Trasig Tysk Affärsmodell

2022-08-16

Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck påstår att Tysklands affärsmodell är trasig. Det kanske den är om den ses från den djupa statens perspektiv? Vilken tur att ingenting är planerat.
Tysklands affärsmodell är trasig – vicekansler.
Landet måste svälja "bitter medicin" efter år av billig rysk energi, förklarar ekonomiministern.
Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck kastade ut hela landets affärsmodell på måndagen och sa att den förlitade sig på billig energiimport från Ryssland som aldrig kommer tillbaka.
Rektors kommentarer kom under hans tillkännagivande av en särskild skatt på naturgas, avsedd att omfördela effekterna av energibrist mellan företag och befolkningen i stort.
"Tyskland utvecklade en affärsmodell som till stor del baserades på beroende av billig rysk gas," sa Habeck till reportrar i Berlin och noterade att detta också innebar ett beroende av en "fiende" till internationell rätt, "liberal demokrati och dess värderingar."
"Den här modellen har misslyckats och den kommer inte tillbaka," sa han.
Eftersom Ryssland "godtyckligt" har avbrutit gasleveranserna till EU, hävdade Habeck, måste Tyskland "rädda företag som har hamnat i svårigheter och måste bära det som en nationell ekonomi", och kallar det "bitter medicin" som måste tas in. processen.
”Denna skatt är det rättvisaste sättet att fördela och bära de merkostnader som tillkommit bland befolkningen. Alternativet är inte ingen skatt. Alternativet hade varit kollapsen av den tyska energimarknaden och med den stora delar av den europeiska energimarknaden”, hävdade Habeck.
På måndagen slog en sammanslutning av gasledningsoperatörer upp en skatt på 2,4 eurocent per kilowattimme, som träder i kraft i oktober och sträcker sig till och med april 2023. Enligt uppskattningar som publicerades av Reuters tidigare under dagen kommer skatten att löpa på en typisk hushåll cirka 500 € (508 USD) per år.
Habeck sa att 12 importörer har ansökt om lättnad hittills och kommer att få cirka 34 miljarder euro (34,7 miljarder dollar) i räddningsaktioner, vilket står för 90 % av deras extra kostnader.
"Alla åtgärder har konsekvenser och en del av dem är också ålägganden. Men de leder till att vi är mindre mottagliga för utpressning och därmed kan bestämma över vår energiförsörjning oberoende av Ryssland. Och därmed, i slutändan, kan vi också agera suveränt när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik”, sa han till reportrar.
Tyskland har länge förlitat sig på rysk naturgas för att driva sin tillverkningsindustri. Denna modell har tagit det ena slaget efter det andra under de senaste åren, mellan Covid-19-låsningarna som störde den internationella handeln, Habecks Miljöparti som tog med sin klimatförändringsagenda till den styrande koalitionen och EU-embargon mot Ryssland på grund av konflikten i Ukraina.
Ryssland har förbundit sig att uppfylla alla utestående gaskontrakt, men Tyskland har inte gjort några långsiktiga åtaganden, delvis på grund av miljöhänsyn, vilket lämnar Berlin med de skyhöga priserna på spotmarknaden. Tyska myndigheter vägrade att certifiera Nord Stream 2, en helt färdig pipeline under Östersjön som var tänkt att fördubbla volymen av direkt rysk import, redan innan konflikten i Ukraina eskalerade i februari.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram