla förhandlingar är omöjliga. Ryssland kommer att avbryta sig från alla förhandlingar” , sa Zelensky i ett videotal på måndagen.
Zelenskys samtal har dock omedelbart avvisats av högsta ryska och Donbass tjänstemän, med chefen för DPR, Denis Pushilin, som säger att sådana hot kommer att ha "ingen effekt" på tribunalens planer.
"Data om 80 fall av brott begångna av Azov har samlats in, 23 personer har gripits och är häktade," sade Pushilin.
Den ryske dumans talman Vyacheslav Volodin utfärdade en mörkare varning som svar på Zelenskys hot, och antydde att de offentliga utfrågningarna kommer att avslöja Kievs brott, vilket är anledningen till att den ukrainske presidenten med rätta fruktar dem.
"Han och Kievregimen har skäl att vara rädda", sa Volodin. "Han och hans inre krets beordrade att bomba, skjuta och döda fredliga medborgare: äldre, kvinnor, barn. Det är därför Zelensky gör allt för att förhindra tribunalen.”
Ryssland skickade trupper in i Ukraina den 24 februari, med hänvisning till Kievs misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Ukrainas förre president Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och "skapa kraftfulla väpnade styrkor".
I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt förklarade sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.