På Kanten Till Kärnkatastrof

2022-08-12

Vi behöver kanske börja bli lite mer ödmjuka och bry oss om vad som egentligen händer runt omkring oss?
Det verkar ju inte fungera så bra att bara lämna över nycklarna till politikerna med flera. Det verkar konstigt nog kunna bli en aning korrumperat.
En bra start skulle kunna vara ett riktigt scare event och där skulle lite atomprylar kunna passa in.
En upprepning av historien kan ju behövas.
Sen är ju frågan hur farligt strålning egentligen är?
--> --> -->
Världen på randen av kärnkraftskatastrof – Moskva.
Om ukrainska styrkor fortsätter att attackera kraftverket i Zaporozhye kan en kärnkraftskatastrof inträffa när som helst, varnar Moskva.
Kievs "vårdslösa" agerande driver världen allt närmare en stor kärnkraftskatastrof, sa Rysslands FN-ambassadör, Vassily Nebenzia, till FN:s säkerhetsråd vid ett möte fokuserat på Zaporozhye-kraftverket i södra Ukraina. Anläggningen har varit under kontroll av ryska styrkor sedan starten av konflikten mellan Moskva och Kiev och har sedan dess vid flera tillfällen beskjutits av ukrainska trupper.
"Vi har upprepade gånger varnat våra västerländska kollegor för att om de misslyckas med att tala förnuftigt in i Kievregimen, så skulle den ta de mest avskyvärda och hänsynslösa stegen, vilket skulle få konsekvenser långt utanför Ukraina" , sa Nebenzia till säkerhetsrådet på torsdagen. "Det är precis vad som händer" , sa han och tillade att de västerländska "sponsorerna" av Kiev skulle behöva bära ansvaret för en potentiell kärnkraftskatastrof.
Om de ukrainska styrkorna fortsätter sina attacker mot kraftverket kan en katastrof inträffa "när som helst" , varnade Nebenzia. Enligt det ryska FN-sändebudet kan en katastrof vid Zaporozhye kraftverk – det största i Europa – leda till radioaktiv förorening av stora delar av territoriet, vilket påverkar minst åtta ukrainska regioner, inklusive dess huvudstad Kiev, större städer som t.ex. Kharkov eller Odessa, och vissa territorier i Ryssland och Vitryssland som gränsar till Ukraina. Folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, liksom Moldavien, Rumänien och Bulgarien kommer sannolikt också att drabbas, varnade han.
"Och det här är de mest optimistiska expertprognoserna," sa Nebenzia och tillade att den potentiella omfattningen av en kärnkraftskatastrof av sådan omfattning var "svår att föreställa sig."
Zaporozhye-fabriken, som ligger i den Rysslandskontrollerade ukrainska staden Energodar, har utsatts för en rad attacker de senaste veckorna. Moskva har anklagat Kiev för att ha inlett artilleri- och drönarangrepp mot anläggningen, och stämplat dessa som "kärnkraftsterrorism". Kiev har hävdat att Ryssland var den som riktade in sig på anläggningen i en påstådd komplott för att misskreditera Ukraina medan de stationerade sina trupper vid anläggningen.
Chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA), Rafael Grossi, sa till säkerhetsrådet att situationen vid anläggningen var under kontroll och att det ännu inte förelåg någon omedelbar fara för dess säkerhet. Samtidigt kallade han rapporter som hans byrå fick från Ryssland och Ukraina för "motsägelsefulla" och uppmanade båda sidor att ge IAEA tillgång till anläggningen "så snart som möjligt."
"Jag ber att båda sidor samarbetar ... och tillåter att ett uppdrag från IAEA kan fortsätta" , sa han. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres krävde att all militär verksamhet runt anläggningen skulle stoppas när säkerhetsrådet höll sitt möte.
Tidigare har det ryska utrikesministeriets biträdande talesman Ivan Nechaev sagt att Moskva är för en IAEA-inspektion av Zaporozhye-fabriken.
”Anläggningen får inte användas som en del av någon militär operation. Istället behövs en brådskande överenskommelse på teknisk nivå om en säker omkrets av demilitarisering för att säkerställa säkerheten i området, säger FN-chefen i ett uttalande.
Kina uppmanade också alla "intresserade parter" att sätta sig vid förhandlingsbordet och "finna en lösning" på frågan. Samtidigt har USA lagt hela ansvaret på Ryssland.
USA:s undersekreterare för vapenkontroll och internationella säkerhetsfrågor, Bonnie Jenkins, hävdade att Ryssland skapade alla risker som nu är förknippade med anläggningen genom att invadera Ukraina och krävde att Moskva skulle dra tillbaka sina trupper. Samtidigt stödde hon också Guterres uppmaning om en demilitariserad zon.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram