Tyska militära lager vid sin gräns efter att ha levererat Ukraina – Der Spiegel.
Trots brister vill förbundskansler Olaf Scholz egna koalitionsmedlemmar att han ska sätta Ukrainas militär före Tysklands.
Tyskland kan inte leverera fler vapen till Ukraina utan att tömma sina egna lager, har dess försvarsministerium sagt. Trots att militären har nått den "acceptabla gränsen" för vad den kan sända, är kansler Olaf Scholz under intensiv press för att hålla vapnen flytande till Kiev.
"Vi gick till den acceptabla gränsen när vi sålde Bundeswehr-aktier" , sa en talesman för försvarsminister Christine Lambrecht till Der Spiegel på måndagen, en dag efter att det tyska nyhetsmediet publicerade en gästartikel från lagstiftarna Kristian Klinck, Sara Nanni och Alexander Mueller som efterlyste Tyskland ökar sina vapenleveranser till Ukraina.
"Förmågasprofilen för Bundeswehr (tysk militär) kan och bör tillfälligt ta en baksäte för Ukrainas hållbarhet i den nuvarande kritiska situationen. Eftersom Ukrainas överlevnad ligger i Tysklands säkerhetspolitiska intresse”, skrev trion, som representerar de tre partierna i Tysklands koalitionsregering.
Sedan början av Rysslands militära operation i februari har förbundskansler Scholz blivit utsatt för ihärdig kritik för sin uppenbara ovilja att skänka Ukraina de vapen som det har begärt. Medan Berlin har skickat artilleripjäser, axelavfyrade raketer och luftvärnsstridsvagnar, har Ukraina bett om fler luftförsvarssystem och ett artilleriradarsystem , som båda ännu inte har skickats.
Tysklands militär var i ett allvarligt utarmat tillstånd långt före februari, med en rapport från 2019 som avslöjade att färre än 20 % av landets 68 Tiger-stridshelikoptrar och färre än 30 % av dess 136 Eurofighter-jetplan var i drift. Rapporten fann också att ammunitionslagren var låga och soldater saknade nödvändig utrustning, inklusive stövlar, kläder och sängkläder.
Trots att Scholz tillkännagav ett ambitiöst upprustningsprogram i mars, och trots att Bundeswehrs budget har ökat från 37 miljarder euro (36 miljarder dollar) 2017 till 50 miljarder euro (49 miljarder dollar) i år, har militären ännu inte åtgärdat dessa brister .
Så långt tillbaka som i mars beskrev Lambrecht Bundeswehrs lager som "utmattade", och Scholz har också varit tvungen att balansera sin uttalade önskan att stödja Ukrainas styrkor med hans insisterande på att Tyskland inte skulle skicka utrustning som är kraftfull nog att eskalera konflikten.
Situationen förvärras ytterligare av Tysklands löften att fylla på lagren hos sina allierade, som skickar sina egna lager av tunga vapen till Ukraina i utbyte mot ersättningsutrustning från Tyskland.
Trots dessa begränsningar insisterade Scholz nyligen på att Berlin levererar "mycket vapen" till Kiev och kommer att fortsätta att ge Ukraina "det de behöver för sitt försvar." Scholz gjorde dessa kommentarer efter att den pensionerade Bundeswehr-generalen Klaus Wittmann anklagat honom för bristande "ledarskap" och för att framstå som "skrämd" av Rysslands president Vladimir Putin.