Främmande Makters Inblandning I Kinas Inrikes Angelägenheter
2022-08-10
Var det inte ett fåtal svenskar som också blandade sig i Kinas inre angelägenheter? Det kan ibland vara dumt att peta i glöden men ingen har missat vem som har gjort vad.
"Peking vill ha en fredlig återförening med Taiwan, men främmande makter som blandar sig i kinesiska inrikes angelägenheter och uppmuntrar utbrytning på den självstyrda ön kan göra detta omöjligt".
Utländsk inblandning innebär att Peking måste behålla våld som ett alternativ, skisserar papper.
Peking vill ha en fredlig återförening med Taiwan, men främmande makter som blandar sig i kinesiska inrikes angelägenheter och uppmuntrar utbrytning på den självstyrda ön kan göra detta omöjligt, har en kinesisk vitbok sagt .
"Vi kommer att arbeta med största uppriktighet och göra våra yttersta ansträngningar för att uppnå en fredlig återförening. Men vi kommer inte att avstå från att använda våld, och vi förbehåller oss möjligheten att vidta alla nödvändiga åtgärder”, heter det i policydokumentet som släpptes på onsdagen.
Beredskapen är nödvändig "för att skydda mot yttre inblandning och alla separatistiska aktiviteter", enligt tidningen, och riktar sig inte till "våra medkineser i Taiwan." Peking uppgav att de endast skulle ta till våld om de tvingades göra det i händelse av att andra partier korsar dess röda linjer.
Vitboken anger Kinas anspråk på suveränitet över Taiwan, baserat på historia, internationell rätt och det kinesiska folkets ambitioner. Den sa att relationerna över sundet har förbättrats avsevärt under decennierna. Peking ser fredlig återförening under "ett land, två system" -arrangemanget – som skulle göra det möjligt för Taipei att bevara sin inrikespolitik – som det slutliga målet för sin Taiwan-politik.
Den pågående eskaleringen av spänningarna går emot den objektivt fördelaktiga vägen för försoning, sade den kinesiska regeringen och skyllde den på antikinesiska styrkor i USA. De arbetar "för att hetsa upp grupper i Taiwan att väcka problem och använda Taiwan som en bricka mot Kina", stod det.
"Om det inte är kontrollerat kommer [denna ansträngning] att fortsätta att eskalera spänningen över sundet, ytterligare störa förbindelserna mellan Kina och USA och allvarligt skada USA:s intressen", varnade tidningen. Peking "kommer inte att lämna något utrymme för separatistiska aktiviteter i någon form" i Taiwan, tillade den.
Taiwans administration under det regerande demokratiska progressiva partiet har "intagit en separatistisk hållning och samarbetat med externa krafter i successiva provokativa aktioner för att splittra landet", hävdade tidningen.
Den jämförde separatistdriften med det kejserliga Japans erövring av Taiwan i slutet av 1800-talet, vilket blev en samlingspunkt för kinesisk nationalism. Varje försök att ta ön från Kina skulle gå emot viljan hos de 1,4 miljarder kineser, inklusive de 23 miljoner som bor i själva Taiwan, stod det i dokumentet.
Taiwan var den sista bastionen för kinesiska nationalistiska styrkor under inbördeskriget på 1940-talet, som deras kommunistiska motståndare vann. USA stödde nationalisterna och upprätthöll informella förbindelser med Taipei även efter att ha bytt diplomatiskt erkännande till Peking 1979.
Vitboken publicerades en vecka efter att talmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, besökte Taiwan trots invändningar från Peking. Resan utlöste en diplomatisk kris mellan de två nationerna och fick Kina att starta militära övningar runt ön.