Kina, Japan & Taiwan

2022-08-05
I det senaste signifikanta tecknet på snabbt försämrade relationer mellan Japan och Kina meddelade Kinas utrikesminister på torsdagen att dess högsta diplomat inte längre kommer att träffa sin japanska motsvarighet , vilket väntades vid ett planerat möte idag vid sidan av ASEAN-toppmötet i Kambodja.
Pekings avbokning i sista minuten och diplomatiska tillrättavisningar är en vedergällning för Japans deltagande i ett G-7-gemensamt uttalande som släpptes dagen innan och fördömde Kinas svar på Nancy Pelosis besök i Taiwan tisdag till onsdag. Utrikesminister Wang Yis förväntade möte med Japans FM Yoshimasa Hayashi avbröts under en presskonferens från utrikesministeriet. Avgörande är att Wang också nu vägrar att träffa Antony Blinken .
Kinas missiler flög troligen över Taiwan, säger Japan
"Vi kommer inte att tillåta dem att isolera Taiwan", säger Pelosi
Pelosi kommer att besöka Taiwan, bekräftar tjänstemän från båda nationerna
"Vi är oroade över de senaste och tillkännagivna hotfulla aktionerna från Folkrepubliken Kina (PRC), särskilt övningar med levande eld och ekonomiskt tvång, som riskerar onödig upptrappning ", heter det i G-7-kommunikén.
Peking reagerade ilsket och underströk att det var Pelosis resa som kränkte Kinas "suveränitet" och statuscitatet One China-principen.
För att göra saken värre på torsdagen landade missiler som avfyrades över och mot Taiwan som en del av PLA:s kraftuppvisning och muskelböjning för första gången i den japanska exklusiva ekonomiska zonen (EEZ), enligt Japans försvarsministerium.
Enligt detaljer om incidenten , "hade alla fem missiler som landade inom Japans EEZ - som sträcker sig 200 nautiska mil (370 kilometer) från Japans kust - fallit i vatten sydväst om Hateruma Island i Okinawa Prefecture ", skriver Japan Times.
Och vidare, "I Okinawa Prefecture, Yonaguni Island - som ligger bara 110 kilometer från Taiwan - liksom Miyako Island, är hem till Ground Self Defense Force-baser, medan konstruktion för närvarande pågår på en annan bas för yta-till-luft och yta -att skicka missilenheter på Ishigaki Island.
Försvarsminister Nobuo Kishi sa till en nyhetsbriefing: "Detta är en allvarlig fråga som rör vårt lands nationella säkerhet och människors säkerhet."
Tokyos ledarskap har, liksom stora delar av västvärlden, länge varit oroliga för att varje rörelse på det kinesiska fastlandet mot det självstyrda Taiwan skulle sätta igång en nödsituation i japansk industri, med tanke på att Taiwan är en av de främsta tillverkare och leverantörer av halvledare, också eftersom viktiga sjöfartsleder är borta. Japan skulle blockeras i ett sådant scenario.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram