Finansminister Mikael Damberg presenterar idag Finansdepartementets prognos för den ekonomiska utvecklingen.
Han varnar även företag som ser ut att ha höjt priserna mer än vad kostnadsökningarna motiverar, enligt
Det där gör mig lite irriterad och upprörd därför att vi måste hantera den där krigsekonomin tillsammans och det är inte läge att passa på att smyghöja priserna, säger han, enligt Expressen.
Ur artikeln
Han uppger att svensk ekonomi väntas växa med 2,3 procent i år, vilket är något högre än bedömningen i Finansdepartementets föregående prognos från juni.
Däremot bedöms BNP-tillväxten bli lägre nästa år och uppgå till 0,4 procent. Den låga tillväxten beror framför allt på en mycket svag utveckling av hushållens konsumtion.
– Vi ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi med lägre tillväxt, hög inflation och förhöjd arbetslöshet. Nu står vi inför en avgörande tid. Det kommer att krävas prioriteringar och en ansvarsfull finanspolitik framöver, säger Mikael Damberg.
30 miljarder kronor
Reformutrymmet för nästa år bedöms ligga på cirka 30 miljarder kronor, men det ekonomiska läget framöver är mycket osäkert. Effekterna på de offentliga finanserna är svårbedömda mot bakgrund av osäkerheter kring inflationen och konjunkturläget.
– Vi står inför en avgörande tid. Svenska hushåll pressas redan av prisökningar som äter sig in i plånboken. Nu behövs en ansvarsfull finanspolitik som inte driver på inflationen och skapar ett värre ekonomiskt läge.
Däremot bör vi stötta de som drabbas av prisökningarna och de med små marginaler genom effektiva och träffsäkra åtgärder, säger Mikael Damberg.
Obefogade prishöjningar
Han riktar bland annat sin kritik mot drivmedelskedjorna sedan en utvärdering visat att en fjärdedel av sänkningen av bensin- och dieselskatten den 1 maj hamnade i drivmedelsbolagens fickor i stället för att gå till lägre priser för konsumenterna.
Totalt var skattesänkningen på bensin 1:80 kronor, vilket innebär att en fjärdedel motsvarar 45 öre.
För att bevaka hur företagen hanterar inflationen och prissättningen under året kommer regeringen nu att ge ett särskilt uppdrag till Konjunkturinstitutet (KI), uppger finansministern