Australiensk Energiblockad Mot Europa

2022-08-04

Australien
Kronkolonin och Five Eyes landet Down under stryper blockerar gas- och oljeförsörjningen till Europa
Canberra verkar triggas av Europas hyckleri och har därför beslutat att ge det en smak av sin egen medicin.
Ur artikeln ⬇️
Geopolitik är en process som ständigt utvecklas och det nuvarande scenariot utvecklas precis som det var planerat. Australien är en stigande makt på scenen som har gripit uppmärksamheten från många makter.
Australien har varit i centrum för strategiska affärer som AUKUS och har varit framgångsrika i att lyfta fram dess betydelse under kolrelaterade spänningar med Kina.
Som vi alla vet var flera europeiska länder, särskilt avancerade ekonomier som Tyskland och Italien, beroende av Moskvas energiförsörjning och efter sanktionerna var Australien deras enda alternativ.
Australien – Det sista hoppet?
Australiens roll för att tillgodose behoven hos sina allierade är nu viktigare än någonsin. Kriget i Ukraina har lett till avbrott i råvaruförsörjningslinjerna och har till stor del förändrat dynamiken.
Konflikten har orkestrerat rivalitet mellan stater som en gång var vänliga
En ytterligare konsekvens av konflikten håller nu på att formas i Australien. Sedan starten av Ukrainakriget har Canberra varit extremt lojalt mot USA och dess allierade.
Men som historien lär oss – individuella behov triumferar alltid i kristider. Samma scenario har nu börjat ta fart i Australien.
Mitt i den globala energiförsörjningskrisen har Australien varit en viktig partner för att hjälpa de europeiska länderna med deras LNG-behov. Australien är världens ledande LNG-exportör.
Den konkurrerar också med Qatar och USA om att framstå som den största producenten
Kol- och gasexporten är mycket viktig för den australiensiska ekonomin. Dessutom kan eventuella brister på hemmamarknaden leda till en störd industrisektor som skulle vara skadlig för en redan kämpande ekonomi.
Allt är inte bra med Canberra⬇️
Oron växte i Australien nyligen när Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) varnade för att extra gas kan behövas för att kompensera för minskad produktion vid offshorefält som länge har försörjt den folkrika östkusten, hem till nästan 90 % av Australiens befolkning.
Kommissionen fann att LNG-exportörer sannolikt kommer att dra tillbaka mer gas från den inhemska marknaden än de planerar att leverera. En brist på 56 petajoule förväntas nu, motsvarande cirka 10 % av efterfrågan, eller totalt 14 LNG-laster.
Som svar sa resursministern Madeleine King att hon skulle rådgöra med LNG-exportörer och Australiens handelspartner innan hon fattar ett beslut om att begränsa exporten i oktober.
Det skulle vara mycket skadligt för vissa europeiska nationer om Canberra så småningom beslutar sig för att stävja exporten mitt i en allvarlig energikris och närmar sig vintern.
Men man kan undra vad som kunde ha fått en sådan lojal allierad som Australien att begränsa förråden i tid av nöd. Tja, själva svaret är hyckleriet hos just de europeiska nationer som skulle drabbas.
Europa samlade strategiskt sympati mitt i sin energikrissituation och kunde säkra flera flytande lagrings- och återförgasningsenheter (FSRU) åt sig själv.
Vad är egentligen en FSRU, det är ett lagringsfartyg för flytande naturgas (LNG) som har en återförgasningsanläggning ombord som kan återföra LNG tillbaka till ett gasformigt tillstånd och sedan leverera den direkt till gasnätet.
Europas hamstring av FSRU:s ledde till ett underskott i Australien, där det behövdes för dess importprogram för ursprungsbefolkningen som fanns på plats för att motverka eventuellt utbudsbrist som förutspåddes 2024.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram