4 miljarder har Sverige gått in med i lånegarantier för projekt i Ryssland. Ungefär 2 miljarder rör naturgasprojekt i Sibirien, trots att gasen är en fossil energikälla.
Men myndigheten Exportkreditnämnden menar att deras stöd mest ska betraktas som en försäkring.
Stöden från EKN är fördelade på 83 olika projekt i Ryssland. Men ungefär hälften är vikt åt ett enda stort gasutvinningsprojekt i Arktis, Yamal LNG.
Projektet är omstridd, och den ursprungsbefolkning som lever på tundran har drabbats. Sverige har haft som syfte att i utbyte kunna sälja svenska gasturbiner från Siemens fabrik i Finspång.
Lånegarantier till stort Arktis-projekt
Novatek, ett av de bolag som ligger bakom projektet, har kopplingar till president Putins vänkrets, och delägs dessutom av jättebolaget Gazprom.
Det omfattas av EU:s sanktioner, men för att kunna utfärda stödet har EKN hittat ett juridiskt sätt att kringgå det.
Ett skäl till att Sverige inte har dragit tillbaka sina lånegarantier för projekten efter att kriget i Ukraina inleddes ligger i att man förband sig till garantin före kriget och att man vill hålla sina redan ingångna avtal. Efter kriget har EKN emellertid inte stött några nya projekt.
Bo Rothstein, professor emeritus i statsvetenskap och expert på korruption, säger till DN att myndigheterna borde undersöka möjligheten att bryta avtalen med Ryssland.