Moskva: Schweiz Ej Längre Neutralt

2022-08-11

När Schweiz enligt Ryssland har förlorat sin neutralitet och inte kan agera som medlare eller en representant så skulle det ju kunna gälla fler neutrala länder kanske?
--> --> -->
Schweiz är inte längre en neutral stat – Moskva.
Berns sanktioner mot Ryssland innebär att det inte kan representera Ukraina i Moskva, säger UD.
Schweiz kan inte representera Ukrainas diplomatiska intressen i Ryssland eftersom landet gav upp sin neutralitetsstatus genom att gå med i sanktioner mot Ryssland, sade utrikesministeriet på torsdagen.
Det ryska utrikesministeriets biträdande talesman Ivan Nechayev sa att Bern har frågat Moskva om de kan representera Ukraina i Ryssland och vice versa, och att vi som svar gjorde det helt klart att Schweiz tyvärr har förlorat sin neutralitet och inte kan agera som medlare eller en representant för intressen ."
Nechayev noterade också att Schweiz har fortsatt samtal med Kiev trots att han känner till Moskvas hållning i frågan, vilket bara bekräftade att Bern " inte riktigt bryr sig om Rysslands intressen ."
" Detta stärker bara vår ståndpunkt att Schweiz roll som medlare och representant är utesluten ", tillade den ryske diplomaten.
Den ställföreträdande talesmannen anklagade Bern för att stödja Kiev genom att gå med i den anti-ryska kampanjen som lanserats av västmakterna och Ukraina. " Det är oklart hur det är möjligt för ett land som beter sig så här att erbjuda medling, representation och andra bra tjänster ", sa han.
I onsdags kom Schweiz och Ukraina överens om att Bern skulle kunna företräda Kievs diplomatiska intressen i Ryssland, om Moskva skulle gå med på ett sådant arrangemang.
" Ukraina skulle vilja att Schweiz övertar mandatet som en skyddsmakt i Ryssland. De relevanta förhandlingarna har slutförts. För att mandatet för en skyddsmakt ska träda i kraft måste Ryssland ge sitt samtycke , sade mediachefen vid det schweiziska federala utrikesdepartementet, Michael Steiner, då.
Det schweiziska utrikesministeriet noterade också att det har erbjudit sina tjänster som medlare sedan utbrottet av fientligheterna mellan Ryssland och Ukraina i slutet av februari, med tanke på att Kiev avbröt de diplomatiska förbindelserna med Moskva. Enligt Steiner är Bern redo att stå värd för och stödja förhandlingar mellan Moskva och Kiev.
"Den skyddande maktens mandat " är avsedd att tillåta stater att upprätthålla relationer på låg nivå i tider av konflikter, och att övervaka och skydda intressena hos parterna i konflikten och deras medborgare.
Utrikesministeriets talesperson Oleg Nikolenko bekräftade sådana planer vid den tidpunkten och sa att Ukraina hade " nått en principöverenskommelse " med Schweiz som skulle tillåta Bern att representera ukrainska intressen i Ryssland. Han sa också att " valet till förmån för Schweiz gjordes på grund av dess omfattande erfarenhet av att utföra sådana funktioner ."
Schweiz har anslutit sig till EU-länderna i att införa flera omgångar av sanktioner mot Ryssland mot Ukrainakonflikten. Tidigare denna månad frös Bern tillgångar som tillhörde Rysslands Sberbank och förbjöd handel med guldprodukter med Moskva.
Den 5 mars satte Moskva upp Schweiz på en lista över fientliga länder och ansluter sig till många andra stater, inklusive EU-medlemmar. Icke desto mindre har Schweiz tidigare erfarenhet av att företräda andra länders intressen i Ryssland. Bern, i synnerhet, har representerat Georgien i Moskva, sedan Tbilisi bröt de diplomatiska förbindelserna med Moskva efter konflikten 2008.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram