" Regeringen har utsett Håkan Sörman att granska sektorsbidraget till skolan.
Detta trots att han sitter i styrelsen för och äger aktier i friskolekoncernen Academedia – som dessutom har riktat kritik mot sektorsbidraget.
– Vi visste om detta när han tillsattes, skriver civilminister Ida Karkiainen (S) i ett mejl till DN.
I maj gav regeringen Håkan Sörman i uppdrag att leda en parlamentarisk utredning som ska se över utjämningssystemet.
Utjämningssystemet går i korta drag ut på att se till att kommuner och regioner får liknande ekonomiska förutsättning att kunna driva en fungerande välfärd, oavsett hur många rika och fattiga, unga och gamla, som bor i en kommun eller region.
Att utredningen är parlamentarisk betyder att alla riksdagspartier finns representerade och att den har stora chanser att få igenom sina förslag i riksdagen.
I direktiven ingår även att se vad sektorsbidraget för skolan har för effekter på utjämningssystemet i helhet. Sektorsbidraget är ett generellt statligt bidrag som inte får användas till något annat än skolan.
Nu kommer det kritik mot att regeringen utsett Håkan Sörman som utredare. Han är styrelseledamot i friskolekoncernen Academedia. Han är också aktieägare och föreslogs så sent som förra veckan att bli ny styrelseordförande.
Academedia har i en remiss till regeringen, i samband med utredningen ”En likvärdig skola” 2019, framfört kritik mot sektorsbidraget, bland annat för att det kan leda till ”negativa effekter för friskolor”.
– Det är djupt problematiskt att Håkan Sörman leder utredningen eftersom Academedia har direkta intressen i hur sektorsbidraget utformas och hur stort det blir, säger Jonas Vlachos som är professor i nationalekonomi.
Det är viktigt att de utredare som utses inte har några direkta ekonomiska intressen i hur de olika delarna i en utredning ska utformas, menar Jonas Vlachos som var sekreterare i utredningen ”En likvärdig skola”.
– Det får inte finnas några misstankar om att förslagen inte utformas utifrån det allmännas bästa. Därför är det viktigt att en utredare inte har några direkta företagsintressen i det som föreslås, säger Jonas Vlachos.
Civilminister Ida Karkiainen (S) skriver i ett mejlsvar till DN att regeringen var medveten om Håkan Sörmans kopplingar till Academedia när han utsågs till utredare. Orsaken till att han fick jobbet var hans bakgrund och kompetens, menar hon.
– Vi anser att han är lämplig, skriver hon.
Foto: Alexander Mahmoud
Kan inte hans kopplingar till Academedia leda till trovärdighetsproblem när utredningens slutsatser så småningom läggs fram?
– Den parlamentariska kommittén har inte i uppdrag att utreda huruvida ett sektorsbidrag är bra eller dåligt, eller föreslå utformning av ett sektorsbidrag till skolverksamhet, skriver Ida Karkiainen.
I stället ska kommittén utreda hur sektorsbidraget påverkar utjämningssystemet. Det gör att hon ”förutsätter” att den kommer att genomföra uppdraget med trovärdighet.
Hon lyfter också fram att Håkan Sörman inte fått uppdraget som ensamutredare. Det är något som även Håkan Sörman framför.
– Den består av tolv politiker förutom mig själv. Vi har alla samma rösträtt. Så jag tror inte det blir lätt för mig att driva en Academedialinje, och det tänker jag absolut inte göra, säger han.
Men om du skulle ha en kritisk inställning till sektorsbidraget finns det väl ändå en risk att det färgar av sig på slutsatserna, till exempel att sektorsbidraget får negativa konsekvenser på utjämningssystemet.
– Ja, teoretiskt kan det förstås leda till det.
Håkan Sörman lyfter också fram att han är styrelseordförande i Karolinska universitetssjukhusets som tillhör region Stockholm.
När han som särskild utredare 2018 lämnade över Kostnadsutjämningsutredningen till regeringen, ledde det enligt honom till att region Stockholm förlorade ett par miljarder kronor.
– Det är svårt att hitta folk som inte har någon koppling om man vill ha någon som kan något och är insatt i ämnet. Jag tycker att jag den gången visade att jag inte tar någon hänsyn till någon uppdragsgivare som jag har eller har haft."