Borell Säger Att Européer Måste Vara Villiga Att Betala För Stöd Till Ukraina
2022-08-11
Den europeiska gemenskapen kan ju bara bli bättre av att just du ska betala för stödet till Ukraina. Det kan ju också bli tvärtom, precis som det är tänkt!
Européer måste vara villiga att "betala" för att stödja Ukraina – EU:s toppdiplomat.
Att beväpna Ukraina och hålla Europa enat kommer till en kostnad, vilket Bryssel måste förklara för medborgarna, sa Josep Borrell.
Att hjälpa Ukraina i dess kamp mot Ryssland har ett pris för Europa, som medborgarna borde vara villiga att betala, har EU:s utrikeschef sagt. En rysk seger vore Europas förlust, tror Josep Borrell.
"Vi måste förklara för våra medborgare att detta inte är någon annans krig", sa diplomaten i en intervju som publicerades av tidningen El Pais på torsdagen. "Allmänheten måste vara villig att betala priset för att stödja Ukraina och för att bevara EU:s enhet.
"Vi är i krig. Dessa saker är inte gratis" , tillade han och erkände att kostnaden borde fördelas "rättvist."
Borrell syftade på stigande inflation och potentiell strömbrist som europeiska länder står inför efter att ha beslutat att straffa Ryssland för att ha attackerat Ukraina genom att vägra köpa dess energi. Bryssel vill att medlemsländerna ska skära ner på konsumtionen för att vara bättre förberedda på toppefterfrågan i vinter, men vissa länder har motsatt sig förslaget.
Spanien, Borrells hemland, var bland de avvikande rösterna. Energiminister Teresa Ribera sa förra månaden att "att införa orättvisa uppoffringar" inte var det bästa sättet att hantera krisen. Hon hävdade att, till skillnad från människor i vissa andra nationer, "spanjorer har inte levt över våra tillgångar ur energisynpunkt."
Européer "kan inte visa brist på solidaritet" med sådana gräl, sa Borrell i intervjun. Han förmanade Madrid för att inte uppskatta "vad detta krig representerar för länder närmast det", som Polen. Spanien kan dra nytta av EU:s frikoppling från Ryssland på lång sikt genom att bli ett stort nav för att leverera flytande naturgas till Europa, tillade han.
Borrell varnade för att Europa borde vara beredd på att konflikten i Ukraina kommer att fortsätta under lång tid. I en kommentar om europeiska mål i konflikten sa han att "om Ryssland vinner detta krig och ockuperar en del av det ukrainska territoriet, då kommer vi européer att ha förlorat och kommer att stå inför ett mycket större hot."
Den ukrainska regeringen säger att den bara kommer att prata med Ryssland efter att ha drivit sin militär till där den var före 2014, vilket skulle innefatta att erövra Krim. Borrell sa att västländer har ett "moraliskt imperativ" för att stödja Kiev. Han sa att USA och EU har varit i "absolut samarbete" i frågan, och föreslog att detta inte skulle ha varit fallet om konflikten startade med Donald Trump vid makten i Washington.
Ryssland skickade trupper in i Ukraina den 24 februari, med hänvisning till Kievs misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades först 2014. Den tidigare ukrainske presidenten Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och "skapa kraftfulla väpnade styrkor".
I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt förklarade sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.