Ja, frågan är nu bara när tillräckligt många skall förstå tillräckligt mycket...

"Experternas dom – elchock i vinter: ”Tio gånger så höga priser”
Rekordhöga elpriser har redan slagit hårt mot elanvändarna och bidrar till den högsta inflationen på årtionden. Di har frågat fem experter om deras syn på läget och vad som kan vänta framöver – och de tecknar en mörk bild. Risken är stor att energikrisen i Europa förvärras och att en ny elchock slår till i vinter.
”Det kommer få stora ekonomiska konsekvenser för Europa, troligtvis med ransonering och en djup lågkonjunktur till följd”, säger energistrategen Arne Bergvik om ett värstascenario.
”Det är ett tufft läge för både hushåll och företag. Framför allt beror det på kriget i Ukraina och den energibrist konflikten lett till för Europa. Värst är det för de länder som är mest beroende av rysk naturgas men även Sverige och andra länder med litet gasberoende drabbas eftersom den europeiska energimarknaden sitter ihop över nationsgränserna.”
Vilka scenarier ser du som mest sannolika vad gäller elpriserna (och elförsörjningen) i vinter?
”Jag tror att risken för nya elprisrekord i vinter är överhängande eftersom det inte finns mycket som tyder på någon nära förestående politisk öppning mellan EU och Ryssland. Snarare verkar spänningarna öka i stället”, säger Johan Javéus.
Och vilket är det värsta scenariot?
”Allt beror på hur konflikten mellan Ryssland och EU spelar ut i kombination med hur kall vintern blir. Mardrömsscenariot är att Ryssland helt stryper sin kvarvarande energitillförsel till Europa samtidigt som vi får en kall vinter med lite blåst. Det skulle med all sannolikhet ge nya elprisrekord i södra Sverige. I norra Sverige blir det inte lika illa eftersom elproduktionen där på grund av kapacitetsbrist inte går att exportera.”
Vilka konsekvenser kan det få?
”Höga elpriser blir som en skatt på all ekonomisk aktivitet. Företagens produkter blir dyrare att tillverka och hushållen får mindre pengar över till att konsumera på andra saker när elräkningen är betald”, säger Johan Javéus.
Om läget blir riktigt tufft kommer staten antagligen att gå in och hjälpa till vilket vi redan sett både i Sverige och många andra europeiska länder, fortsätter han och tillägger:
”I ett 'worst-case scenario' kommer man att behöva ta till åtgärder för att tvinga fram en minskning av elkonsumtionen.”
Enligt en skriftlig marknadskommentar från SEB:s chefsekonom Jens Magnusson nyligen indikerar terminsprissättningen att elpriserna snart vänder uppåt igen efter en kortvarig lättnad i juli.
”Vi förväntar oss nu att de kommer att dra med sig svensk inflation över 10 procent och villaägarna kan komma att ställas inför två, tre eller fyra gånger så höga elräkningar som förra året. I kronor kan det för en villaboende familj i södra Sverige betyda mellan 50.000 och 100.000 kronor mer i årlig elkostnad”, skriver Jens Magnusson.
”Inför vintern är situationen för Europas energikonsumenter mycket allvarlig. Relationen med en av våra största energileverantörer Ryssland har surnat för varje vecka som gått. Ryssland har stoppat energileveransen till många av våra grannländer. Det påverkar oss i allra högsta grad då våra energisystem sitter ihop”, säger Arne Bergvik.
Vad är de främsta orsakerna bakom att elpriserna i främst södra halvan av Sverige varit så höga förra vintern och hittills i år?
”Det är eskalationen av kriget i Ukraina och konflikten med Europas energileverantör Ryssland som har resulterat i Europas energikris. Södra Sverige ligger närmast kontinenten vilket gör att krisen blir mest kännbar där. Den här och nästa vinter ställs allt på sin spets.”
Och varför är elpriserna så mycket lägre i norra Sverige?
”Norra Sverige har ett nettoöverskott av kraftproduktion. Konsumtionen är relativt låg, vattenkraften är väl utbyggd och det mesta av vindkraften har byggts i norr, då det har varit lättare att få tillstånd där. Allt det isolerar norra Sverige från södra Sverige prismässigt, eftersom det inte går att skicka hela överskottet söderut.”
Vad tror du om elpriserna framöver – och då kanske i första hand höst/ vinter?
”Elpriserna för vinterhalvåret handlas i dag för norra Sverige på 74 öre/kWh på terminsmarknaden Nasdaq. I södra Sverige är terminspriserna mycket högre, på 283 och 362 öre/kWh för SE3 Stockholm respektive SE4 Malmö”, säger Arne Bergvik.
”Men risken är definitivt att vi får se ännu högre priser – ute i Europa är terminspriserna redan på motsvarande 528 öre/kWh i Tyskland och 998 öre/kWh i Frankrike för samma period. I vinter kommer vi att få se toppriser vi aldrig tidigare sett.”
Vilka scenarier ser du som mest sannolika vad gäller elpriserna i vinter?
”Elpriserna kommer att vara mångdubbelt högre i vinter än förra vintern, frågan är bara hur höga. Hur allvarlig situationen blir kommer till stor del att handla om hur mycket energi vi kan spara, hur kallt det blir och hur många ersättande energikällor som vi hinner uppbåda. Helt plötsligt har energi blivit mycket värdefullt. Vi måste därför ompröva sättet vi använder den på. Vi måste bli smartare.”
Och vilket är det värsta scenariot i vinter?
”Värsta scenariot är att Ryssland helt stoppar gasleveranserna till Europa, vintern blir kall och konsumtionen inte effektiviseras tillräckligt mycket. Det kommer få stora ekonomiska konsekvenser för Europa, troligtvis med ransonering och en djup lågkonjunktur till följd”, säger Arne Bergvik.
”Vinnarna blir som alltid de som förbereder sig och anpassar sig bäst, i det här fallet de som bäst känner till sin egen energikonsumtion och skaffar sig kompetensen att hantera den. Då finns det stora summor att spara för både hushåll och näringsliv, särskilt på lång sikt. Krisen är troligtvis inte över på många år så det är lika bra att skaffa sig ett permanent övertag.”
Hur vill du beskriva läget för energiförsörjningen i Europa och Sverige?
”Prisnivåerna på el och gas runtom i Europa visar tydligt att marknaden är orolig för en bristsituation. Gaslagren i Europa är inte på den nivån vi önskar att de skulle vara och blir det en riktigt kall vinter och Putin stänger av gaskranen, då ser det kärvt ut.”
För Sveriges del har importberoendet av el under de mest ansträngda vintertimmarna ökat de senaste åren, påpekar han.
”Det som gör läget extra prekärt i vinter, är att tillförlitligheten i elimporten kommer att vara lägre än vanligt givet den situation som råder runt om i Europa. Utöver elsystemet finns det även en ökad risk för gasförsörjningen, där gasnätet i sydvästra Sverige är beroende av import.”
Vad är de främsta orsakerna bakom att elpriserna i främst södra halvan av Sverige varit så höga förra vintern och hittills i år?
”Den enskilt absolut största orsaken är de höga priserna på fossila bränslen, framför allt gas. Elpriserna på Kontinenten är starkt kopplade till marginalkostnaden för kol- och gaskraft. De sydsvenska elpriserna är i sin tur starkt kopplade till de kontinentala elpriserna eftersom vi är starkt sammanlänkade genom elledningar.”
Och varför är elpriserna så mycket lägre i norra Sverige?
”I norra Sverige produceras betydligt mycket mer el än vad som förbrukas, samtidigt som överföringskapaciteten söder ut är begränsad. Detta innebär att elen blir inlåst i norr.”
Vad tror du om elpriserna framöver – och då i första hand höst/vinter?
”För södra Sverige har jag väldigt svårt att se något annat än att prisrekorden kommer fortsätta att avlösa varandra. Ovissheten är dock större än någonsin och Putins agerande kring gasleveranserna och vintervädret kommer att få en enorm betydelse för hur höga elpriserna till sist blir”, säger Christian Holtz.
”Ett rimligt scenario är att elpriserna i södra och mellersta Sverige under kommande vinter kommer vara någonstans runt en faktor tio gånger så höga som vi vant oss vid historiskt, men utfallsrummet är stort. Även i norra Sverige tror jag elpriserna kommer bli något högre än vi vant oss vid, men en bråkdel så höga som de i södra och mellersta Sverige.”
Vilka scenarier ser du som mest sannolika vad gäller elpriserna (och elförsörjningen) i vinter?
”Jag tror det mest sannolika är elpriser runt 3 kr/kWh i mellersta Sverige (Stockholm) och 4 kr/kWh i söder (Malmö), men utfallsrummet är stort. Det kommer också att vara stora skillnader mellan olika timmar och dagar. I norra Sverige däremot har jag svårt att tro att priserna kommer passera 1 kr/kWh sett över hela vintern, 60-70 öre/kWh skulle jag säga är ett sannolikt scenario”, säger Christian Holtz.
”Vad gäller elförsörjningen och risken för frånkoppling av elanvändare, tror jag den är begränsad, men högre än vad den brukar vara.”
Och vilket är det värsta scenariot – och hur höga kan elpriserna bli då?
”I nuläget finns det ett takpris för varje timme på 4.000 EUR/MWh, över 40 kr/kWh. I ett 'worst-case scenario' så kommer vi att hamna där enskilda timmar.”
Vilka konsekvenser kan det få?
”De ekonomiska konsekvenserna kan bli enorma. För många elvärmda villor i södra/mellersta Sverige kan det mycket väl komma att handla om en merkostnad på 50.000 kr eller mer för oktober–mars. För elintensiv industri innebär detta en enorm kostnadsökning, som jag antar kommer att rendera i ett inflationstryck.”
”Totalt sett kan kostnadsökningen för Sveriges elanvändare jämfört med ett normalår komma att landa på ett tresiffrigt miljardbelopp avseende kommande år, det handlar alltså om flera procent av BNP.”
Vad bör elanvändarna ställa in sig på inför vintern?
”Det kommer att bli rekordhöga elfakturor. Försök att agera proaktivt, men var också förberedd på att det ändå kommer att bli långt mycket högre elkostnader än en vanlig vinter.”
Hur vill du beskriva läget för energiförsörjningen i Europa och Sverige?
”Det är allvarligt för ekonomin, både för den enskilde individen och företagen och därmed nationernas ekonomier som kommer att gå miste om produktion och intäkter och kan leda till högre arbetslöshet. På kort sikt är det också negativt för klimatet då den kraft som måste produceras skapar mer utsläpp, samtidigt som det bör vara en knuff i ryggen att på många håll öka takten i den gröna omställningen”, säger Johan Sigvardsson
Vad tror du om elpriserna framöver?
”Kommande höst och vinter blir sannolikt dyrare än den senaste vintern, åtminstone i SE3 och SE4 (prisområdena som omfattar södra halvan av Sverige, Di:s kommentar). Allt beror på hur lång och kall vintern blir både för oss i Norden, men även i Europa och Asien. Norra Sverige kommer inte att ha något högt elpris, medan elområde 3 och främst elområde 4 ser ut att få mycket höga priser.”
Vilka scenarier ser du som mest sannolika vad gäller elpriserna och elförsörjningen i vinter?
”Utfallsrummet är enormt från en mild och blåsig vinter som då minskar efterfrågan och ökar produktionen till det rakt motsatta där en lång och kall vinter ökar efterfrågan och minskar produktionen. Den totala elförbrukningen kommer alltså att avgöra om och i så fall hur mycket el vi tvingas importera. Ju mer import, desto högre prisbild. Viktigt är också att kärnkraften och överföringskapaciteten fungerar tillfredsställande, men det brukar sällan vara några problem.”
Och vilket är det värsta scenariot – och hur höga kan elpriserna bli då?
”En nästintill omöjlig fråga att svara på och som beror på många olika saker. En enskild timme kan priset bli 40 kr/kWh som är pristaket i Europa. Men tittar vi på delar av vintersäsongen kanske upp mot 5–6 kr/kWh”, säger Johan Sigvardsson.
”Vi ska komma ihåg att börjar det bli så dyrt så kommer efterfrågan att minska (industrier etc. stänger ned) och därmed faller priset. Att gas och kol räcker till i Europa för att inte priserna ska skena än mer blir avgörande, i kombination med att läget inte förvärras i fransk kärnkraft är de två viktigaste sakerna i mina ögon.”
Vilka konsekvenser kan det få?
”Elräkningen är ju en stor utgiftspost tillsammans med bolåneräntor och livsmedel där samtliga har stigit ordentligt det senaste halvåret, saker som drabbar en stor del av befolkningen. Naturligtvis kommer det att innebära minskad konsumtion och sämre konjunktur”, säger Johan Sigvardsson.
”Hur hårt eller snabbt det kommer att slå är omöjligt att säga, men att ett lands ekonomi kommer att få det motigt något år eller två står ställt utom tvivel. BNP-prognoser över stora delar av världen revideras ned på löpande band.”
Vad bör elanvändarna ställa in sig på inför vintern?
”Ett elpris som åtminstone är dubbelt så dyrt som i fjol, fullt möjligt mer än så.”
Elin Akinci, partner på energikonsultföretaget ELS Analysis.
Hur vill du beskriva läget för energiförsörjningen i Europa och Sverige?
”Energisituationen i Europa och därmed också Sverige är mycket allvarlig. Från ett marknadsperspektiv så ser vi rekordhöga energipriser som i mångt och mycket är drivet av oro och som handlas med en riskpremie kopplat till risken om ytterligare avbrott i gasleveranser från Ryssland”, säger Elin Akinci.
”Höga energipriser har redan lett till en rationalisering inom industrin då många aktörer får svårt att verka i en miljö med så här höga priser. Det är främst de begränsade leveranserna av gas från Ryssland till Europa som resulterat i höga gas- och elpriser. Det finns ingen kortsiktig lösning på Europas importberoende från Ryssland. Det är först inom två till tre år som Europa helt kommer att kunna ersätta de volymer som vi i dag är beroende av från Ryssland.”
Vad tror du om elpriserna framöver?
”Just nu så styrs elprisutvecklingen i hög grad av prisutvecklingen på gasmarknaden, men inte enbart. Pristrender och riskpremier är starkt kopplade till vad som sker på gasmarknaden, men sedan så drivs volatiliteten på elmarknaden mycket också av inneboende faktorer på elmarknaden, såsom väderaspekter och överföringskapacitet i elnäten”, säger Elin Akinci.
De stora prisskillnaderna mellan norra och södra prisområdena i Sverige går till exempel inte att hänföra till vad som sker på gasmarknaden, påpekar hon.
”Däremot så är prisområdena i södra Sverige sammankopplade med kontinenten där gasmarknaden har en mer direkt inverkan på elprisutvecklingen, vilket har gjort att priserna i söder mer följer kontinentala priser än priserna i norra Sverige från vart överföringen är begränsad.”
Vilka scenarier ser du som mest sannolika vad gäller elpriserna och elförsörjningen i vinter?
”Denna vinter kommer med största sannolikhet att spegla mycket av den prisutveckling vi såg förra vintern, med en ytterligare risk på uppsidan till följd av många osäkerhetsfaktorer på gasmarknaden. Men allt beror på vädret och därmed hur efterfrågan utvecklas.”
Och vilket är det värsta scenariot – och hur höga kan elpriserna bli då?
”Det är omöjligt att säga hur höga priserna kan bli, men ett totalt stopp i gasleveranser från Ryssland under en vinter med kalla temperaturer innebär för många marknader i Europa en regelrätt energiförsörjningskris där alla som efterfrågar gas inte kommer att kunna få det. En sådan situation leder till bortkoppling av kunder enligt en prioriteringslista bestämd av EU där det ultimata målet är att skydda hushållskunder och samhällsviktig verksamhet”, säger Elin Akinci.
Vilka konsekvenser kan det få?
”För Sverige som inte i samma utsträckning är beroende av gas så kommer det att innebära väldigt höga elpriser och krav från närliggande länder på Sverige att agera solidariskt. Ur ett bredare ekonomiskt perspektiv ser vi effekterna redan nu, framför allt inom industrisegmentet där många får svårt att verka på en marknad med dessa priser”, säger Elin Akinci.
”Höga energipriser och inflation är just nu starkt sammankopplade så risken för en ekonomisk nedgång som följd är högst relevant om detta blir långvarigt.”
