" Sedan den 17 juli måste större offentliga arbetsgivare ha en särskild så kallad visselblåsarfunktion, där anställda kan anmäla olika missförhållanden.
I går berättade Dagens Juridik att tre anmälningar kommit in till Polismyndigheten.
På andra myndigheter inom rättsväsendet är det dock tunnare.
Enligt den nya visselblåsarlagen, som trädde i kraft den 17 juli, är det möjligt att larma om missförhållanden både internt på arbetsplatsen och externt till en myndighet. Regeringen beslutade i höstas att vissa myndigheter ska vara skyldiga att inrätta och hantera externa visselblåsarfunktioner.
– Alla arbetstagare ska ha rätt att larma om missförhållanden. Det är viktigt för den enskilde, men det är också en viktig del av ett fritt och demokratiskt samhälle. Genom införandet av visselblåsarfunktioner blir det lättare och tryggare att slå larm, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark då.
Myndigheterna, som har utsetts av regeringen, kan genom externa rapporteringskanaler, så kallade visselblåsarfunktioner, ta emot, följa upp och lämna återkoppling på rapporter om missförhållanden inom ett utpekat ansvarsområde. En visselblåsare ska kunna slå larm skriftligen, muntligen eller vid ett fysiskt möte. I förordningen ställs också krav på rutiner för att säkerställa att rapporter endast hanteras av behöriga enheter eller personer och att dessa får relevant utbildning för att kunna hantera rapporterna.
Tre inom polisen
Funktionen har nu funnits i fyra veckor. Och under den tiden har tre rapporter kommit in till Polismyndigheten. Vad de gäller är sekretessbelagt, vilket Polistidningen rapporterat om.
På Åklagarmyndigheten meddelar kommunikationsdirektör Karin Rosander att inga rapporter kommit in sedan visselblåsarfunktionen infördes.
Inte heller till Domstolsverket har några rapporter lämnats, säger Anna Lindman på kommunikationsavdelningen."