Saknat Parti Bakom Övergripande Skattereform

2022-08-25
Vem saknas och varför..

Det svenska rättssystemet
Sju av åtta partier ställer sig bakom en övergripande skattereform
Sju av åtta partier ställer sig bakom en övergripande skattereform under kommande mandatperiod.
Det framgår av en kartläggning som PWC gjort.
Åsikten delas dessutom av en majoritet av Sveriges företag.
Redan i juni presenterade PWC undersökningen Skattebarometern som visade på att andelen bolag som är positivt inställda till en skattereform har ökat markant, från 42 procent förra året till 56 procent i år. Särskilt angelägna är de mindre och medelstora bolagen, där 59 procent ser det som viktigt med en skattereform.
Majoriteten vill se en skattereform
Parallellt har PWC även intervjuat riksdagspartierna om hur de ser på en större reform av skattesystemet. Resultaten visar på en bred enighet.
– Som väntat är det mycket som skiljer partierna åt när det gäller skattefrågorna. Däremot var det förvånande att det fanns en så stor enighet kring en skattereform. Det var bara Kristdemokraterna som svarade att de inte tänker prioritera frågan under nästa mandatperiod.
Alla andra partier vill arbeta för en skattereform, berättar Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare med ansvar för små och medelstora företag, PwC.
– Väger vi samman politikernas svar med den bild som företagen ger blir det närmast oundvikligt att inte påbörja utformningen av en större reform under nästa mandatperiod, menar Oscar Warglo, skatterådgivare med fokus på familje- och entreprenörsledda företag, PwC.
Intervjuerna ägde rum under våren/sommaren 2022 och frågorna ställdes till partiernas respektive skattepolitiska talesperson.
Partiernas ställningstaganden⬇️
När det gäller intervjun med Socialdemokraterna kretsar en stor del av samtalet kring behovet av en skattereform. Erik Ezelius som är nytillträdd ledamot i skatteutskottet svarar även att Socialdemokraterna säger ”blankt nej till Fastighetsskatt”, vill ”öka fokus på kontrollsystem för att mota ekonomisk brottslighet” och ”inte ser behov av att justera bolagsskatten”.
Kristdemokraternas Hampus Hagman berättar att partiet bland annat vill se sänkta inkomstskatter med fokus på personer med lägre inkomster. Kristdemokraterna vill ”se ett dubbelt jobbskatteavdrag för att få in fler på arbetsmarknaden”, vill ”förenkla momssystemet, bland annat med inriktning på besöksnäring samt hyresmomsen”, vill ”underlätta för företag som genomför generationsskiften” och vill ”ta bort energiskatten på el under vintermånaderna”.
Centerpartiets Martin Ådahl lyfter fram de delar som partiet ser som viktiga för utformningen av skattepolitiken.
Det handlar bland annat om att underlätta för småföretag genom förenklingar samt sänkningar av arbetsgivaravgifter och skatter. Centerpartiet ”prioriterar förenklingar och förbättringar av 3:12-reglerna”, ”
Vill se större förändringar när det gäller energiskatterna”, ”ställer sig bakom idén om regionala skatter” och ”ger grönt ljus till ett genomförande av en skattereform”.
Eric Westroth från Sverigedemokraterna presenterar partiets syn på skatternas utformning, bland annat att partiet vill arbeta för att minska skattetrycket, samtidigt som en god kvalitet på välfärden behålls.
Partiet vill ”sänka skatter på bland annat ISK och energi”, ”satsa på småföretagen genom att utöka växastödet och förbättra villkoren vid sjukdom”, vill inte ”se någon ytterligare sänkning av bolagsskatten”, vill ”genomföra en skattereform”.
Ali Esbati från Vänsterpartiet har huvudspåret att det krävs ett högre skatteintag för att finansiera satsningar på välfärden. Partiet vill ”eftersträva höjda skatter på kapital”, prioriterar ”inte en sänkning av bolagsskatten”, förespråkar inte lägre skatt på el, utan istället vill se investeringar i utbyggd produktionskapacitet och överföringskapacitet”, ”gärna ser en samlad skattereform”.
Liberalernas Gulan Avci berättar att Liberalerna ”vill göra 3:12-reglerna betydligt enklare och förmånligare för mindre företag”, ”vill se sänkningar av specifika skatter som skatt på el och bolagsskatten”, partiet ”oroas över en orimligt stor administrativ börda för företagen och vill till exempel se förändringar av regelverket för skatter”. Liberalerna sällar sig till skaran som vill genomföra en skattereform.
Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Lorentz Tovatt berättar bland annat att Miljöpartiet ”Blickar mot Danmark och vill att införa ett implementeringsråd enligt dansk förebild, för att bidra till minskat regelkrångel för företagare”.
Att partiet ”Lyfter fram den gröna skatteväxlingen med en kombination av ökade miljöskatter och en minskning av skatter som hämmar entreprenörskap eller jobb”. Miljöpartiet tar även sikte på ”ökade kapitalskatter – till exempel ett återinförande av förmögenhetsskatten”.
Miljöpartiet ”vill genomföra en bredare skattereform. En del i en sådan reform är förändringar av 3:12-reglerna, så att de blir mer gynnsamma för entreprenörer och småföretagare”.
Moderaterna och deras skattepolitiska talesperson Niklas Wykman berättar bland annat att partiet ”ser ett behov av en övergripande skattereform”, ”vill att skattepolitiken ska användas mer som ett långsiktigt verktyg och inte för att skapa allt för många kortsiktiga lösningar”.
Han berättar även att Moderaterna kommer att presentera ”ett offensivt program för ökat företagande och tillväxt i företagen”. Moderaterna ger även ”ett rungande nej till fastighetsskatten”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram