Uppenbara Motsägelser

2022-08-06
"Kreml har levererat en rad anmärkningsvärda uttalanden efter invasionen av Ukraina. Några av de mest häpnadsväckande handlar om rödbetssoppa, judiskt blod och nazister, enligt tre forskare som DN har talat med.
– Med sin retorik legitimerar Putin i praktiken folkmord, säger Rysslandskännaren Martin Kragh.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är nu inne på sin sjätte månad.
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, menar att man skulle få ett ”skräckkabinett av uttalanden” om man sammanställde alla kommentarer från Kreml. Han reagerar särskilt på det tal som Putin höll omedelbart efter invasionen den 24 februari, där den ryske presidenten avfärdade det ukrainska folket som nazister, och kallar det för ”häpnadsväckande avhumaniserat”. Rysslandskännaren säger att syftet var att lägga grunden för terrorn mot civila på ockuperade områden i Ukraina – i praktiken legitimerar Putin folkmord.
– Den hänsynslöshet som ryska ockupationsstyrkor har visat mot militären och civilbefolkningen har ägt rum inom det ideologiska klimat som Putin har skapat, säger han.
Det har också funnits ”osammanhängande och bisarra” budskap från Kreml. Som när utrikesminister Sergej Lavrov i en italiensk tv-intervju förde ett snårigt resonemang för att rättfärdiga Kremls utmålande av Ukraina som nazistiskt, trots att president Zelenskyj är jude. Lavrov påstod då att även naziledaren Adolf Hitler hade ”judiskt blod”, uppger BBC.
Kragh anser att retoriken osar desperation.
– Det är en bisarr strävan efter att legitimera den ryska krigföringen när man greppar efter antisemitiska konspirationsteorier.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, menar att konstigheterna, historieomskrivningarna, lögnerna och påhitten från ryskt håll har varit så många att nästan alla uttalanden är värda en kommentar – inte minst de om borsjtj.
I april anklagade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova Ukraina för att vilja ”lägga beslag” på rödbetssoppan – en traditionell rätt i både Ryssland och Ukraina – och hävdade att det var ett exempel på ”xenofobi, extremism och nazism”.
– Det passar Putins historiebeskrivning om ett storryskt folk bestående av ryssar, ukrainare och belaruser. Enligt det här synsättet har Ukraina ingen rätt att existera som en egen nation och kan därför inte ha en egen nationalrätt. Hon lyfter närmast fram det som ett skäl för att angripa Ukraina, säger han.
FN:s kulturorgan Unesco satte senare upp borsjtj på sin lista över immateriella kulturarv i Ukraina. Då skrev Zacharova på Telegram att borsjtj härstammar från ryska invånare i Kiev och citerade ett dokument från 1500-talet, uppger Washington Post.
– Det motsäger vad hon tidigare hade sagt, att soppan tillhör alla.
Jakob Hedenskog reagerar också på Putins upprepade referenser till att ryssar och ukrainare skulle vara samma folk. I ett tal den 21 februari sade Putin att det moderna Ukraina helt och hållet hade skapats av Ryssland och den 24 februari hävdade han att territorier som gränsar till Ryssland är ”vår historiska mark”. Uttalandena är inte bara felaktiga utan också motsägelsefulla, menar Hedenskog.
– Hur motiverar han då att Ryssland dödar så många av sina ”landsmän”? Ryskspråkiga ukrainare är de som har drabbats värst. Städer som Mariupol och Charkiv, som bombats och utsatts för artilleribeskjutning, är huvudsakligen befolkade av ryskspråkiga ukrainare.
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, reagerar särskilt på ett citat av Putin i samband med ett möte med Rysslands säkerhetsråd den 25 februari.
– Än en gång vädjar jag till militären i de väpnade styrkorna i Ukraina. Tillåt inte nynazister och banderiter att använda dina barn, fruar och äldre som en levande sköld. Ta makten i dina egna händer. Det verkar som om det kommer att bli lättare för oss att komma överens med er än med detta gäng narkomaner och nynazister som har bosatt sig i Kiev och som har tagit det ukrainska folket som gisslan, sade presidenten och syftade med banderiter på nazikollaboratörer.
Oscar Jonsson menar att uttalandet är intressant eftersom Putin lade sig vinn om att få ihop så många skällsord som möjligt – i synnerhet för att han kallade den ukrainska ledningen för narkomaner.
”Syftet med detta är ju att uppmana till avhopp inom ukrainska militären (vilket man verkar ha räknat med) och sälja kriget som en fortsättning på andra världskriget mot nazisterna som är den viktigaste historiska händelsen i Ryssland”, skriver han i ett mejl."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram