Spänt I Kosovo

2022-08-01

https://omni.se/nato-i-kosovo-situationen-ar-spand-redo-att-ingripa/a/nW8djo

Det var då ett väldans jobb för en Vladimir att skydda och upprätthålla rättigheterna för olika etniska befolkningsgrupper. Är det inte sådant som den humanitära stormakten Svärjje med Carl Bildt i spetsen är specialister på? Det är tyst... helt j-a knäpptyst...
--> --> -->
Ryssland varnar Kosovo för konflikt.
Utrikesministeriet fördömde Pristinas, USA:s och EU:s diskriminerande tillslag mot serber.
Regeringen i Pristina och dess stödjare i Bryssel och Washington borde stoppa sina provokationer och respektera rättigheterna för etniska serber i Kosovo, sa det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova på söndagen. Serbiska trupper sattes i hög beredskap och lokala invånare i norra utbrytarprovinsen reste barrikader, medan etnisk albansk polis förberedde sig för ett tillslag.
Luftanfallssirener och kyrkklockor gick över norra Kosovo på söndagen, efter att premiärminister Albin Kurti tillkännagav en polisinsats för att förbjuda serbiska registreringsskyltar och identifieringshandlingar. Kurti hävdade att detta handlade om lika rättvisa och lag i alla de territorier som hans regering hävdar.
Pristinas beslut är orimligt och diskriminerande, och deras påtvingade ersättning av personliga dokument är "ett annat steg mot utvisningen av den serbiska befolkningen från Kosovo, såväl som de kosovoserbiska institutionerna som säkerställer skyddet av de serbiska invånarnas rättigheter från de godtyckliga nyckerna från Kosovo. radikaler i Pristina”, sa Zakharova.
Kurti "eskalerar medvetet" för att sätta igång ett väpnat tillslag, inte bara mot serberna i Kosovo utan mot Belgrad, som väst vill "neutralisera" genom att använda de etniska albanerna som ombud, tillade Zakharova.
Ryssland uppmanar "Pristina och USA och EU bakom det att stoppa provokationer och respektera serbers rättigheter i Kosovo" , sa utrikesministeriets taleskvinna.
Tidigare under dagen sa Serbiens president Aleksandar Vucic att hans land "aldrig hade varit i en mer komplex och svår situation" och att Pristinas myndigheter försöker utnyttja den nuvarande situationen i världen för att initiera en konflikt samtidigt som de utmålar sig själv som ett offer.
Inga serbiska trupper har korsat den administrativa gränsen till Kosovo ännu, sade försvarsministeriet i Belgrad, som beskrev sådana rykten som cirkulerar på sociala medier som "desinformation" på uppdrag av Pristina.
Lokala serbiska invånare reste barrikader vid tre kontrollpunkter längs den administrativa linjen, där poliser som svarar mot Kurti sattes in för att stoppa alla fordon med serbiska skyltar eller dokument. Det fanns obekräftade rapporter om skottlossning och skadade bland de civila.
Kosovo ockuperades av Nato 1999, efter ett 78 dagar långt luftkrig mot Jugoslavien. Den etniska albanska regeringen i Pristina förklarade självständighet 2008, med amerikanskt stöd, men har inte erkänts av Serbien, Ryssland, Kina eller FN.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram