Det blir ju rätt pinsamt om det skulle påvisas att de 220 svenska FN-soldaterna t. ex. skyddar privata företags råvaruintressen i utlandet eftersom dom inte får komma hem förrän 2023.
Frankrike avslutar militärt uppdrag i tidigare koloni.
Inbjudna till Mali för att bekämpa terrorismen föll Paris trupper snart i unåde hos den afrikanska nationens regering.
De sista franska soldaterna lämnade Gaos militärbas i norra Mali på måndagen, vilket avslutade ett nio år långt uppdrag mot terrorism av Frankrike i dess tidigare koloni. Medan franska trupper bjöds in till Mali för att bekämpa islamism, blev relationerna med det afrikanska landets regering senare sura.
"I dag klockan 13:00 Paris tid korsade den slutliga kontingenten av Barkhane-styrkan som fortfarande är kvar på maliskt territorium gränsen mellan Mali och Niger", stod det i ett uttalande från den franska militären, med hänvisning till Operation Barkhane, kodnamnet för dess maliska uppdrag.
Frankrikes president Emmanuel Macron hade meddelat att operationen skulle avslutas förra sommaren och började dra tillbaka trupper i februari.
Den franska militären utplacerades initialt till Mali 2013 på uppdrag av den maliska regeringen. Efter att ha drivit ut islamistiska styrkor från den norra halvan av landet inledde militären Operation Barkhane ett år senare, och utökade sin operation till Burkina Faso, Tchad, Mauretanien och Niger, alla tidigare franska kolonier.
Operationens initiala framgångar upprepades dock aldrig. Jihadistattacker i Mali intensifierades under 2016 och 2017, med terrorism som blev vanligare i hela Sahelregionen under de följande åren. Den antifranska känslan steg i Mali, och Frankrikes vägran att tillåta förhandlingar mellan härskarna i Sahel och rebellerna på deras landområden fördjupade bara klyftan mellan de franska trupperna och deras afrikanska värdar.
Två militärkupper i Mali 2020 och 2021 beseglade den franska operationens öde, där överste Assimi Goita beordrade fransmännen att lämna efter att han tagit makten 2021. Mitt i de franska styrkornas uppenbara misslyckande med att slå ner jihadismen i Mali, tog Goita då bjöd in en privat rysk paramilitär grupp för att hjälpa hans armé att bekämpa terrorism.
Med Frankrike och USA som sanktionerade Mali i kölvattnet av kuppen, vände sig Goita till Ryssland. Utrikesminister Abdoulaye Diop träffade sin ryska motsvarighet, Sergey Lavrov, i Moskva i maj, där Lavrov uppgav att de diskuterade leveranser av vete, gödningsmedel och petroleumprodukter till Mali.
Samma månad drog sig Mali ur sina försvarsavtal med Frankrike, med hänvisning till "uppenbara kränkningar" av dess suveränitet av franska styrkor.
Trots tillbakadragandet från Mali är Frankrike "fortfarande engagerat i Sahel, i Guineabukten och regionen Tchadsjön med alla partner som är engagerade i stabilitet och kampen mot terrorism", stod det i ett uttalande från det franska presidentskapet på måndagen.