Karlshamnsverket Nyanställer

2022-08-19
" Elkrisen med rekordhöga elpriser i södra Sverige har gjort att elproduktionen i Karlshamnsverket ökar kraftigt. Nu planeras nyanställningar för att det gamla oljeeldade reservkraftverket ska kunna öka fortsätta öka produktionen och bidra till att möta det allt sämre läget för elförsörjningen i södra Sverige. Det uppger vd:n Henrik Svensson i en intervju.
Karlshamnsverket har av vd beskrivits som en ”sista livlina för elförsörjningen”. Nu planeras nyanställningar för att oljekraftverket ska kunna möta det allt allvarligare läget för elförsörjningen i södra Sverige. På bild: Henrik Svensson, vd Karlshamnsverket
Karlshamnsverket har av vd beskrivits som en ”sista livlina för elförsörjningen”. Nu planeras nyanställningar för att oljekraftverket ska kunna möta det allt allvarligare läget för elförsörjningen i södra Sverige. På bild: Henrik Svensson, vd Karlshamnsverket
”I takt med att underskottet på elproduktion i södra Sverige blivit allt större spelar Karlshamnsverket en allt viktigare roll för att trygga elproduktionen. Vi har i år ökat produktionen kraftigt. Vi planerar nu att stärka organisationen som i dag har drygt 50 anställda. Målet är att nyanställa åtminstone ett tiotal personer för att kunna växla upp ytterligare”, säger Henrik Svensson.
Som Di uppmärksammat producerade Karlshamnsverket förra året el under fler timmar än under de senaste tio åren sammanlagt.
Att det mer än 50 år gamla och oljeeldade kraftverket, och som sedan många år främst fungerat som ett reservkraftverk, plötsligt hade varit i gång så mycket väckte stor uppmärksamhet. Det skapade också politisk debatt inte minst av klimatskäl, eftersom förbränningen av fossil olja släpper ut stora mängder koldioxid.
Och Karlshamnsverket fortsätter alltså att öka elproduktionen.
”Vi har redan producerat mer än vi gjorde under hela förra året. Produktionen är fortsatt blygsam i förhållande till vår totala kapacitet, och vi förbereder oss nu för att kunna öka ytterligare om det skulle behövas för att säkra elförsörjningen och möta den växande risken för akut effektbrist som Svenska kraftnät varnat för”, säger Henrik Svensson.
Karlshamnsverket ägs av det tyska kraftbolaget Uniper som i sin tur kontrolleras av finländska energijätten Fortum FORTUM -1,83% och har två aktiva block med en maxkapacitet på 662 megawatt. Det är ungefär lika mycket som en av de nedlagda reaktorerna i Barsebäck.
Enligt ett avtal med Svenska Kraftnät som löper till 2025 ingår Karlshamnsverket i den nationella effektreserven. Det innebär att det är det statliga affärsverket som under vinterhalvåret (16 november-15 mars) styr över huvuddelen av kapaciteten. Under resten av året ska kraftverket vara tillgängligt för elmarknaden. Det krävs dock mycket höga elpriser för att att produktionen ska vara lönsam.
”Det gjorde under många år att vi i princip bara producerade enstaka timmar”, säger Henrik Svensson.
Men den dramatiska utvecklingen med skenande elpriser har gjort att Karlshamnsverket allt oftare ropas av på elbörsen. Och nu är det dags igen. Tidigare i veckan meddelade Uniper enligt Aftonbladet att oljekraftverket varit igång sedan en vecka tillbaka och kört ganska regelbundet med ett block. Det uppgavs innebära att ca 70.000 liter olja per timme bränns för att klara produktion.
Vad är det då som avgör om och hur mycket ni producerar?
”Vi lämnar dagligen in bud för vår tillgängliga kapacitet till elbörsen Nord Pool för nästföljande dag. Om det accepteras så kör vi”, säger Henrik Svensson och fortsätter.
”Utifrån nuvarande läge för bränslekostnaderna behöver elpriserna vara runt 3 kronor per kilowattimme eller högre.”
Det kan jämföras med att elspotpriserna för SE4, det sydligaste elprisområdet i Sverige och där Karlshamnsverket ligger, denna veckan slagit nya rekord med som högst långt över 5 kronor/kWh.
Tidigare i år varnade Henrik Svensson i en intervju för det allvarliga läget för elförsörjningen i södra Sverige och pekade på att det är bråttom med politiska beslut.
”Läget är minst lika allvarligt nu. Men tyvärr lyser den politiska handlingskraften med sin frånvaro. Det är mycket oroväckande inte minst med tanke på hur stora negativa konsekvenser de exceptionellt höga elpriserna har här i södra Sverige och med tanke på den ökande risken för akuta bristsituationer”, säger Henrik Svensson.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram